Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου 2015

Απεργία 12/11: Δείτε 79 φωτογραφίες από τις απεργιακές συγκεντρώσεις στα Γιάννενα


Με τον φακό του Γιώργου Παπαχριστοδούλου

Πάνω από 3.500 εργαζόμενοι δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, άνεργοι, συνταξιούχοι, επαγγελματοβιοτέχνες συμμετείχαν την Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου στις δύο πορείες που πραγματοποιήθηκαν στα Γιάννενα, στο πλαίσιο της γενικής πανελλαδικής απεργίας των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Γενική αιχμή της κινητοποίησης το νέο πακέτο μνημονιακών-αντικοινωνικών μέτρων που υλοποιεί η συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου.
Πολλά τα ανοιχτά μέτωπα σε τοπικό επίπεδο: οι 17 απολύσεις που ανακοινώθηκαν στην «Spider-Γενική Ανακύκλωση ΑΕ» στο εργοστάσιο της οποίας όπου την προηγούμενη ημέρα επενέβη εκ νέου η αστυνομία ώστε να διαλυθεί η περιφρούρηση της απεργίας (η αστυνομική επιχείρηση συνοδεύτηκε από οκτώ συλλήψεις), οι απλήρωτοι εργαζόμενοι της μεταλλοβιομηχανίας Spider καθώς και τα προβλήματα στέγασης τα οποία αντιμετωπίζουν οι φοιτητές/τριες στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (στην πορεία συμμετείχαν οι φοιτητικοί σύλλογοι των εστιών Δομπόλης και Δουρούτης).
Ενδεικτικό της συμμετοχής σε μια ημέρα, στην οποία επικράτησε ένας ζεστός νοεμβριάτικος ήλιος, το γεγονός ότι έπειτα από καιρό σε συγκέντρωση συμμετείχε η ηγεσία του Εμπορικού Συλλόγου Ιωαννίνων (πολλά καταστήματα πάντως στο δίωρο της συγκέντρωσης ήταν ανοιχτά), οι φοροτεχνικοί και ο σύλλογος συνταξιούχων ΟΤΕ ν. Ιωαννίνων. Ρολά κατέβασαν για ένα δίωρο περίπου (10.30 ως 12.30) πολλά κεντρικά περίπτερα.

ΠΟΡΕΥΤΗΚΑΝ ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΜΑΖΙ
Ως συνήθως, προπορεύτηκε η πορεία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ) με αφετηρία το δημαρχείο για να ακολουθήσει …διακριτά και σε απόσταση περίπου 100 μέτρων η πορεία του Εργατικού Κέντρου, του νομαρχιακού τμήματος Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ, πρωτοβάθμια σωματεία και οργανώσεις, με αφετηρία την Γιοσέφ Ελιγιά.
Η πορεία του Εργατικού Κέντρου ανέβηκε την οδό Αβέρωφ κι όταν έφτασε στο ύψος της Εθνικής Τράπεζας περίμενε περίπου δέκα λεπτά ώστε να ολοκληρωθεί η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ με κεντρική ομιλήτρια την εκ μέρους του σωματείου εμποροϋπαλλήλων και λοιπών ιδιωτικών υπαλλήλων η Χριστίνα Τουλκιαρίδου. 
Η συμπόρευση των δύο συγκεντρώσεων δεν κράτησε πολύ: το ΠΑΜΕ έστριψε δεξιά στην Πυρσινέλλα για να φτάσει στο δημαρχείο, ενώ Εργατικό-ΑΔΕΔΥ-Πρωτοβάθμια ακολούθησαν το σύνηθες δρομολόγιο ως την Ακαδημία για να καταλήξουν στην κεντρική πλατεία. Όποιος εκείνη την ώρα βρέθηκε στο ύψος του Ρολογιού της κάτω πλατείας μπόρεσε να δει ωστόσο το μέγεθος της συγκέντρωσης ( καταγράφεται στις φωτογραφίες που δημοσιεύουμε): η κεφαλή (ΠΑΜΕ)βρισκόταν στην κεντρική πλατεία, ενώ η ουρά στο ύψος του μεγάρου της ΕΗΜ στην οδό Αβέρωφ.

ΦΡΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΥΣ "ΣΥΡΙΖΑΙΟΥΣ". Πριν ξεκινήσει η πορεία του Εργατικού Κέντρου διαδηλωτές ζήτησαν σε έντονο ύφος από στελέχη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ να αποχωρήσουν από τη συγκέντρωση (ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατέβασε δικό του μπλοκ με τα μέλη του να πλαισιώνουν τα πανώ της εκπαιδευτικής κοινότητας του πανεπιστημίου της πόλης). Τελικώς τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχαν κανονικά στην πορεία. Βουλευτής, ωστόσο, δεν εμφανίστηκε (και ούτε πρόκειται) για ευνόητους λόγους.

ΠΡΥΤΑΝΗΣ. Παρών στο μπλοκ του συλλόγου μελών ΔΕΠ παν. Ιωαννίνων ο πρύτανης Γιώργος Καψάλης.

ΤΡΑΚΤΕΡ. Επικεφαλής της πορείας του Εργατικού Κέντρου δύο τρακτέρ ώστε να δηλωθεί η συμμετοχή του αγροτικού κόσμου στην πανεργατική απεργία (την ερχόμενη Τετάρτη 18/11 αγροτοκτηνοτρόφοι της Ηπείρου θα συμμετέχουν σε πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα).

ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ...ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ. Κατά τη διάρκεια των δύο συγκεντρώσεων διαδηλωτές διακόσμησαν με το επίκαιρο θέμα της ανεργίας (πάνω από 30% στην Ήπειρο) δύο banner της υποψηφιότητας του Δήμου Ιωαννιτών για την ευρωπαϊκή πολιτιστική πρωτεύουσα -2021 που ήταν κρεμασμένα στο δημαρχείο, ενώ ανέγραψαν συνθήματα στην πρόσοψη του δημαρχιακού μεγάρου. Συνθήματα ενάντια στην καθημερινή ληστεία του τραπεζικού συστήματος αναγράφηκαν ακόμη σε κεντρικά υποκαταστήματα τραπεζών. 
Ανακοίνωση καταδίκης των βανδαλισμών (…), όπως τους αποκαλεί, εξέδωσε την Παρασκευή η δημοτική αρχή των Ιωαννίνων η οποία καταλήγει με την υπόσχεση ότι το πρόβλημα της ανεργίας θα επιλυθεί το...2021, μέσα από την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας μέσω του θεσμού της πολιτιστικής πρωτεύουσας.

ΚΑΔΟΙ. Διαδηλωτές του ΠΑΜΕ άδειασαν συμβολικά έναν κάδο ανακύκλωσης στα σκαλιά της περιφέρειας για να εκφραστεί η αλληλεγγύη στους εργαζόμενους της «Γενικής Ανακύκλωσης» και ταυτόχρονα να καταδικαστεί η στάση σιωπής της περιφερειακής αρχής στο συγκεκριμένο θέμα.

ΕΠΟΜΕΝΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ. Την Τρίτη, 17 Νοεμβρίου, στις 5.30 το απόγευμα, στη Δομπόλη, για να τιμηθεί η 42η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ *Επιτρέπεται η αναδημοσίευση για μη εμπορικούς σκοπούς με θερμή παράκληση να αναγράφεται η πηγή. Για κάθε άλλη χρήση ή διευκρίνιση, μπορείτε να επικοινωνείτε με τον συντάκτη του κειμένου στο gpap21@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου