Κυριακή, 25 Οκτωβρίου 2015

Μια απάντηση- συμβολή στη συζήτηση για το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού

 

Τα κινήματα, ο ΣΥΡΙΖΑ, το Ευρωκοινοβούλιο και μια δημόσια κριτική
 Του Γιώργου Παπαχριστοδούλου


Το Σάββατο, 17 Οκτωβρίου 2015 είχα σχολιάσει στον προσωπικό μου λογαριασμό στο facebook: “Η εικόνα εκπροσώπων της 'Κουζίνας Άλλος Άνθρωπος' και του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού δίπλα σε δύο ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι δεν έχουν ακόμη παραιτηθεί, ενώ το κόμμα τους κυβερνά με τον γνωστό τρόπο στην Ελλάδα, μου είναι ενοχλητική. Τα κινήματα δεν πάνε Κοινοβούλιο, αλλά πάνε Ευρωκοινοβούλιο. Με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ποια η διαφορά;”. Αντιστοίχως, στον λογαριασμό μου στο twitter (16/10/2015) έγραφα: «Κινήματα - άλλος άνθρωπος και ιατρείο ελληνικού - δεν πάνε κοινοβούλιο. Πάνε ευρωκοινοβούλιο. Με τον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα».

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ
Σε ανακοίνωσή του στις 20 Οκτωβρίου 2015 το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού (ΜΚΙΕ), την οποία μου κοινοποίησε σήμερα Κυριακή 25/10/2015 στο twitter με την επισήμανση «Η απάντησή μας σε όσους μας κρίνουν χωρίς να γνωρίζουν (;) όλη την αλήθεια» (Το κείμενο εδώ: http://www.mkiellinikou.org/blog/2015/10/20/brussels-2/).
απαντά στο παραπάνω ερώτημα. Όπως και σε άλλες αιτιάσεις οι οποίες, όπως προκύπτει από το κείμενο, διατυπώθηκαν κι από άλλους/ες, με αφορμή την παραπάνω συνέντευξη Τύπου.
Καταρχήν, κανείς άνθρωπος ο οποίος αντιλαμβάνεται πως και η Δημόσια Υγεία βρίσκεται στο στόχαστρο των πολιτικών εξαθλίωσης της κοινωνίας που εξαπολύουν τα εγχώρια και διεθνή αφεντικά, βιώνοντάς τες κιόλας ο ίδιος και οι δικοί του άνθρωποι, δεν αμφισβητεί την πρακτική, πέρα από την συμβολική, σημασία ανοιχτών δομών κοινωνικής φροντίδας και αλληλεγγύης όπως το ΜΚΙΕ. Το ΜΚΙΕ έχει αναλάβει, με τουλάχιστον 300 εθελοντές και την υποστήριξη εκατοντάδων ανθρώπων, να καλύψει τις ανάγκες συνανθρώπων που πλήττονται από την οικονομική ύφεση και αποκλείονται από την ανεμπόδιστη πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας. Αντίστοιχα εγχειρήματα ξεπήδησαν στην υπόλοιπη Ελλάδα. Προσωπικά, στο πλαίσιο του ρεπορτάζ ασχολήθηκα με το Κοινωνικό Ιατρείο Πρέβεζας (συνέντευξη με τον κ. Γιάννη Ρέντζο στην εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ των Ιωαννίνων) και το Κοινωνικό Ιατρείο Πρέβεζας (με αναρτήσεις μας στην δημοσιογραφική ιστοσελίδα pamvotispress.gr).
3 εκατ. ανασφάλιστοι βρίσκονται εκτός συστήματος υγείας, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στις Βρυξέλλες, σε συνέντευξη που δεν πρόβαλαν τα συστημικά ΜΜΕ στην Ελλάδα, σε αντίθεση με ευρωπαϊκά.
Το αρχικό μου ερώτημα-παρατήρηση, ωστόσο, παραμένει. Κατά τη γνώμη μου, η απάντηση του ΜΚΙΕ, εγείρει νέα ερωτήματα.

Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Γράφει το ΜΚΙΕ: «Παρότι η συνέντευξη τύπου (σ.σ. εντός ευρωκοινοβουλίου) διοργανώθηκε από τους κα. Κούνεβα και κ. Παπαδημούλη, και τους ευχαριστούμε για αυτό, δεν ήταν μια κομματική εκδήλωση και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί έτσι. Αυτοί επέλεξαν να ακουστεί η φωνή μας». Σε αυτήν, όπως αναφέρεται σε παλαιότερη ανακοίνωση του ΜΚΙΕ (12/10/2015- http://www.mkiellinikou.org/blog/2015/10/12/eu-2/), «θα προσκαλεστούν όλοι οι Ευρωβουλευτές (ανεξάρτητα από ποιο κόμμα προέρχονται)».
Νωρίτερα, στις 9.10.2015 η επικεφαλής της επιτροπής του Βραβείου του Ευρωπαίου Πολίτη, και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου (Γαλλίδα Ευρωβουλευτίνα), Sylvie Guillaume, αρνήθηκε επισήμως να παραστεί το ΜΚΙΕ στην τελετή βράβευσης. Σκοπός του ΜΚΙΕ ήταν να μην παραλάβει το βραβείο, αλλά «να ενημερώσουμε τους παριστάμενους για την κατάσταση που επικρατεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας μας αλλά και για τον απαράδεκτο αποκλεισμό 3,000,000 ανασφάλιστων Ελλήνων από την πρόσβαση τους σε αυτό». Τελικώς, έγινε μόνον η συνέντευξη.
Καλώς.

ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΠΡΟΦΙΛ
Την ώρα που απολαμβάνουν μισθούς στο Ευρωκοινοβούλιο, εκλεγμένοι με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος υλοποιεί πολιτικές αποκλεισμού από το δημόσιο σύστημα υγείας, συντηρώντας το προηγούμενο καθεστώς (πχ. διατήρησε, στην πλειοψηφία τους, τους περισσότερους διοικητές-μάνατζερς στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ ήδη περικόπτει συντάξεις κλπ.), οι δύο ευρωβουλευτές, όπως και η κα Σακοράφα, του ιδίου κόμματος η οποία εκπροσωπήθηκε στη συνέντευξη, καλούν δύο κινήματα «για να ακουστεί η φωνή τους στην ΕΕ».
Μήπως τα κινήματα χρησιμοποιούνται εδώ, άθελά τους, για να καλλιεργηθεί ένα αριστερό προφίλ της αναπτυξιολάγνου κυβέρνησης;
Παρακάτω πληροφορούμαστε πως «τα έξοδα, για να παραβρεθούν στην εκδήλωση, των εκπροσώπων των δύο δομών, του Δρ. Γιώργου Βήχα και του κ. Πολυχρονόπουλου καλύφθηκαν από την κ. Κούνεβα και τον κ. Παπαδημούλη. Όλοι οι υπόλοιποι εθελοντές μας κάλυψαν μόνοι τους τα έξοδα». 
Φαντάζομαι πως μια τέτοια πληροφορία, ούτως ή άλλως, θα δημοσιοποιούνταν, ακόμη κι αν δεν προέκυπταν τα μεταγενέστερα ερωτήματα.

ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΙ Η ΠΡΟΤΑΣΗ
Στις 11 Σεπτεμβρίου 2015, σε συνέντευξη Τύπου, το ΜΚΙΕ ανακοίνωσε ότι δεν θα παραλάβει το βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη το οποίο απένειμε το Ευρωκοινοβούλιο στο ίδιο και σε 46 άλλες οργανώσεις με το σκεπτικό: «Θα ήταν υποκριτικό εμείς να παραλάβουμε ένα βραβείο όταν αυτή η Ευρώπη κλείνει τα μάτια στα υποσιτισμένα βρέφη, στους νεκρούς καρκινοπαθείς ασθενείς, στα γεμάτα απελπισία βλέμματα των ασθενών που υποφέρουν, των μανάδων που μας εξιστορούν ιστορίες τρομακτικής εγκατάλειψης αφού καλούνται να ζήσουν τις οικογένειες τους χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, νερό και ελάχιστη τροφή για άλλη μια χρονιά». (http://www.mkiellinikou.org/blog/2015/09/11/vraveush-2/).
Ποιος είχε προτείνει το ΜΚΙΕ για το βραβείο; «Ο κ. Παπαδημούλης ήταν ο Ευρωβουλευτής που πρότεινε εμάς για το βραβείο και η κα Κούνεβα μια από τις Ευρωβουλευτές που συμφώνησε στην βράβευση μας» (ανακοίνωση 20/10/2015). 
Μήπως, εκτός από την αρνητική απάντηση η οποία δόθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο, θα έπρεπε αντιστοίχως να δοθεί μια απορριπτική απάντηση στην πρόταση των δύο ευρωβουλευτών του κόμματος το οποίο συνδράμει, από θέση κυβερνητικής ευθύνης πλέον, στην υλοποίηση των παραπάνω πολιτικών; 
Έστω να τονιστεί ότι μέχρις ότου ανατραπούν εμπράκτως οι πολιτικές αυτές, το ΜΚΙΕ δεν επιθυμεί καμιά βράβευση, ούτε καμιά πρόταση βράβευσής του από όσους συναποφασίζουν και υλοποιούν τη γενοκτονία όπως την χαρακτηρίζει το ίδιο:  «Ο εκπρόσωπος μας Δρ. Γιώργος Βήχας, ζήτησε η υγεία να εξαιρεθεί από οποιαδήποτε διαπραγμάτευση, καθώς και να μεταφέρει ο Πρωθυπουργός τα στοιχεία γενοκτονίας που παρουσιάσαμε στην συνέντευξη τύπου, σε όλες τις επίσημες επαφές του στην Ευρώπη, σε όλα τα επίπεδα» (Δελτίο Τύπου 20/10/2015).

Η ΑΠΑΡΑΒΑΤΗ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ
Σε κάθε περίπτωση, οι επιλογές του ΜΚΙΕ αφορούν καταρχήν το ίδιο, στο πλαίσιο της απαράβατης αυτονομίας των κοινωνικών κινημάτων, για την οποία χρειάζεται να κάνουμε πολύ δρόμο ακόμη στην Ελλάδα, όπου κινήματα συνήθως καταπνίγονται από την αριστερή κηδεμονία πατώντας πότε στη βάρκα του κοινοβουλευτισμού πότε στη βάρκα της αυτόνομης, αμεσοδημοκρατικής κοινωνικής κίνησης. 
Κάποτε, όπως μας θυμίζει ο στίχος, «έρχεται η στιγμή για ν’ αποφασίσεις με ποιους θα πας και ποιους θ’ αφήσεις». 
Για τις επιλογές του κρίνεται, κατά συνέπεια, στο πλαίσιο του δημόσιου διαλόγου.


1 σχόλιο:

 1. καλησπέρα σας κύριε Παπαχριστοδούλου,

  Άμεση η απάντηση σας, στην δική μας απάντηση σήμερα μέσω twitter. Όντως όλοι μας κρινόμαστε για τις όποιες επιλογές μας. Στα θέματα διαφάνειας - σε όλα τα επίπεδα - στο ΜΚΙΕ δίνουμε την μέγιστη σημασία, για αυτό και αποφασίσαμε να εξηγήσουμε αναλυτικά τη στάση που κρατήσαμε και ποιοι λόγοι μας οδήγησαν σε αυτή.

  4 χρόνια το ΜΚΙΕ και οι εθελοντές του έχουν καταφέρει να μείνουν εκτός κομματικής ηγεμονίας και παρεμβατισμού. Οποιοσδήποτε και να διαβάσει τα κείμενα / δελτία τύπου μας μπορεί να καταλάβει αυτή την τάση/στάση, η οποία δεν έχει αλλάξει, δυστυχώς, τόσο καιρό. Και λέω δυστυχώς γιατί η οποιαδήποτε αλλαγή θα σήμαινε ότι η κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Ελλάδας πηγαίνει προς το καλύτερο και ότι η όποια κυβέρνηση θα είχε βοηθήσει τα 3 εκατομμύρια ανασφάλιστων συμπολιτών μας, κάτι που φυσικά δεν συμβαίνει.

  Πολλές φορές όλα αυτά τα χρόνια έχουμε αναγκαστεί να ακροβατήσουμε σε πολιτικά ναρκοπέδια, ας μην ξεχνιόμαστε ότι ο αγώνας που δίνουμε (εμείς αλλά και τα 40 άλλα κοινωνικά ιατρεία/φαρμακεία σε όλη την Ελλάδα) είναι έντονα πολιτικός, αλλά όχι κομματικός. Αυτή την τόσο σημαντική λεπτομέρεια ο μέσος Έλληνας τείνει να την μπερδεύει (το κομματικό με το πολιτικό) και κάποιοι άλλοι (π.χ. ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης) πολιτικοί τείνουν να χρησιμοποιούν αυτό το μπέρδεμα για να στιγματίσουν δομές αλληλεγγύης όπως η δική μας.

  Δώσαμε εξηγήσεις για την στάση μας, όχι γιατί νιώθουμε ότι είμαστε σε άμυνα αλλά γιατί πιστεύουμε ότι η διαφάνεια είναι ένα από τα πολύ βασικά όπλα μας και έτσι έχουμε διαλέξει να πορευτούμε όλα αυτά τα χρόνια. Κριτική μπορεί να υπάρξει στο οτιδήποτε, όσο διαφανές και να είναι. Εμείς προς όλους όσους ασκούν καλοπροαίρετη κριτική - όπως εσείς - απλά λέμε "ελάτε να μας γνωρίσετε από κοντά, και ίσως να αλλάξετε γνώμη".

  Οπότε κ. Παπαχριστοδούλου, σας περιμένουμε να έρθετε να μας γνωρίσετε από κοντά.

  Με εκτίμηση,

  Χρήστος Σιδέρης
  υπεύθυνος επικοινωνίας του ΜΚΙΕ

  ΑπάντησηΔιαγραφή