Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου 2015

Λίγος κόσμος στη σκιά μιας φυγής

Γιάννενα: Φωτορεπορτάζ από τις απεργιακές συγκεντρώσεις της Πέμπτης, 3/12
Του Γιώργου ΠαπαχριστοδούλουΑυτή τη φορά ο κόσμος ήταν λιγότερος από την προηγούμενη απεργία παρότι, όπως στις 12 Νοεμβρίου (http://bit.ly/1SrNnHo), ο καιρός ήταν αίθριος, πράγμα σημαντικό για τα Γιάννενα: κουράστηκε ο κόσμος της εργασίας (κυρίως οι δημόσιοι υπάλληλοι που αποτελούν το μεγαλύτερο κομμάτι όσων κατεβαίνουν στον δρόμο), έχουνε ξεμείνει από κουράγιο οι άνεργοι, ενώ το συνδικαλιστικό κίνημα αποδεικνύεται, για πολλοστή φορά, αδύναμο να εκφράσει τις ανάγκες της τσακισμένης κοινωνίας. Εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων, για απεργία στον ιδιωτικό τομέα εξαιρετικές περιπτώσεις όπου κυριαρχεί ο καθημερινός εκβιασμός, ούτε να το συζητάμε (αν απεργήσεις, απολύθηκες).
Τι κάνουμε, πού πάμε, πώς θα αντισταθούμε δημιουργικά;
Αυτόν τον προβληματισμό τον συμμερίζονται πολλοί εργαζόμενοι, άνεργοι, επαγγελματίες, συνταξιούχοι. Κι όσο δεν το αφουγκράζονται τα καταρρέοντα σχήματα της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας ή τα καλουπωμένα κομματικά πλαίσια του ελέγχου, τόσο θα απομαζικοποιούνται οι συγκεντρώσεις.
Και δεν θα έχουνε παλμό, φαντασία, δημιουργικότητα, μοιάζοντας όλο και πιο πολύ με μια τετριμμένη, πρωινή βόλτα στην γιαννιώτικη λιακάδα: Ελιγιά-Ακαδημία-Πλατεία, Δημαρχείο-Πυρσινέλλα-Ρολόι-Κόμμα. 
Και μετά τι; Πού είναι οι περαιτέρω δομές εργατικής-κοινωνικής αλληλεγγύης, οι κοινωνικο-πολιτικές δραστηριότητες, η έμπρακτη στήριξη στους ανέργους; Δεν αρκούν όσα γίνονται. Είναι τυποποιημένα, εγκλωβισμένα σε κυρίαρχους ρόλους και σχήματα.

ΒΙΟΜΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑ
Την ίδια στιγμή, στη Θεσσαλονίκη οι εργαζόμενοι της ΒΙΟΜΕ μαζί με αλληλέγγυους αγωνίζονταν (και το κατάφεραν!) να ακυρωθεί για δεύτερη φορά ο πλειστηριασμός του ακινήτου το οποίο στεγάζει το αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο. Από τα πανό της χτεσινής συγκέντρωσης, εκείνο της Χειρονομίας Αντιεξουσιαστικής Κίνησης εξέφραζε την αλληλεγγύη του σε ένα ζωντανό παράδειγμα αυτοδιαχείρισης.
Την αλληλεγγύη τους στον αγώνα της ΒΙΟΜΕ έχουν εκφράσει με ψηφίσματα τους το Σωματείο Μετάλλου ν. Ιωαννίνων, το Σωματείο Εργαζομένων Praktiker Ιωαννίνων, ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του πανεπιστημίου της πόλης, ο Σύλλογος Φοιτητών Ιατρικής.
Στα πανό και τα συνθήματα των υπολοίπων κυριαρχούσε η αντίθεση στην αρπαγή και των τελευταίων αποθεμάτων που μπορεί να υπάρχουν στα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ το πανό των Σωματείων Βάσης Διανομέων και Σερβιτόρων-Μαγείρων υπενθύμιζαν ότι: «Και με την αριστερά ίδια είναι τα αφεντικά».
Τελευταίο μπλοκ στη συγκέντρωση του Εργατικού ο Δικηγορικός Σύλλογος της πόλης, ενώ το παρών έδωσαν για μια ακόμη φορά οι εστιακοί φοιτητές του πανεπιστημίου ζητώντας την επίλυση του προβλήματος της στέγασης. Μαζικά τα μπλοκ των εργαζομένων στη μεταλλοβιομηχανία Spider (αφοί Πέτσιου) και των εργαζομένων στους Δήμους του νομού Ιωαννίνων.

ΤΟ ΠΑΜΕ
Σττην πορεία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ) κυριάρχησαν συνθήματα υπέρ της ανάγκης για "οργανωμένη πάλη" των εργαζομένων. Συμμετείχαν σωματείο οικοδόμων Γιαννίνων, σωματείο συνταξιούχων, σύλλογος γυναικών.
Ως είθισται, δύο οι συγκεντρώσεις. Το ΠΑΜΕ ξεκίνησε από το δημαρχείο, λίγο μετά τις 10.30, για να καταλήξει, λίγο μετά τις 12.30 στον Πλάτανο, στο Κουρμανιό, αφού είχε διαδηλώσει στην αγορά. Εργατικό Κέντρο, ΑΔΕΔΥ, πρωτοβάθμια σωματεία, οργανώσεις της αριστεράς και των αντιεξουσιαστών, ξεκίνησαν από την Ελιγιά, ανέβηκαν ως την Ακαδημία και – περίπου την ίδια ώρα - κατέληξαν στην κεντρική πλατεία.

ΚΛΕΙΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ
*Αυτή τη φορά, η δημοτική αρχή είχε κλειδαμπαρώσει το δημαρχείο. Υπενθυμίζουμε ότι στην προηγούμενη συγκέντρωση στο κτίριο του δημαρχείου γράφτηκαν συνθήματα αλληλεγγύης στους απεργούς της «Γενικής Ανακύκλωσης», ενώ διανθίστηκαν με συνθήματα κατά της ανεργίας τα μπάνερ που διαφημίζουν την υποψηφιότητα των Ιωαννίνων για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης (2021).

*Σε αντίθεση με την προηγούμενη συγκέντρωση και τα όσα συνέβησαν στην αρχή της συγκέντρωσης του Πολυτεχνείου (http://bit.ly/1PEi7Yp), δεν υπήρξαν αποδοκιμασίες σε βάρος μελών του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ.

ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ…
*Όταν τελείωσαν οι συγκεντρώσεις, έμαθα περισσότερα για το τραγικό μαντάτο: ένας συμπολίτης βρέθηκε νεκρός στο κρεοπωλείο, το οποίο διατηρούσαν μαζί με τον δίδυμο αδελφό του στο Κουρμανιό (στα τριάντα μέτρα από την αφετηρία της συγκέντρωσης του Εργατικού Κέντρου)…
Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι αυτοκτόνησε (περιμένουμε πάντοτε την επιβεβαίωση από την ιατροδικαστική έρευνα): είχε ανοίξει τη φιάλη του υγραερίου και έμεινε μέσα στο στο ψυγείο. Ήτανε 46 χρονών και καταγόταν από το Ασπροκλήσι Δωδώνης.  Η κηδεία του έγινε το μεσημέρι της Παρασκευής, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου στην Κοπάνη του Δήμου Δωδώνης.
Όπως πολλοί μικρομεσαίοι αντιμετώπιζε κι αυτός οικονομικά προβλήματα - αυτά που διευρύνει καθημερινά ο Αλέξης και η παρέα του, όπως έκαναν οι Σαμαράς και Βενιζέλος, χωρίς να νοιάζονται για την ανθρώπινη ζωή. Πολιτικοποιημένος άνθρωπος: θυμάμαι ακόμη μια κουβέντα – πάνω από ώρα - που είχαμε κάνει, ένα απόγευμα, πριν τρία τέσσερα χρόνια, στο χασάπικο, για τα δικαιώματα των μικρομεσαίων εμπόρων.  Όταν συναντιόμασταν λέγαμε ένα γεια.

Καλό ταξίδι…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου