Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2014

Φιλοπατρία ή φιλαυτία;

Εικονογράφηση από Drooker

Ένα κείμενο του Βαγγέλη Λιβιτσάνου για τη δημοκρατία στο δήμο από τον «Μαντατοφόρο» της Πρέβεζας 
Με μεγάλο ενδιαφέρον αναδημοσιεύουμε σήμερα στο blog ένα κείμενο παρέμβασης του αναγνώστη μας Βαγγέλη Λιβιτσάνου για τη λειτουργία των δημοτικών πραγμάτων. Το απέστειλε αντί σχολίου στο κείμενο για τους κ.κ. Φίλιο, Μπέγκα (http://xarmada.blogspot.gr/2013/12/blog-post_84.html#more)
Το κείμενο δημοσιεύτηκε, πρωτοσέλιδο, τον Ιανουάριο του 1998 στην μηνιαία έκδοση γνώμης της Πρέβεζας «Μαντατοφόρος» (αρ. φύλλου 8 (67)) της οποίας εκδότης ήταν ο συμπολίτης.
Κατά τη γνώμη μου περιέχει ενδιαφέρουσες θέσεις που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως βάση διαλόγου για τα αυτοδιοικητικά πράγματα, προτάσεις για δημοκρατική λειτουργία των δημοτικών κινήσεων, έστω και μέσα στο υπάρχον ασφυκτικό διαχειριστικό πλαίσιο. Παρατηρεί κανείς με θλίψη ότι, 16 χρόνια αργότερα από τότε που γράφτηκε το κείμενο, η συντριπτική πλειοψηφία των παρατάξεων κάθε απόχρωσης η οποία διεκδικεί την ψήφο μας κάθε τέσσερα χρόνια, διστάζει και δεν επιθυμεί να συζητήσει δημοσίως θέματα τα οποία αφορούν τον τρόπο λήψης αποφάσεων τόσο στο εσωτερικό της όσο και στον Δήμο.
Η συζήτηση επικεντρώνεται, αναλόγως της ψηφοφορικής συγκυρίας, άλλοτε στον πρόσωπο του επικεφαλής (του αρχηγού, του ηγέτη), άλλοτε στο περίφημο χρίσμα άλλοτε στον κομματικό μηχανισμό που θα καρπωθεί τα οφέλη της κατάκτησης της τοπικής εξουσίας.
Για τους λόγους αυτούς κι επειδή δεν επιθυμούν να ενταχτούν στο κομματικό κοπάδι, οι υποψιασμένοι πολίτες απαξιούν να ασχοληθούν με την αυτοδιοίκηση επιλέγοντας να δρουν εκτός των τειχών, μέσα από αυτόνομες κινήσεις πολιτών ή αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες παρέμβασης στα θέματα που απασχολούν την πόλη και τη δημοκρατία. Είναι καλύτερα έτσι.
Στην κατεύθυνση αυτή, της κατάκτησης της δημοκρατίας σε τοπικό επίπεδο, το κείμενο του Βαγγέλη Λιβιτσάνου αξίζει να διαβαστεί πρώτα από τις κινήσεις πολιτών ως μία δυναμική έκκληση για δημοκρατία, διαφάνεια και δικαιοσύνη.
ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ:
Παγερά αδιάφορους αφήνει τους Πρεβεζάνους η διαδικασία ανακήρυξης υποψηφίων τοπικών αρχόντων που συντελείται αυτό τον καιρό σε ολιγάριθμες κομματικές και μη ομάδες συμπολιτών.
Η πικρή εμπειρία των τελευταίων τετραετιών δεν αφήνει περιθώρια για αισιοδοξία. Ακόμη κια οι οργανωμ,ένοι σε κόμματα συμπολίτες νιώθουν απελπισμένοι, διαισθανόμενοι την απογοητευτική συμπεριφορά οποιουδήποτε και αν εκλεγεί τοπικός άρχοντας. Ξέρουν πως αυτός που θα εκλεγεί δεν θα ενεργήσει ως εντολέας των απόψεων της πλειοψηφίας, αλλά θα υποκύψει στη ματαιοδοξία του εξουσιαστή.
Με την ελπίδα πως ο «Μ» διερμηνεύει και καταγράφει την άποψη της μεγάλης πλειοψηφίας των συμπολιτών, για το θέμα της Δημοτικής Αρχής προτείνει οι συνδυασμοί των υποψηφίων να δεσμευτούν στις ακόλουθες αρχές που θα δώσουν ζωντάνια κι ελπίδα στους Πρεβεζάνους:
 1. Η θητεία του Δημάρχου διαρκεί 1 έτος. Μετά τη λήξη της συνέρχονται όλοι οι υποψήφιοι του συνδυασμού, είτε εξελέγησαν είτε όχι και αποφαίνονται για την καταλληλότητα του απερχόμενου Δημάρχου. Η ανανέωση της θητείας για ένα ακόμη έτος γίνεται αν συγκεντρώσει την εμπιστοσύνη των 3/4 των εκλεκτόρων, σε μυστική ψηφοφορία. Σε περίπτωση μη επανεκλογής, η ανάδειξη νέου Δημάρχου γίνεται με αλλεπάλληλες ψηφοφορίες μέχρι που κάποιος υποψήφιος θα συγκεντρώσει πάνω από το 50%. Ο απερχόμενος Δήμαρχος δε μπορεί να είναι υποψήφιος σ΄αυτή την ψηφοφορία κιαι δεσμεύεται να παραμείνει μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου.
 2. Καθιερώνεται ποσόστωση στη δύναμη των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου για τον συνδυασμό που θα πλειοψηφήσει. Η ποσόστωση αυτή θα είναι σύμφωνη και με τις επαγγελματικές δραστηριότητες των Πρεβεζάνων αλλά και με τις δραστηριότητες αιχμής. Με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλιστεί η συμμετοχή κάποιων επαγγελματιών του τουριστικού τομέα, εμπόρων, γυναικών, νέων, αγροτών, υπαλλήλων, εργατών...Για να επιτευχτεί η προκαθορισμένη ποσόστωση δεσμεύονται οι πλειοψηφήσαντες σύμβουλοι να παραιτηθούν αν απαιτείται.
 3. Μέσω του Γραφείου Τύπου ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να απαντά σε όλες τις επωνύμως δημοσιευμένες επικρίσεις και κατηγορίες που αφορούν τις υπηρεσίες ή τα πρόσωπα του Δήμου.
 4. Το πολύ κάθε 6 μήνες θα γίνεται Λαϊκή Συνέλευση στην οποία θα συζητείται όχι μόνο το έργο που επιτελέσθηκε αλλά και αυτό που πρόκειται να γίνει το επόμενο εξάμηνο.
 5. Σοβαρά θέματα γενικού ενδιαφέροντος θα τίθενται υπό την κρίση του συνόλου των ψηφοφόρων σε ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ αν με τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου διαφωνεί ενυπόγραφα το...% των δημοτών.
 6. Θεωρείται ντροπή η ομαδοποίηση μελών του Συνδυασμού. Θεωρείται τιμή η διαφωνία με τον Δήμαρχο σε επιμέρους θέματα όσων των στηρίζουν.
 7. Θεωρείται τιμή για τον Δήμαρχο και τους Δημοτικούς Συμβούλους η αλλαγή θέσης μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Θεωρείται εσχάτη ντροπή η εμμονή σε απόψεις που με επιχειρήματα ανετράπησαν.
 8. Θεωρείται κατάπτυστη πράξη το ρουσφέτι. Αν αποδειχτεί, ο ρουσφετολόγος παραιτείται με το καλό ή με το ζόρι.
 9. Όλες οι δραστηριότητες του Δήμου, οι ενέργειες, τα έγγραφα είναι ανοιχτά στους δημότες,
Πιστεύουμε πως η θεσμοθέτηση, αν όχι όλων, κάποιων από τις πιο πάνω δεσμεύσεις είναι αυτό που λείπει από τους συνδυασμούς της Δημαρχίας. Είμαστε σίγουροι πως αν οι ως τώρα συνδυασμοί της εκάστοτε πλειοψηφίας λειτουργούσαν με αυτές τις αρχές, θα ήταν πολύ καλύτερα η πόλη αλλά και οι αξιόλογοι κατά τα άλλα συμπολίτες που αναδείχτηκαν στο δημαρχιακό αξίωμα. Καθώς και τα κόμματα που πήραν την ευθύνη γι’ αυτούς...1 σχόλιο:

 1. Θέλει μερικές διορθώσεις. Το ολοσέλιδο αρνητικό ασπρόμαυρο δεν είναι ο,τι καλύτερο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή