Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου 2016

Ιωάννινα: Μαζικές οι συγκεντρώσεις για το ασφαλιστικό (79 photos)

του Γιώργου Παπαχριστοδούλου Η συμμετοχή στις δύο απεργιακές συγκεντρώσεις της 4ης Φεβρουαρίου 2016 στα Γιάννενα ξεπέρασε κάθε προηγούμενο - θύμισε τη μεγάλη και οργισμένη διαδήλωση της 5ης Μαΐου 2010 ενάντια στην ψήφιση του πρώτου μνημονίου και τις κινητοποιήσεις του 2001 όταν αποσύρθηκε το ασφαλιστικό νομοσχέδιο Γιαννίτση.
Το μαζικό κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων και η συμμετοχή ελευθέρων επαγγελματιών σε συνδυασμό με την φτωχοποίηση τμημάτων της κοινωνίας που αντιλαμβάνεται πως μια αξιοπρεπής σύνταξη και μια αξιοπρεπής ζωή απομακρύνονται, έφεραν κόσμο στο δρόμο.
Πολλά καφέ (εκτός των αλυσίδων) επέλεξαν να κατεβάσουν ρολά, κλειστά ήταν τα φαρμακεία, ενώ με την εξαίρεση των σούπερ μάρκετ, δεν λειτούργησαν μεγάλα εμπορικά καταστήματα ρουχισμού (Zara, Berskha, Pull and Bear κλπ.).
Κλειστά ακόμη ήταν τα περίπτερα, οι φούρνοι, τα χασάπικα και τα μανάβικα, ενώ στο δρόμο βρέθηκαν οδηγοί ταξί, κάποιοι λεωφορειούχοι (σ.σ. καταγγελίες εργαζομένων αναφέρουν, ωστόσο, ότι στο υπεραστικό ΚΤΕΛ το οποίο έχει πρωτοστατήσει σε αντεργατικές πρακτικές, τα δρομολόγια εκτελέστηκαν κανονικά και τα δυο λεωφορεία που εμφανίστηκαν στην κεντρική πλατεία εξυπηρετούσαν το θεαθήναι) και ασφαλώς αγρότες που συμμετέχουν στα δυο μπλόκα των Ιωαννίνων (το ένα στη Λαψίστα επί της εθνικής οδού Ιωαννίνων-Κόνιτσας, το άλλο στον Βουτσαρά στην παλιά εθνική Ιωαννίνων-Ηγουμενίτσας). 
Σχεδόν  20 τρακτέρ συμμετείχαν στην συγκέντρωση από το Εργατικό Κέντρο ανεβαίνοντας την Αβέρωφ και καταλήγοντας στην κεντρική πλατεία, όπου λίγο μετά τις 12:30 ολοκληρώθηκε η συγκέντρωση.
Είναι χαρακτηριστική η μεγάλη συμμετοχή επαγγελματιών στα δυο μπλοκ που απαρτίστηκαν από τον εμπορικό κόσμο: το πρώτο της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων (ΟΕΒΕ) στην πορεία των ΑΔΕΔΥ-Εργατικού Κέντρου, το δεύτερο της Πανελλαδικής Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων (ΠΑΣΕΒΕ) στην πορεία του ΠΑΜΕ.
Μεσαία και μικρομεσαία αφεντικά της αγοράς βρέθηκαν μετά από χρόνια στο δρόμο, κάτι που φανερώνει την επέκταση της επιθετικότητας του μεγάλου κεφαλαίου και του Κράτους και ταυτόχρονα δημιουργεί ένα πεδίο δημόσιας συζήτησης το οποίο σε διαφορετική περίπτωση δεν θα υπήρχε: λ.χ., όπως μετέφεραν αυτόπτες μάρτυρες, στην πορεία του Εργατικού Κέντρου, το μπλοκ των εμποροϋπαλλήλων όταν συνάντησε στο απέναντι ρεύμα της Δωδώνης εκείνο της ΟΕΒΕ εξέφρασε την αντίθεσή του στην κυριακάτικη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων.
Στο δρόμο βρέθηκαν πάνω από 8.000 διαδηλωτές, αριθμός μεγάλος για τα δεδομένα της πόλης, ενώ πολύς κόσμος στα πεζοδρόμια από το δημαρχείο και πάνω, παρατηρούσε τις δυο πορείες, συμμετέχοντας με αυτόν τον τρόπο σε μια ιεροτελεστία που έμοιαζε λιγάκι με παρέλαση. 
Προς το τέλος της πορείας διαδηλωτές πέταξαν μπογιές στα γραφεία της νομαρχιακής επιτροπής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ επί της οδού Δωδώνης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή τη φορά είδαμε μπλοκ από τους εργαζόμενους στο ΕΚΑΒ, φοροτεχνικούς, το Τεχνικό Επιμελητήριο, τους δασικούς συνεταιρισμούς, τους μελισσοκόμους, τους ιδιοκτήτες φροντιστηρίων ξένων γλωσσών, τους γιατρούς, τους συμβολαιογράφους, τους πτηνοτρόφους.
Πολλές επαγγελματικές τάξεις, λοιπόν, στον δρόμο, με αντικρουόμενα συμφέροντα μεταξύ τους, κόσμος όμως που δεν μπορούν να αγνοήσουν ούτε τα κόμματα (κυβέρνηση, αντιπολίτευση) ούτε οι δανειστές.
Δεν μπορούν να αγνοήσουν την απόπειρα κομματιών της κοινωνίας να φωνάξουν παρών σε ένα μέλλον που σχεδιάζεται ολοένα και περισσότερο χωρίς τη συμμετοχή των πολλών. 
Όσο για τη συνέχεια; Θα εξαρτηθεί σίγουρα από την ικανότητα των συστημικών κοινοβουλευτικών δυνάμεων να διαχειριστούν την κατάσταση με την τακτική του «διαίρει και βασίλευε», αλλά και την δυναμική του πλήθους το οποίο καλείται να δει πως η βαθιά κρίση δεν αφορά την οικονομία αυτή καθεαυτή, αλλά την ίδια τη ζωή…


Μήνυμα προοπτικής...


Από τη διαδήλωση του ΠΑΜΕ, μπροστά από το δημαρχείο


Έκλεψε την παράσταση!


Σαν παρέλαση (κοντά στον παλιό Τσοκάνη)

Με μια πολύ, πολύ ψηλή σκάλα το ΠΑΜΕ κατάφερε να κρεμάσει το πανό του στην Περιφέρεια

Ζώης Γαλατάς, γραμματέας συλλόγου εργαζομένων ΟΤΑ ν. Ιωαννίνων

ΚΛΕΙΣΤΗ ΑΓΟΡΑ 
Δέκα παρά το πρωί. Έρημη η Γρηγορίου ΣακκάΔΗΛΩΣΕΙΣ 
Χάρης Λιούρης (πρόεδρος Ένωσης Νέων Αγροτών ν. Ιωαννίνων)

Κώστας Καρράς (πρόεδρος σωματείου συνταξιούχων ΟΑΕΕ)

Αναστασία Γιογλή (πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου)

Ιωάννης Παππάς (πρόεδρος συμβολαιογράφων)

Κοντογιάννης (εργαζόμενοι ΕΚΑΒ)

Βασίλης Καφαράκης (πρόεδρος Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου)

Χρήστος Γρίβας (πρόεδρος νομ. τμήματος Ιωαννίνων ΑΔΕΔΥ)Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου