Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου 2014

Οι πενταμηνίτες θέλουν επίδομα ανεργίας

Παρέμβαση σήμερα το πρωί στο υποκατάστημα του ΟΑΕΔ στα Γιάννενα

Η καταβολή επιδόματος ανεργίας όταν απολύονται από την εργασία τους αποτελεί ένα από τα αιτήματα των εργαζομένων στα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας σε Δήμους, Περιφέρειες, δημόσια διοίκηση, νοσοκομεία κλπ.
Σήμερα το μεσημέρι στα Γιάννενα η Ανοιχτή Συνέλευση των εργαζομένων στα πεντάμηνα και ο Σύλλογος Εργαζομένων στους Δήμους του νομού Ιωαννίνων πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του τοπικού υποκαταστήματος του ΟΑΕΔ για να διεκδικήσουν το παραπάνω αίτημα.
«Τα πεντάμηνα δεν είναι κάτι το προσωρινό. Ήρθαν για να μείνουν. Δεν αφορούν μόνον τον δημόσιο, αλλά και τον ιδιωτικό τομέα. Τα επικροτούν πολιτικοί παράγοντες οι οποίοι θέλουν να επεκταθούν και στον ιδιωτικό τομέα», σημείωσε η Κατερίνα Μπάκα, εργαζόμενη με το πρόγραμμα «Κοινωφελής Εργασία» στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, θέτοντας ως διεκδίκηση τη μόνιμη και σταθερή εργασία.
Τη συμπαράσταση του συλλόγου εργαζομένους στους ΟΤΑ εξέφρασε με δηλώσεις του ο πρόεδρος του σωματείου Χρήστος Μεντής, ενώ από την πλευρά του ο Χρήστος Γρίβας, πρόεδρος του νομαρχιακού τμήματος Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ, χαρακτήρισε το καθεστώς εργασίας των «πενταμηνιτών» εργασιακό μεσαίωνα και υπενθύμισε ένα άλλο αίτημα τους, την παροχή πλήρους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Την Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου, στις 2.30 το μεσημέρι, στο Εργατικό Κέντρο, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων ν. Ιωαννίνων καλεί σύσκεψη όλων των εργαζομένων στα πεντάμηνα για ενοποίηση, συνέχεια και κλιμάκωση του αγώνα.
Μεταξύ άλλων διεκδικεί: καταβολή του μισθού κάθε μήνα και όχι στο τέλος του προγράμματος, εργασία και καθήκοντα με βάση την πρόσληψη, καμία καταπάτηση στοιχειωδών εργατικών δικαιωμάτων (άδεια, άδεια λόγω ασθενείας κλπ.), επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλους όταν τελειώνει το πρόγραμμα, πλήρη ασφαλιστική κάλυψη από την πρώτη ημέρα δουλειά, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους εργαζόμενους και τους ανέργους καθώς και κατάργηση των δουλεμπορικών προγραμμάτων εργασίας (Κοινωφελής, Τοπικά Σχέδια Δράσης για την προώθηση της απασχόλησης). 
Από την πλευρά της η «Ανοιχτή Συνέλευση Εργαζομένων στα 5μηνα»,  θέτει ως ζητούμενο την ανάγκη για συμμετοχή στις δράσεις όλων των 5μηνιτών, χωρίς εκπροσώπους και μεσολαβητές, «οι οποίοι θα σηκώνουν την ευθύνη του αγώνα τους», πρωτοβουλία η οποία ήδη έχει προχωρήσει σε μοίρασμα κειμένων σε κτίρια που στεγάζουν υπηρεσίες του Δήμου Ιωαννιτών, της Περιφέρειας Ηπείρου και του ΟΓΑ (το κείμενο εδώ: http://radio-i.org/images/pdf/140207%20-%20keimeno%2003%20gia%205mhna%20giannina.pdf).

Στο νομό Ιωαννίνων έχουν ήδη προσληφθεί 677 πενταμηνίτες οι οποίοι αμείβονται με 490 ευρώ το μήνα εάν πρόκειται για ηλικίες άνω των 25 και με 420 για τους κάτω των 25 ετών.


Γ. ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ 

6 σχόλια:

 1. "Τοπική επιτροπή των πενταμηνιτών" και "Ανοιχτή Συνέλευση Πενταμηνιτών"; Τι διαφορά έχουν και γιατί δεν είναι μαζί;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Δικό μου λάθος. Το διορθώνω. το σωστό είναι "Ανοιχτή Συνέλευση Εργαζομένων στα 5μηνα». Ευχαριστώ για τη διόρθωση!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Άλλο εννοούσα! Εννοούσα γιατί δεν είναι όλοι οι πενταμηνίτες μαζί στην ίδια συνέλευση ή επιτροπή και υπάρχει μία "επιτροπή" και μία "ανοιχτή συνέλευση";

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. μαζί είναι δράση. ειλικρινά δεν γνωρίζω για τις συνελεύσεις. πάντως, όπως το έγραψα ήταν μπέρδεμα. τη σημερινή παρέμβαση καλούσε η ανοιχτή συνέλευση μαζί με το σύλλογο ΟΤΑ. Απλώς, υπάρχει η γνωστή τακτική του Κόμματος το οποίο επιθυμεί να ελέγχει τον συνδικαλισμό κι από την άλλη, οι τάσεις αυτοοργάνωσης των αγώνων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. "Απλώς, υπάρχει η γνωστή τακτική του Κόμματος το οποίο επιθυμεί να ελέγχει τον συνδικαλισμό κι από την άλλη, οι τάσεις αυτοοργάνωσης των αγώνων"

  Αγαπητέ ποιο Κόμμα επιθυμεί να ελέγχει τον συνδικαλισμό;
  Οι τάσεις αυτο-οργάνωσης είναι σαν εκείνες της μόδας;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Είναι προφανές ότι το Κόμμα το οποίο επιδιώκει να ελέγχει τον συνδικαλισμό είναι το Κομμουνιστικό, χωρίς να σημαίνει ότι υπολείπονται αυτής της αντίληψης τα υπόλοιπα τα οποία έστησαν τις δικές τους γραφειοκρατίες στα συνδικάτα με τα γνωστά ανταλλάγματα. Η αυτοοργάνωση, η αυτοδιαχείριση, η αυτοθέσμιση δεν είναι της μόδας, κατά τη γνώμη μου. Είναι ρεύματα με συγκεκριμένο πράττειν και σκέπτεσθαι τα οποία επιδιώκουν μία άλλη διαχείριση της εργασίας. Στην περίπτωση των πενταμηνιτών, όπως και σε άλλες περιπτώσεις εργατικών διεκδικήσεων, είναι κρίσιμη μία αυτοοργάνωση της μάχης, χωρίς ανάθεση και ηγετίσκους. Ή , μήπως πάλι θα καταφύγουμε στη ΄λύση' της αντιπροσώπευσης; Με αγάπη Γιώργος Παπαχριστοδούλου

  ΑπάντησηΔιαγραφή