Παρασκευή, 21 Απριλίου 2017

Εκπομπή ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ / Γιάννης Γαλανόπουλος- Ανέστης: Ο χαρακτήρας της Απριλιανής Δικτατορίας και οι μορφές αντίστασης

Ανήμερα της 50ης επετείου της Απριλιανής Δικτατορίας, την Παρασκευή 21 Απριλίου 2017, η εβδομαδιαία εκπομπή του πολιτικού περιοδικού ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ, στο ραδιόφωνο της ERTOPEN, 14:00-15:00, παρουσιάζει ένα σπάνιο ηχητικό ντοκουμέντο. Αποσπάσματα από την ομιλία του Γιάννη Γαλανόπουλου-Ανέστη στις 22 Δεκεμβρίου 1990, στο δημοτικό θέατρο Αγρινίου, με θέμα τον χαρακτήρα της απριλιανής δικτατορίας και τις μορφές αντίστασης.

Ενάντια στον κρατισμό και τον νεοφιλελευθερισμό επιλέγουμε ελεύθερα τον αγώνα και όχι την ακινησία του γύψου, δήλωναν ευθυτενώς οι ΑΝΑΡΧΙΚΟΙ ΑΓΡΙΝΙΟΥ διοργανωτές εκείνης της δημόσιας συζήτησης, διεκδικώντας την απελευθέρωση του Κυρ. Μαζοκόπου και την άμεση αποφυλάκιση των Σπ. Κογιαννη, Γ. Μπουκετσίδη, Ρ. Μπέργκνερ.
Ο Γιάννης Γαλανόπουλος, στην ομιλία του, δημοσιευμένη στο 7ο τεύχος του περιοδικού ‘ελευθεριακή κίνηση’ – Απρίλιος 91- υπενθυμίζει την εποχή του νέο-ιμπεριαλισμού, απομυθοποιεί τον ρόλο της παραδοσιακής αριστεράς και του ΠΑΚ του Ανδρέα Παπανδρέου στην αντιχουντική δράση, τοποθετεί στην ιστορική τους διάσταση τα γεγονότα του Πολυτεχνείου.
Ακόμη προτάσσει την σημασία της νέας, ανεξάρτητης αριστεράς, χωρίς το θανάσιμο σφιχταγκάλιασμα του Κράτους, για την υπόθεση της οποίας βρέθηκε στην πρώτη γραμμή, για να εμπνεύσει αργότερα όσους και όσες έως σήμερα βαδίζουν τον δρόμο της αντικαθεστωτικής δράσης, αψηφώντας το Τίποτα.
Στην εκπομπή μιλούν άνθρωποι που γνώρισαν τον Γ. Γαλανόπουλο, ενώ θα διαβαστούν αποσπάσματα από το βιβλίο ‘Πολιτικά Κείμενα’ – εκδ. CONVOY – 1993.
Παρουσίαση: Γιώργος Παπαχριστοδούλου, Τόλης Στασινόπουλος.
Επεξεργασία Υλικού: Βαγγέλης Νάνος
Ιστορική επιμέλεια: Νίκος Ιωάννου.
Ραδιοφωνικά στους 106,7 στα fm για την Αττική και την Εύβοια, στους 96,5 μέσω του εργατικού κέντρου Εύβοιας και στους 97,3 στην Βοιωτία.

Διαδικτυακά στο http://www.ertopen.com/radio.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου