Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2014

Στον αέρα τουλάχιστον 16.000 ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ στα Γιάννενα


Ξημερώνουν ουρές, ταλαιπωρία και άδειες τσέπες
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Παπαχριστοδούλου

Ημέρες ταλαιπωρίας αναμένουν χιλιάδες ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ στο νομό Ιωαννίνων μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του υπουργείου Υγείας να προχωρήσει σε κλείσιμο των πολυϊατρείων του οργανισμού. Όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα σήμερα Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε μέχρι το μεσημέρι η διαδικασία παράδοσης-παραλαβής των ιατρείων στις περιφερειακές διευθύνσεις του οργανισμού ώστε να ξεκινήσει η ένταξη στο νέο καθεστώς του ΠΕΔΥ. Εάν δημοσιευτεί το ΦΕΚ με το οποίοι οι γιατροί του οργανισμού τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας, κάτι το οποίο αναμενόταν να γίνει αργά το βράδυ της Δευτέρας, το αργότερο Τρίτη πρωί, οι ασφαλισμένοι θα υποχρεωθούν να απευθυνθούν είτε στα κατά τόπους στα Κέντρα Υγείας είτε στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων είτε στους συμβεβλημένους με τον οργανισμό γιατρούς με άγνωστο πότε θα μπορέσει να γίνει η προσαρμογή στο νέο σύστημα.
Πρακτικά κάτι τέτοιο σημαίνει ότι επισκέψεις στα ιατρεία του παλιού ΙΚΑ, στην οδό Παύλου Μελά, τέλος!
Η αισιόδοξη εκτίμηση αναφέρει ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον πέντε μήνες, ενώ η δυσοίωνη, κάνει λόγο για περισσότερο χρόνο κι αφού προηγηθούν αποφάσεις της κυβέρνησης με τις οποίες ενδεχομένως ένας μεγάλος αριθμός γιατρών απολυθεί. Τι γολγοθάς περιμένει τους ασφαλισμένους; Στα Κέντρα Υγείας είναι η χαμηλή η ποιότητα υπηρεσιών, στα νοσοκομεία τα οποία υποφέρουν από τις περικοπές και στερούνται αναλώσιμα θα χρειαστεί να περιμένουν ώρες με κινδύνους για την ισορροπία του συστήματος, ενώ στους συμβεβλημένους γιατρούς υπάρχει πλαφόν επισκέψεων.
Επιπρόσθετα, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο διευθυντής του υποκαταστήματος Ιωαννίνων, Κωνσταντίνος Φώτος, στα συμβεβλημένα ιδιωτικά εργαστήρια θα χρειαστεί να πληρώσουν συμμετοχή 15% επί των εξετάσεων, οι οποίες στα πολυϊατρεία ήταν δωρεάν, ενώ σταματά το ελεγκτικό έργο των επιτροπών. Τα Γιάννενα ήταν μία από τις έξι πόλεις της χώρας όπου συνεδρίαζε επιτροπή που αφορούσε θέματα όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση εξυπηρετώντας χιλιάδες ασφαλισμένους από την Ήπειρο, τη Κέρκυρα, τη Θεσσαλία, τη Δυτική Ελλάδα. Άγνωστο είναι το μέλλον των επιτροπών που πιστοποιούν την αναπηρία (ΚΕΠΑ). Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία έδωσε ο κ. Φώτος μηνιαίως το πολυϊατρείο του ΕΟΠΥΥ εξυπηρετούσε από 16 έως 20 χιλιάδες ασφαλισμένους.
Τη διάθεση των γιατρών ώστε να παραμείνει ανοιχτή η τοπική μονάδα του ΕΟΠΥΥ στην οποία απασχολούνται συνολικά 100 άτομα (εκ των οποίων οι 45 υγειονομικοί) εξέφρασε η χειρούργος Άννα Γρίβα αναρωτώμενη για ποιον λόγο η όποια μετάβαση στο νέο καθεστώς δεν γίνεται με ομαλό τρόπο. Εκτίμησε δε ότι ο ξαφνικός θάνατο του οργανισμού θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τον ελληνικό λαό ο οποίος θα αναγκαστεί να απευθυνθεί σε ιδιώτες ή να αναγκαστεί να πληρώνει εισιτήριο ώστε να έχει πρόσβαση σε ό,τι απομείνει από το δημόσιο σύστημα υγείας. Αντίστοιχες ήταν οι εκτιμήσεις του καρδιολόγου και δημοτικού συμβούλου Ιωαννίνων Στέφανου Σκοπούλη και του προέδρου της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου Τάκη Νικολόπουλου με τον πρώτο να καλεί τον γιαννιώτικο λαό να υπερασπίσει τη δημόσια περιουσία και υγεία και τον δεύτερο να επισημαίνει ότι η απόφαση εντάσσεται στο κυβερνητικό σχέδιο να περιοριστεί ό,τι απέμεινε από το όποιο δημόσιο σύστημα υγείας και τον ρόλο του να καταλάβει το ιδιωτικό.
Με στόχο να εμποδίσουν τη διαδικασία είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς το πρωί συγκεντρώθηκαν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και αλληλέγγυοι. Ο Σπύρος Σταχούλης (κλαδική υγείας ΑΝΤΑΡΣΥΑ) χαρακτήρισε εγκληματική την κίνηση της κυβέρνησης καταγγέλλοντας παράλληλα την πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων ότι αδιαφορεί για τις επιπτώσεις στην υγεία των εργαζομένων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου