Παρασκευή, 9 Ιουνίου 2017

Με προτάσεις για την προστασία του Κολοβρέχτη

Φωτορεπορτάζ από την εκδήλωση της ομάδας πολιτών για τη διάσωση του υγροβιότοπου στην κεντρική πλατεία της νέας Αρτάκης

Πάνω από 70 πολίτες συμμετείχαν στην εκδήλωση για την προστασία του υγροβιότοπου του Κολοβρέχτη την οποία διοργάνωσε η ομάδα πολιτών για την προστασία του το απόγευμα της Τετάρτης, 7 Ιουνίου 2017 στην κεντρική πλατεία της νέας Αρτάκης. 

Το ρεύμα για την προστασία του υγροβιότοπου από καταπατητές και ρυπαντές, την υπεράσπιση του νερού ως ελεύθερου φυσικού αγαθού, την αντίσταση στους κρατικούς και επιχειρηματικούς σχεδιασμούς που αφορούν το μέλλον της Εύβοιας, με τον καιρό  διευρύνεται. 
Κυρίως διατυπώνει θετικές προτάσεις, αλλαγή του μοντέλου παραγωγής προς μια οικολογική γεωργία, απορρύπανση της περιοχής των Μεσσαπίων η οποία βιώνει τις επιπτώσεις της ανεξέλεγκτης εξορυκτικής δραστηριότητας, όπως το περιέγραψε εκ μέρους της ομάδας πολιτών ο Νίκος Φραντζής, δημιουργία πολιτιστικού πάρκου το οποίο θα αναδεικνύει την αρχαιολογική και κοινωνική σημασία της περιοχής με επίκεντρο τον Κολοβρέχτη, όπως το κατέθεσε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η συγγραφέας-ζωγράφος Εύη Σαραντέα, ανάδειξη της φυσικής κληρονομιάς από το Καντήλι ως τη Δίρφυ, ενδεχομένως με σχήματα όπως το γεωπάρκο
Οι προτάσεις αυτές κατατίθενται δημοσίως, προς την κοινωνία και προϋποθέτουν τη συμμετοχή όλων σε συνδυασμό με την άμεση εκδίωξη των καουμπόυδων που συμπεριφέρονται ως οιωνεί ιδιοκτήτες του υγροβιότοπου, Την εκδήλωση συντόνισε ο Γιάννης Σοφρώνης, ενώ ο βιοκαλλιεργητής Σπύρος Μανέτας αναφέρθηκε στην εμπειρία από τη συμμετοχή του σε οικολογικούς αγώνες της περιοχής. 
Παρών στην εκδήλωση ο δήμαρχος Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς ο οποίος δήλωσε τη στήριξή της δημοτικής αρχής στη μάχη υπέρ του υγροβιότοπου, όπως επίσης έπραξαν η πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Ν. Αρτάκης Ρούλα Μαντζάνα, η δημοτική σύμβουλος Χαλκιδέων Ελένη Μιτζιφίρη
Υπενθυμίζεται ότι, με ομόφωνη απόφασή του, αρχές Απριλίου, το τοπικό συμβούλιο της νέας Αρτάκης ζητά την προστασία του υγροβιότοπου, ενώ όπως ενημέρωσε η κα Μιτζιφίρη το θέμα αναμένεται να έρθει προς συζήτηση σε επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Χαλκιδέων, το πιθανότερο τον Ιούλιο.
Έλαμψαν – για μια ακόμη φορά – δια της απουσίας τους Δήμος Χαλκιδέων, Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, παρότι έχουν θεσμική συναρμοδιότητα για τη διαχείριση του υγροβιότοπου, παρότι έχουν θεσμικά δεσμευτεί ότι θα ασχοληθούν με την υπόθεση. 

Πληροφορίες για τον υγροβιότοπο και τις δραστηριότητες της ομαδας πολιτών μπορεί να βρει κανείς στο ιστολόγιο http://kolobrextis.blogspot.gr/.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου