Τρίτη, 28 Ιανουαρίου 2014

Λεηλασία του ασύλου ανιάτων και της…λογοδοσίας

Ο κ. Τσουμάνης, η παραχώρηση στον δήμο Ιωαννιτών, η ‘Όαση’ και το ΕΣΠΑ που στο τέλος πληρώνει
Του Γιώργου Παπαχριστοδούλου


Την απουσία λογοδοσίας όσων μας κυβερνούν την αποτυπώνουν ανάγλυφα οι δηλώσεις του προέδρου του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας. Αλληλεγγύης και Προσχολική Αγωγής του Δήμου Ιωαννιτών, Φίλιππα Τσουμάνη, στον τηλεοπτικό σταθμό Ioannina TV (ρεπορτάζ Αλ. Παπαδόπουλου, Τρίτη, 28 Ιανουαρίου 2014).
Στο Δήμο Ιωαννιτών παραχωρήθηκε, έπειτα από πολύχρονα αιτήματα, το παλιό Άσυλο Ανιάτων (Ίδρυμα ‘Νεομάρτυς Γεώργιος), το οποίο βρίσκεται στην κεντρική συνοικία της Λούτσας.
Ο κ. Τσουμάνης μας πληροφόρησε ότι οι εγκαταστάσεις, οι οποίες προηγουμένως ανήκαν στο υπουργείο Εργασίας (μεταβιβάστηκαν περίπου έναν χρόνο στο εν λόγω υπουργείο από το υπουργείο Υγείας λόγω αλλαγής αρμοδιοτήτων) και παραχωρήθηκαν στο ηπειρωτικό δήμο τέλη Νοέμβρη 2013, έχουν λεηλατηθεί από αγνώστους- μέχρι και τα καλώδια χαλκού από τις καλωδιώσεις έχουν αφαιρεθεί, σημείωσε.
Τα ευρήματα αυτά προέκυψαν από την πρόσφατη αυτοψία των αρμόδιων τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου οι οποίες κατέληξαν στο εύλογο συμπέρασμα ότι χρειάζονται πολλά χρήματα για την ανακατασκευή του χώρου ώστε να επαναχρησιμοποιηθεί από το δήμο (προτείνεται να λειτουργήσει είτε ως παιδικός σταθμός είτε ως δομή κοινωνικής πρόνοιας στο πλαίσιο ενός πάρκου κοινωνικής φροντίδας).
Με βάση τα παραπάνω, ο κ. Τσουμάνης υπογράμμισε ότι ο Δήμος αναζητά χρηματοδότηση του έργου είτε από κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα είτε από το κράτος από το οποίο δεν αναμένει ανταπόκριση αφού, σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν ενδιαφέρεται».
Αντίστοιχη είναι η κατάσταση (λεηλασία υποδομών, έλλειψη χρηματοδότησης) – συνέχισε- στην παλιά Παιδόπολη ‘Αγία Ελένη’, στον Άγιο Ιωάννη, την οποία επίσης διεκδικεί ο Δήμος, ώστε να φτιάξει δομή φιλοξενίας αστέγων (εκτός αν παραχωρηθεί στο γειτονικό Δήμο Ζίτσας).

Ερωτήματα
Από τις δηλώσεις προκύπτουν κάμποσα ερωτήματα: Δεν μάθαμε ακριβώς το ποσό το οποίο απαιτείται για την ανακατασκευή του παλιού Ασύλου. Καλό θα ήταν τις επόμενες ημέρες η τεχνική υπηρεσία και ο ΟΚΠΑΠΑ δημοσιοποιήσουν κάποιες βασικές λεπτομέρειες των απαιτούμενων εργασιών, ώστε να έχουμε μία πρώτη εικόνα.
-Δεν ευθύνεται ασφαλώς ο Δήμος Ιωαννιτών για την λεηλασία. Το υπουργείο Υγείας και οι εκάστοτε πολιτικοί του προϊστάμενοι φέρουν απεριόριστη ευθύνη. Σκέφτεται άραγε ο Δήμος να ασκήσει κάποια πίεση (πολιτική και κυρίως νομική) προς εκείνους οι οποίοι ευθύνονται για την εγκατάλειψη της δημόσιας περιουσίας;
Με την ευκαιρία (και αυτό αφορά τον κ. Τσουμάνη, όπως και τους υπόλοιπους συμβούλους της δημοτικής πλειοψηφίας), τι έπραξαν από τον Γενάρη του 2011 έως σήμερα, όσον αφορά την λεηλασία του ιστορικού κτιρίου της ‘Όασης’, στο κέντρο της πόλης, ενός κτιρίου το οποίο ανήκει στον Δήμο Ιωαννιτών (συγκεκριμένα, στη Δημοτική Ανώνυμη Εταιρεία  Ακινήτων Ιωαννίνων– ΔΗΑΝΕΤΑΙ);
Δεν έχει κανείς ευθύνη από την προηγούμενη δημοτική αρχή του κ. Γκόντα, επί των ημερών της οποίας ο τελευταίος ενοικιαστής (Καρούζος), Μάιο του 2008, μέρα μεσημέρι, τα ξήλωσε όλα κι έφυγε σαν…κύριος αφήνοντας φέσι 300 χιλ. ευρώ;
Καλό είναι να διαπιστώνεις τη λεηλασία σε ένα κτίριο το οποίο σου παραχωρήθηκε, ωστόσο υπάρχουν ευθύνες, πόσο μάλλον για ένα κτίριο υπό δημοτική διαχείριση. Υπάρχει αρμόδιο εκλεγμένο όργανο, το δημοτικό συμβούλιο, το οποίο ψηφίστηκε ώστε να εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον. Όχι για να κουκουλώνει υποθέσεις του παρελθόντος δημιουργώντας δεδικασμένα για ένα πιθανό δικό σου μέλλον.
-Την αποστροφή του κ. Τσουμάνη πως το κράτος δεν ενδιαφέρεται, ας την εκλάβουμε τουλάχιστον ως παραδοξολογία.
Δεν του ζητά κανείς να στήσει αντίσκηνο στην κεντρική πλατεία και να ζητά περισσότερους πόρους από τις κυβερνήσεις των αλλεπάλληλων μνημονίων και των ραγδαίων ιδιωτικοποιήσεων δημόσιων αγαθών (νερό, υγεία, ενέργεια, παιδεία, δρόμοι, κλπ.)
Θα ήταν εντούτοις προτιμότερο να σιωπά επειδή ο ίδιος, σχεδόν μία 20ετία, είναι σημαίνον στέλεχος του τοπικού ΠΑΣΟΚ (υποψήφιος νομάρχης το 2004, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης ως το 2008, παλιότερα μέλος του Εθνικού Συμβουλίου).
Από όσο γνωρίζω δεν αποχώρησε από το κόμμα το οποίο αυτή τη στιγμή συγκυβερνά και συνευθύνεται για τις περικοπές πόρων στην αυτοδιοίκηση (σχεδόν 70% των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, της δημόσιας χρηματοδότησης δηλαδή, έχει περικοπεί από το 2010 και μετά) οι οποίες πλήττουν τις κοινωνικές δομές και δυσχεραίνουν την δυνατότητα λειτουργίας για κοινωνικό όφελος του παλιού Ασύλου Ανιάτων.

Πληρώνει το ΕΣΠΑ

Οπότε: ή αποχωρείς με μία ηχηρή δήλωση παραίτησης εξηγώντας τους λόγους ή συνεχίζεις να είσαι με το ένα πόδι μέσα και το άλλο έξω, ανάλογα με το τι βολεύει για την επανεκλογή σου. Μιλώ για επανεκλογή επειδή ο κ. Τσουμάνης συμμετέχει στη γραμματεία της ‘Ενότητας Πολιτών-Νέα Γιάννενα’ η οποία θα ζητήσει ξανά την ψήφο των πολιτών στις δημοτικές του Μαΐου υποσχόμενη ίσως, όπως συνέβη στις εκλογές του 2010, αξιοποίηση του παλιού Ασύλου Ανιάτων. Την παραχώρηση την κατάφερε. Τους υπεύθυνους για τη ζημιά δεν θα βρει. Όπως δεν τους βρήκε στην ‘Οαση’ για την αποκατάστασή της οποίας θα δοθεί κοντά στο 1.5 εκ. ευρώ. Αλλά ξέχασα. Πληρώνει το ΕΣΠΑ… 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου