Τετάρτη, 5 Φεβρουαρίου 2014

Κάλπικα (I)Σε Δήμο Ιωαννιτών και Περιφέρεια Ηπείρου
Σχόλια κλπ. Με τον Γιώργο Παπαχριστοδούλου  

*Προσέξτε τι θα ψηφίσετε (όσοι και όσες το κάνετε) στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του Μαίου. Δήμαρχοι και περιφερειάρχες θα εκλεγούν για πέντε χρόνια. Δηλαδή, θα μας διοικήσουν μέχρι το τέλος του 2019.
*Ήθελε δεν ήθελε η Όλγα Γεροβασίλη την υποψηφιότητα για την Περιφέρεια. Από το καλοκαίρι δεν το απέκλειε. Μετά την έμμεση άρνηση του Γιάννη Παπαδημητρίου (για τον οποίο ανοίγει ο βουλευτικός δρόμος) και με δεδομένη την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να δώσει χαρακτήρα κεντρικής πολιτικής μάχης στις περιφερειακές, το κομματικό καθήκον επέβαλε την κάθοδο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρχε εναλλακτική-ο βουλευτής Ιωαννίνων του κόμματος Χρήστος Μαντάς. Το ερώτημα είναι εάν θα παραιτηθεί από βουλευτίνα όταν εκλεγεί περιφερειακή σύμβουλος για να δείξει ότι δεν την ενδιαφέρουν τα αξιώματα. 

*Τι ρωτάνε οι δημότες στα καφενεία των χωριών του Δήμου Ιωαννιτών; Μια απάντηση έδωσε αναγνώστης του blog, έμπειρος στα δημόσια συνδικαλιστικά: «Δεν τους νοιάζουν τόσο οι διακηρύξεις. Σιγά. Θα ρωτήσουνε: τι ρόλο βαράει αυτός; Είναι έντιμος, καθαρός;». Μπορεί. 

*Εάν τον Καχριμάνη τον λέγανε Τατούλη, το ΠΑΣΟΚ δεν θα είχε ενδοιασμούς. Θα στήριζε. Επειδή θα ήταν – τουλάχιστον προς τα έξω- αστείο να δούμε τον Μιχ. Κασσή να ψηφίζει τον εκ Μετσόβου περιφερειάρχη, οι τοπάρχες του κόμματος ρίχνουν γέφυρες προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Εδώ και καιρό. Η Ο. Γεροβασίλη (Δευτέρα, στο ITV) απέρριψε κάθε συνεργασία με μνημονιακές παρατάξεις εννοώντας την παράταξη του Β. Αργύρη (Ήπειρος Τόπος Να Ζεις) χωρίς να αποκλείει πρόσωπα. Αμοιβαίο φλερτ το οποίο μπορεί να καταλήξει σε προσωρινή σχέση ή σε μία άλλη παράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ (με σήμα την «ελιά» ίσως!).

*«Η περιφερειακή αρχή κινείται καθαρά με αυτοδιοικητικά κριτήρια». Βασίλης Ψαθάς, αντιπεριφερειάρχης Άρτας. Μπα. Κι εμείς νομίζαμε ότι η η παράταξη Καχριμάνη πρροέκυψε από παρθενογένεση, ενώ δεν στηρίζεται καθόλου από κόμματα.

*«Ανάπτυξη». Θα την ακούσουμε από παντού. Κανείς δεν μας εξηγεί τι σημαίνει ή μάλλον καταλαβαίνουμε: λεηλασία πόρων, ανθρώπων και της φύσης, απεριόριστη μεγέθυνση του περίφημου ΑΕΠ. Αν έχετε κουράγιο, μετρήστε πόσες φορές αναφέρεται στις διακηρύξεις των υποψηφίων και των παρατάξεων. Κι αν υπάρχει μεγαλύτερη όρεξη, όταν τους συναντήσετε, ρωτήστε τους τι σημαίνει. Και θυμήστε τους ότι στη Γαλλία και δειλά, δειλά, εδώ στην Ελλάδα, έχει ξεκινήσει συζήτηση για την «απο-ανάπτυξη». Σε μία κοινωνία λιτής αφθονίας, όπως θα πρότεινε ο γάλλος στοχαστής Σερζ Λατούς. 

*Κομματική υποψηφιότητα του ΚΚΕ ο Δημήτρης Τασιούλας που θα είναι εκ νέου υποψήφιος στο Δήμο Ιωαννιτών. Με καλή παρουσία στο παρόν Δημοτικό Συμβούλιο αφού παρουσίασε ενδελεχώς τις θέσεις του κόμματος, αυτή τη φορά καλείται να αντιμετωπίσει τη μείωση της κοινοβουλευτικής επιρροής και να παρέμβει πέρα από τα όρια του.

*Έντονες οι διεργασίες στη Δημοτική Ριζοσπαστική Αριστερή Συσπείρωση του Δήμου Ιωαννιτών (ΔΡΑΣΥ). Ο νυν δημοτικός σύμβουλος και σημαίνον στέλεχος της γιαννιώτικης κομμουνιστικής αριστεράς Στέφανος Σκοπούλης δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν θα είναι εκ νέου υποψήφιος, ενώ το τοπίο θολώνει από τον δίαυλο επικοινωνίας που έχει ήδη αναπτυχτεί ανάμεσα σε μέλη της ΔΡΑΣΥ και τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ. Δεν αποκλείονται εκπλήξεις. 

*Εκεί που οι γυναίκες αποτελούσαν είδος προς εξαφάνιση στο περιφερειακό συμβούλιο, ξαφνικά βάζουν σοβαρή υποψηφιότητα να αυξηθούν (μήπως και σοβαρευτούν κάπως κάποιοι ‘άντρακλες’ του απερχόμενου). Τατιάνα Καλογιάννη, Αντιγόνη Φίλη, Μαρία Τσολάκη(παράταξη Καχριμάνη), Αθηνά Ιωάννου, Ρόη Ζηκίδου, Μαργαρίτα Κιτσανού, Δήμητρα Αναγνώστου (παράταξη Αργύρη). Επτά σε σύνολο 56 συμβούλων στο νυν περιφερειακό. 
Σίγουρες είναι ήδη δύο (Γεροβασίλη, Τσουμάνη), και μάλιστα από την αριστερά η οποία δεν είχε καμία, οπότε άλλες έξι θα βρεθούν για να αυξηθεί η αναλογία στο δεύτερο στην ιστορία εκλεγμένο περιφερειακό. 

*Στο Δήμο Ιωαννιτών δεν ξέρουμε τι θα γίνει όπου πλέον η μόνη γυναίκα του απερχόμενου Συμβουλίου είναι η Βούλα Τσίλη (παράταξη Φίλιου) αφού η Άννα Ασημακοπούλου (παράταξη Γκόντα) διάλεξε το βουλευτιλίκι. Ευτυχώς που υπάρχουν αρκετές γυναίκες δημοσιογράφοι στα Γιάννενα και διαλύουν λιγάκι τη μονοχρωμία των συνεδριάσεων. 

*Πρόταση για ενίσχυση της διαφάνειας: οι συνδυασμοί που θα ζητήσουν την ψήφο μας να δώσουν στη δημοσιότητα τα πόθεν έσχες όλων των υποψηφίων τους. Δεν νομίζουμε να έχουν κάτι να κρύψουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου