Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου 2015

Τα έντυπα και η απομάκρυνση από τον αναγνώστη

Κάποτε ο «Ηπειρωτικός Αγών» άνοιγε μέτωπα


Όταν ένα έντυπο, μια εφημερίδα, μια ιστοσελίδα, απομακρύνεται από τον αναγνώστη και τις ανάγκες του, στρέφεται αναγκαστικά στην εξουσία ώστε να επιβιώσει - το κόμμα, τον μηχανισμό, τον βουλευτή, τον περιφερειάρχη, τον δήμαρχο, την οικονομική ελίτ. 
Πολλοί διάλεξαν ευθύς εξαρχής τη δεύτερη διαδρομή. 
Στην πλειοψηφία του, ο Τύπος στη χώρα είναι φτιαγμένος επάνω σε αυτή τη σχέση διαπλοκής. 
Δεν θα κερδίσουν ποτέ τον κριτικό αναγνώστη, εκείνον που ενδιαφέρεται για τα κοινά, τον πολίτη. Μπορεί να μην τους ενδιαφέρει κιόλας καθότι το κέρδος γίνεται αυτοσκοπός. 
Μην πάμε μακριά. Αρκεί να παρατηρήσουμε τη συνεχή καθοδική πτώση των λεγόμενων «προοδευτικών» φύλλων της ελληνικής περιφέρειας τα οποία συνέδεσαν εν πολλοίς την τύχη τους με την κυριαρχία του «πράσινου» χρήματος, παίζοντας λιγάκι και με την αριστερά, μένοντας σταθερά στη γραμμή του ακραίου κέντρου. 
Λχ. ο «Ηπειρωτικός Αγών» (Ιωάννινα) παλιότερα ήταν μια εφημερίδα που άνοιγε μέτωπα σε τοπικό επίπεδο-για τη λίμνη, την Όαση, το Ξενία, τους δημόσιους χώρους, τα δικαιώματα. 
Πού κατέληξε; Επί μια εβδομάδα, πριν το δημοψήφισμα του περασμένου Ιουλίου, δεν γράφτηκε ούτε ένα σχόλιο θετικό προς το «όχι». Η προπαγάνδα υπέρ του «μένουμε Ευρώπη» ήτανε σχεδόν καθολική. 
Το να παίρνει θέση τιμά μια εφημερίδα. Όπως τιμά τους πολίτες να της γυρνούν την πλάτη όταν εκείνη δεν ανταποκρίνεται στις ανησυχίες τους. Όταν υπερασπίζεται τα συμφέροντα της ολιγαρχίας του πλούτου και όχι των μη προνομιούχων. 
Τα γράφω πρώτα ως αναγνώστης του εντύπου κι έπειτα ως συντάκτης που έκανε (2003-2005) τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα στη δημοσιογραφία, δίπλα σε αξιότιμους συναδέλφους-δασκάλους εκείνη την εποχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου