Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2014

«Το φώτισε ο Θεός το παλικάρι»

Πώς ο λάινσμαν είδε το γκολ του Πλατανιά και η ευκαιρία του ‘Αναστό’
Του Γιώργου Παπαχριστοδούλου *

«Εάν αδικήθηκε ο Άρης απόψε, ο θεός θα έλεγε ότι είναι αμαρτία». Επίμονος, στα όρια του ανυπόφορου, ο ρεπόρτερ Άρης Γάτας ρώτησε τον Άγγελο Αναστασιάδη, με τον φανατισμό του σταυροφόρου που έχει αντιληφθει τη δημοσιογραφία ως πρόκληση γεμάτη στερεότυπα. 
Δύο φορές χρησιμοποίησε την λέξη αμαρτία. Απανωτές ερωτήσεις που μόνο την λέξη αμαρτία να έλεγε, θα καταλαβαίναμε. Πού το πάει. Επίμονος, στα όρια της ύβρεως. Ατάραχος ο Άγγελος δεν ενέδωσε στις προκλήσεις του βλάσφημου. Τον άφησε να ολοκληρώσει. Μία αμαρτία στο ένα μάγουλο, μία αμαρτία στο άλλο. Τέλος. 
Τον αποστόμωσε τον Γάτα στο τέλος: «Εάν συνέβαινε σε μένα, δεν θα έλεγα τίποτα». Δεν του έκανε τη χάρη να πει «ήταν θέλημα Θεού». Να χάσει ο Άρης (όπως έγινε) ή να κερδίσει ο Πλατανιάς. Επειδή η χάρη είχε ήδη γίνει. Είναι λησταρχική η σχέση του Άγγελου με τον θεό, όπως έχει παρατηρήσει εύστοχα ο Νώντας. Τον επικαλείται κατά το δοκούν. Ανάλογα το πώς μετρήθηκε το κομποσκοίνι. Καμιά φορά τον δείχνει κιόλας. Επειδή μπορεί να συνομιλεί μαζί του. Δεν ερμηνεύει σαν τον Μωϋσή. Εκπληρώνει το θέλημά Του.
Με το καρώ πουλόβερ, σαν φύλλο από τραπουλόχαρτο που είχε μόλις καεί, ο Σούλης Παπαδόπουλος, προπονητής του Άρη, πνιγμένος στην αδικία, πλησίασε τον Άγγελο. Με τον σεβασμό που απαιτεί η προσέγγιση με τον επίγειο απόστολο της μεταφυσικής θέλησης. Του έδειξε τον ουρανό. Εκείνον. Δεν μπορούσε να βρίσει, όσο κι αν έβραζε μέσα του. Υπέδειξε την αμαρτία μήπως καταλήξουν στην Κόλαση ο διαιτητής Μάνδαλος και ο λάινσμαν. Μαθημένος στο κατηχητικό και το αγιονόρος ο Άγγελος, έδειξε κι εκείνος τον παντοδύναμο. Με σιγουριά.
Δεν χρειαζόταν καν να θυμίσει στον χαροκαμμένο άπιστο Σούλη ότι το παλικάρι τον λάινσμαν τον φώτισε ο Θεός να δει ότι η μπάλα στο σουτ του Πλατανιά πέρασε τη γραμμή.
Στις δηλώσεις ο Σούλης θυμήθηκε πάλι στον λάινσμαν. Και μετά ο Φοιρός τα ίδια. Ο λάινσμαν το και το. Ούτε ο ένας ούτε ο άλλος, χρόνια στον ‘αρειανό πάγκο’, έχουν καταλάβει ότι πριν τον πεις λάινσμαν ή επόπτη, είναι παλικάρι. Κάνει ό,τι το φωτίσει ο θεός.
Πίσω στο στούντιο της ‘Αθλητικής Κυριακής’, στην καταραμένη ΔουΤου, ο Γάτας συνέχισε απτόητος, με αβάντα από τον παρουσιαστή Μπακόπουλο που δεν άκουσε τα χαστούκια του Άγγελου. «Πράος και υπομονετικός ο Αναστασιάδης. Είσασταν πολύ εύστοχοι, Άρη», του λέει χαζοχαρούμενα. Ο Άρης ακάθεκτος: «Ο θεός πρέπει να σκέφτεται και τους αδικημένους. Όχι μόνον τους ευνοημένους» (κάτι τέτοιο). Λες και δεν μίλησε με τον Άγγελο. Ο βλάσφημος.
Η βραδιά ολοκληρώθηκε με τα λόγια του αντίζηλου. Αναστό στο στούντιο, έχοντας πάρει το διπλό στη Ριζούπολη, στο ντεμπούτο του με τον άιώνιο΄, βρήκε ευκαιρία: «Είναι πάγια τακτική στην Ελλάδα όσοι χάνουν να ρίχνουνε ευθύνες στον διαιτητή, τον επόπτη. Δεν είναι δουλειά μου να κρίνω τον διαιτητή. Είναι άνθρωπος που σε κλάσματα δευτερολέπτου πρέπει να πάρει μία απόφαση. Κι εγώ έχω αδικηθεί, αλλά…». Υποτίθεται ότι θα σχολίαζε τα παράπονα των ‘απολλωνιστών’ για το 1-2. Για τον Σούλη τα ’λεγε. Παλικαρίσια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου