Σάββατο, 28 Μαρτίου 2015

Φωτογραφίες από την παράσταση «Τερματικός σταθμός» στα Γιάννενα

Παναγιώτης Ξενάκης, Άρης Τσαμπαλίκας
Στο βαγόνι ενός τρένου, σε μια διαδρομή 90 λεπτών, τέσσερις ζωηροί διάλογοι. Στο επίκεντρο ένας επιβάτης (Άρης Τσαμπαλίκας) που κάνει χρόνια τη διαδρομή. 
«Θαρρώ πως ορισμένα πράγματα είναι καλύτερα να τα συζητάμε. Και καμιά φορά ένας ξένος είναι το καταλληλότερο πρόσωπο για κάτι τέτοιο, δε βρίσκετε;». 
Ανοίγει το διάλογο διαδοχικά με τρεις επιβάτες: Παναγιώτη Ξενάκη, Διονυσία Σακελλαρίου, Στέλιο Πατσιά. Προκαλεί με τις ερωτήσεις του, μονολογεί, φιλοσοφεί για το ταξίδι, τη ζωή, τις σχέσεις των ανθρώπων, παίζει με τη μνήμη, αναζητά τα ορατά κι αόρατα όρια.
Το έργο του Κωνσταντίνου Τζαμιώτη, σε σκηνοθεσία Ορέστη Τάτση, ανέβηκε για δύο παραστάσεις το Σαββατοκύριακο 21,22 Μαρτίου, στο Καμπέρειο Θέατρο στα Γιάννενα, στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Θεατρική Άνοιξη» του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων. Μια καλή παράσταση με έναν εξαιρετικό Άρη Τσαμπαλίκα (τον έχουμε δει σε παλιότερες παραγωγές του ΔΗΠΕΘΕ) και μια σκηνοθεσία που προσεγγίζει το κείμενο με διάθεση διερώτησης για τα όρια των ανθρώπινων σχέσεων και του νοήματος τους.
«Ακουσίως συνεπιβάτες σε μια διαδρομή που δεν την διαλέξαμε. Επιβεβαιώνουμε ο ένας την ύπαρξη του Άλλου χτυπώντας τις χορδές της ευαισθησίας μας. Ο ένας πλάι στον άλλο προχωράμε τόσο μόνοι ενώ αρκεί να απλώσουμε το χέρι για να αλλάξουμε διαδρομή. Η εγγύτητα και η απόσταση δεν είναι ποτέ ζήτημα τόπου» όπως σημειώνει στο σημείωμα του ο Ορέστης Τάτσης. Ποτέ δεν είναι αργά να αλλάξεις διαδρομή λοιπόν. Αρκεί να μην φοβηθείς στο βαγόνι, αρκεί να στρέψεις το βλέμμα στον Άλλον, δηλαδή τον εαυτό σου.
Διονυσία Σακελλαρίου, Άρης Τσαμπαλίκας
Στέλιος Πατσιάς, Άρης Τσαμπαλίκας


Περισσότερες πληροφορίες εδώ (Χώρος Τέχνης 104)


Κείμενο, φωτογραφίες: Γιώργος Παπαχριστοδούλου
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου