Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου 2015

‘Μαύρες’ γιορτές για τους εργαζόμενους στη Spider

Δεν θα πάρουν ούτε δώρο Χριστουγέννων ούτε επίδομα αδείας
Η εργοδοσία τους χρωστά μισθούς 15 μηνών

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Παπαχριστοδούλου


«Μαύρες» γιορτές θα κάνουν οι εργαζόμενοι της μεταλλοβιομηχανίας Spider στα Ιωάννινα. Το μεσημέρι της Τρίτης, 22 Δεκεμβρίου η τριμερής συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας Ηπείρου απέβη άκαρπη καθώς, όπως υποστήριξε η εργοδοτική πλευρά (οικ. Πέτσιου), δεν υπάρχουν χρήματα ώστε να καταβληθούν στους περίπου 100 εργαζόμενους (στη μονάδα των Ιωαννίνων).
Τι τους χρωστά μια από τις πιο ισχυρές βιομηχανίες της Ηπείρου η οποία έχει μεταφέρει κομμάτια της παραγωγής στο εξωτερικό (Σερβία) και με σίγουρη πελατεία αφού παράγει μεταλλικούς κάδους σκουπιδιών έχοντας προμηθεύσει σχεδόν όλους τους Δήμους της χώρας;
Μισθούς 15 μηνών, επίδομα αδείας και δώρο Χριστουγέννων για φέτος. Με δεδομένο ότι πριν λίγες ημέρες το υπουργείο Εργασίας, παρά τις διαβεβαιώσεις που έδωσε, είχε απορρίψει το αίτημα τους να επεκταθεί το επίδομα επίσχεσης εργασίας και να τους δοθεί έκτακτο επίδομα, η κατάσταση για τους εργαζόμενους της συγκεκριμένης επιχείρησης, δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο. Σε αντίστοιχη κατάσταση βρίσκονται άλλοι 20 εργαζόμενοι στα κεντρικά γραφεία στην Αττική. 

ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
Θα πρέπει τώρα να περιμένουν την εκδίκαση της προσφυγής που κατέθεσε η εργοδοσία (7 Δεκεμβρίου) ώστε να ενταχθεί στο περίφημο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα.  Η αίτηση υπαγωγής της στη διαδικασία εξυγίανσης και λήψης προληπτικών μέτρων, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 99 επομ. του Ν.3588/2007, όπως αυτές αντικαταστάθηκαν και ισχύουν σήμερα, αναμένεται να εκδικασθεί στις 21 Ιανουαρίου 2016.
Τι εξασφάλισε με την κίνηση αυτή; Έλαβε προσωρινή διαταγή με την οποία απαγορεύονται προσωρινά μέχρι τη συζήτηση της αίτησης και υπό τον όρο συζήτησης αυτής κάθε διωκτικό μέτρο (ατομική ή συλλογική αναγκαστικά εκτέλεση κλπ.) κατά της εταιρείας και των συνοφειλετών της, η κήρυξη αυτών σε κατάσταση πτώχευσης και η συντηρητική κατάσχεση αξιώσεων της εταιρείας εις χείρας τρίτων. Η κυβέρνηση ακολουθεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου και των μνημονίων. Καλούμε όλους τους πολίτες να στηρίξουν τον αγώνα για άμεση πληρωμή των υπαλλήλων και λειτουργία του εργοστασίου, δήλωσε για την εξέλιξη αυτή ο Γραμματέας του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Νίκος Ηλίας.
Σε γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν, όπως κάθε Δευτέρα, στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων οι εργαζόμενοι της Spider αποφάσισαν να παραστούν…οικογενειακώς στο δικαστήριο την ημέρα της εκδίκασης ζητώντας ταυτόχρονα τη συμπαράσταση της τοπικής κοινωνίας στον δίκαιο αγώνα τους.

ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, ΑΛΛΑ ΠΩΣ;
Συζητώντας κανείς με εργαζόμενους δεν αποκλείεται ένα ενδεχόμενο να κατατεθεί μια πρόταση για αυτοδιαχείριση του εργοστασίου. Είναι γνωστό, άλλωστε, σε κάποιους από τους εργαζομένους το επιτυχημένο, αγωνιστικό παράδειγμα της ΒΙΟ.ΜΕ. στη Θεσσαλονίκη. 
Θα πρέπει , οπωσδήποτε, να εξεταστεί σοβαρά το τι θα παράγει σε αυτή την περίπτωση το συγκεκριμένο εργοστάσιο, στο πλαίσιο μιας αυτοδιαχείρισης που θα στέκεται στο πλευρό των κοινωνικών αναγκών, αντιμετωπίζοντας την εργασία ως κοινωνικό ζήτημα. 
Μια από τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί είναι να ενταχθεί στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα για να ενισχύσει την πολεμική βιομηχανία (πώς συνδυάζεται άραγε μια τέτοια πρόταση με έναν κόσμο δικαιοσύνης και ειρήνης). Στο κομμάτι της παραγωγής μεταλλικών κάδων και αντίστοιχων κατασκευών αντιθέτως εκτιμάται ότι υπάρχει μεγάλη αγορά υπάρχει στη χώρα, ενώ ό,τι παράγεται δεν έχει σκοπό την εξόντωση του ανθρώπινου γένους και της φύσης.

*Στη φωτογραφία κινητοποίηση των εργαζομένων- 1η Απριλίου 2015, στην Περιφέρεια Ηπείρου. Με τα ίδια αιτήματα. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου