Δευτέρα, 21 Απριλίου 2014

Κάλπικα (ΙΙ)


Του Γιώργου Παπαχριστοδούλου


-ΑΠΕΤΑΞΑΜΗΝ. «Απεταξάμην τα κόμματα». Ξαφνικά, οι κομματικοί μηχανισμοί, εκείνοι που παλαιόθεν έδιναν το περίφημο «χρίσμα», μετατράπηκαν σε...σατανάδες. Εντάξει να το ακούς από τους υποψηφίους της παράταξης «Γιάννενα Τώρα», με επικεφαλής τον Άρη Μπαρτζώκα, οι οποίοι δεξιοφέρνουν, αλλά τουλάχιστον δοκιμάζουν πρώτη φορά την τύχη τους.
Να το ξεστομίζουν υποψήφιοι όπως ο Οδυσσέας Πότσης, στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, ή ο Στέφανος Ζούμπας, γραμματέας της νομαρχιακής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι συγκυβερνούν κιόλας (!), ακούγεται κάπως.

-ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΓΚΡΙΝΙΑ. Αισιοδοξία και γκρίνια διακατέχουν τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ. Η αισιοδοξία προκύπτει από την αναγνωρισιμότητα την οποία σιγά σιγά αποκτά ο επικεφαλής των «Πολιτών για την Ανατροπή», Λάζαρος Νάτσης η οποία συνοδεύεται από την όρεξη υποψηφίων του συνδυασμού από τους οποίους οι περισσότεροι δοκιμάζουν πρώτη φορά τις δυνάμεις τους στην κάλπη. 
Η γκρίνια προέρχεται από στελέχη του λεγόμενου «κοινωνικού» ΣΥΡΙΖΑ τα οποία δεν έχουν ακόμη αποφασίσει εάν θα κατέλθουν υποψήφιοι/ες επειδή θεωρούν ότι το κόμμα κινείται δεξιόστροφα με αφορμή επιλογές όπως ο Ο. Βουδούρης στη περιφέρεια Πελοποννήσου ή ο Κρ. Αρσένης στο ευρωψηφοδέλτιο. Ίδωμεν…

-ΜΠΕΓΚΑΣ. Ιλουστριασιόν και Α4 το έγχρωμο φυλλάδιο του επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών-Νέα Γιάννενα», Θωμά Μπέγκα. Διανεμήθηκε πασχαλιάτικα για να το βρουν την Τρίτη του Πάσχα οι καταστηματάρχες. «Έχω μία ιστορία να σεβαστώ, έχω έναν αγώνα να δώσω. Δεσμεύομαι να το κάνουμε πράξη». Ο πρώτος ενικός μία σαφής προσπάθεια να τονωθεί το προφίλ σε συνδυασμό με την απόπειρα να εμφανιστεί η αυτοδιοίκηση ξεκομμένη από την κεντρική πολιτική σκηνή («ο Δήμος μας, το σπίτι μας, δεν είναι ο χώρος που θα λύσει τις διαφορές του το πολιτικό σύστημα, αλλά το τελευταίο καταφύγιο δημοκρατίας, αλληλεγγύης και συνεργασίας»). 
Δεν σβήνεται, ωστόσο, με μία μονοκοντυλιά η εξάρτηση της αυτοδιοίκησης από το κεντρικό κράτος ούτε η λειτουργία της ως τοπικού μηχανισμού εξουσίας υπέρ των συμφερόντων των ισχυρών. 
Η απόφανση του κ. Μπέγκα ισχύει ασφαλώς στο βαθμό που κριτήριο για την αυτοδιοικητική ψήφο, πολλές φορές, είναι οι δια-προσωπικές σχέσεις. 
Εντούτοις, ποια αξιοπιστία απέμεινε σε μία αυτοδιοίκηση η οποία εφαρμόζει, σχεδόν κατά γράμμα, τις βάρβαρες μνημονιακές πολιτικές εξαιτίας των οποίων ο Δήμος Ιωαννιτών απογυμνώθηκε από προσωπικό;

-ΑΡΙΣΤΕΡΑ. Από την άλλη, η αριστερά, επειδή σκέφτεται διαρκώς με όρους κεντρικού σχεδιασμού, σχεδιασμού που τον επιβάλλει ασφυκτικά το Κράτος (και το Κόμμα), επιμένει να συσχετίζει την εκλογική μάχη με την κεντρική πολιτική σκηνή. Υστερεί, όμως, στη διατύπωση προτάσεων που να αφορούν την ουσιαστική απαλλαγή της αυτοδιοίκησης από την κρατική κηδεμονία, ενώ ταυτίζει μονολιθικά τη δημοκρατία με τις εκλογές και την αντιπροσώπευση.

-FAST TRACK (I): : Επενδύσεις τύπου fast track οι οποίες θα φέρουν θέσεις εργασίας υπόσχεται η παράταξη του Ν. Γκόντα. Χρησιμοποιεί δε ως παράδειγμα την οκταετία της (200-2010) όταν γκρεμίστηκε το «Ξενία» για να εξυπηρετηθούν απροκάλυπτα τα συμφέροντα ενός μεγαλοξενοδόχου, η ‘Οαση’ μπαζώθηκε για να απομείνει κι ένα τεράστιο χρέος στα ταμεία του Δήμου, όταν η κεντρική πλατεία μίκρυνε και μετατράπηκε σε ταράτσα ενός γκαράζ. 
Δεν πρωτοτυπεί η «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία»- το νεοφιλελεύθερο μοντέλο εκχώρησης της δημόσιας περιουσίας σε ιδιωτικά συμφέροντα κυριάρχησε την περασμένη δεκαετία
Τώρα, σε περίοδο βαθιάς οικονομικής ύφεσης, επιστρέφει δήθεν ως ο τρόπος να θεραπευτεί η γραφειοκρατία. 
Στην πραγματικότητα, όπως έχει αποδειχτεί από τις κυβερνητικές ρυθμίσεις, ήδη από την εποχή του υπουργού των μεγάλων συμφερόντων Γιώργου Παπακωνσταντίνου (2012-νόμος για την ποινική προστασία του περιβάλλοντος), απώτερος στόχος είναι να καμφθούν τυχόν αντιδράσεις ενάντια στη λεηλασία του φυσικού περιβάλλοντος.

-FAST TRACK (II). Όσο για την απερχόμενη δημοτική αρχή του Φίλιππα Φίλιου, ο οποίος, την Κυριακή 6 Απριλίου, στην κοινή εκδήλωση με τον Θ. Μπέγκα, εξαπέλυσε βέλη σε βάρος της παράταξης Γκόντα (“Ε, δεν έχουμε άλλο Ξενία να πουλήσουμε… Δεν έχουμε άλλη κεντρική πλατεία να ξεπουλήσουμε”), κρείττον το σιγάν
με fast track και σχεδόν εν κρυπτώ διαδικασίες, καταστράφηκε, το περασμένο καλοκαίρι, ο υγρότοπος της Αμφιθέας ώστε να διεξαχθούν οι αγώνες θαλασσίου σκι (βλ. τη σχετική έκθεση (http://bit.ly/1lHP87I των Επιθεωρητών περιβάλλοντος. Ή μήπως όχι ;

2 σχόλια:

  1. Πώς δεν έχουμε άλλο κάτι να ξεπουλήσουμε, ορίστε:
    http://intelligentsiaioannina.blogspot.gr/2014/04/blog-post.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μμμμ. ενδιαφέρον! ειδικά η ανάρτηση με τον Μπαρτζώκα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή