Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2015

Ο δρόμος, δρόμος και η γιούχα, γιούχα

Φωτορεπορτάζ από την πορεία για το Πολυτεχνείο στα Γιάννενα
Του Γιώργου Παπαχριστοδούλου

Στη φετινή συγκέντρωση ο κόσμος ήτανε λιγότερος από πέρυσι. Κοντά στους 2.000 συνολικά. Το 2014 η Αριστερά που μεταπολιτευτικά τόσο πολύ εξαργύρωσε σε επίπεδο αποκατάστασης τα κεκτημένα της αποκαλούμενης γενιάς του Πολυτεχνείου πλησίαζε την κυβέρνηση. 

Φέτος, την κρατά στα χέρια της, οπότε κάποιος κόσμος που προσδοκούσε καλυτέρευση των όρων ζωής μέσω της ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία απείχε από την πορεία που πραγματοποιήθηκε στην πόλη των Ιωαννίνων για να τιμηθεί η 42η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Είτε επειδή κουράστηκε είτε επειδή πήρε ένα μικρό κομματάκι εξουσίας που εκτιμά ότι αρκεί για να κρατήσει τη μικροαστική του βόλεψη.
Στο παραπάνω ας συνυπολογίσουμε το εργάσιμο της ημέρας (Τρίτη απόγευμα) μαζί με τη γενικότερη αίσθηση πως «κάτι επιπλέον πρέπει να γίνει πέρα από τις πορείες». 
Ο δρόμος όμως είναι δρόμος κι όπως μας θυμίζει το σύνθημα «στο δρόμο γεννιούνται συνειδήσεις»- όχι από τους καναπέδες ή τα έδρανα.
Πριν ξεκινήσει η διαδήλωση από το παλιό πανεπιστήμιο στη Δομπόλη κι όλα γίνουνε συνειδητά, μέλη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσα τους εκλεγμένοι στο περιφερειακό συμβούλιο, δέχτηκαν έντονη φραστική επίθεση από διαδηλωτές με αναφορά στον αντιεξουσιαστικό χώρο, με τους τελευταίους να τους ζητούν να αποχωρήσουν από την διαδήλωση από τη στιγμή που η κυβέρνησή τους εφαρμόζει ένα σκληρό νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα, κόντρα στις προεκλογικές υποσχέσεις με τις οποίες ανέβηκε στα κυβερνητικά έδρανα. Κάποια στιγμή οι δύο πλευρές ήρθαν στα χέρια με τους ψυχραιμότερους να επεμβαίνουν πυροσβεστικά.
Εδώ δεν χρειάστηκε κάποια άλλη επέμβαση, όπως συνέβη στην Αθήνα όπου το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ  διαδήλωσε συνοδεία δυνάμεων των ΜΑΤ, επειδή απλούστατα… μπλοκ με πανώ δεν υπήρχε (αναρωτιέται μάλιστα κανείς πόσος καιρός θα χρειαστεί για να αναρτηθεί πανό του ΣΥΡΙΖΑ, σε οποιοδήποτε σημείο της πόλης). Αντίστοιχη επίθεση, σε ηπιότερους τόνους, δέχτηκαν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στην απεργιακή συγκέντρωση της Πέμπτης, 12 Νοεμβρίου, στην Γιοσέφ Ελιγιά. Αυτή τη φορά ζητήθηκε η αποχώρηση και στελεχών του «αδελφού» κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς.


ΜΕ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΕ ΕΒΡΟ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ 
Αφού σε κανά μισάωρο οι τόνοι έπεσαν , ξεκίνησε η πορεία με τη συμμετοχή όλων. Επικεφαλής οι φοιτητικοί σύλλογοι Πλαστικών Τεχνών κι Επιστημών Τέχνης, Ιατρικής, Οκότροφων των εστιών Δουρούτης-Δομπόλης, με κυρίαρχο αίτημα την στέγαση των φοιτητών, σύνθημα: «Η εξουσία θα στήνει πάντα μνημεία στα Πολυτεχνεία και πολυβόλα στις εξεγέρσεις του σήμερα» και αναφορά στην απαραίτητη αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες του πολέμου.
Ακολούθησαν τα μπλοκ της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων, του Συλλόγου Δασκάλων-Νηπιαγωγών, έπειτα τα κομματικά (ΚΚΕ Μ-Λ, Μ-Λ ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΟΚΔΕ-Εργατική Πάλη, Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα, Λαϊκή Ενότητα), η Χειρονομία Αντιεξουσιαστική Κίνηση (με αναφορές στους επίκαιρους κοινωνικούς αγώνες στην αυτοδιαχειριζόμενη ΒΙΟΜΕ, τη Χαλκιδική και τον φράχτη του Έβρου) και τελευταίο το μπλοκ των αντιεξουσιαστών/στριών από την κατάληψη του πανεπιστημίου.
Δυνάμεις των ΜΑΤ καραδοκούσαν σε τρία σημεία: δικαστήρια, αστυνομικό μέγαρο, πίσω από την περιφέρεια.Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης ξηλώθηκαν μπάνερ της υποψηφιότητας του Δήμου για την ευρωπαϊκή πολιτιστική πρωτεύουσα 2021 που ήταν αναρτημένα σε κεντρικά σημεία, ενώ διαδηλωτές ανέγραψαν συνθήματα ενάντια στο μνημόνιο.

Ξεχωριστή πορεία πραγματοποίησε το ΚΚΕ και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (λες και αναγνώρισε το περίφημο φύλλο της Πανσπουδαστικής «8»-Νοέμβριος 1973 όπου μιλούσε για τους «300 προβοκάτορες του Ρουφογάλη»). Αφετηρία του το δημαρχείο. Η πορεία των υπολοίπων κατέληξε λίγο πριν τις 8 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία. 

Το ΠΑΣΟΚ δεν εμφανίστηκε στην πορεία. Ή μήπως ήταν εκεί; 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου