Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2014

«58»: Θα μας καβαλήσουν πάλι;

'Όλος αυτός ο συρφετός (βενιζελοπασόκοι, γιωργοπαπανδρεϊκοί, κουβελοψαριανοί, παλιοί σημιτοφύλακες, κουναλακηδομπίστηδες, νεροκουβαλητές του εκάστοτε αρχηγού, αριστεροί της βαθιάς τσέπης και της ελαστικής ηθικής), δεν είναι τίποτε άλλο από ανέραστοι εραστές της εξουσίας’

Του Γιώργου Παπαχριστοδούλου


Ξαφνικά, οι υπηρέτες του μεταπολιτευτικού δικομματισμού ανακάλυψαν τον νέο δικομματισμό. Θα ήταν αστείο, εάν δεν ήταν εξόχως επικίνδυνο. Για την κοινωνία, για τη χώρα. Οι ίδιοι που από θέσεις εξουσίας ή στα τηλεοπτικά πάνελ υπηρέτησαν το κλεπτοκρατικό δικομματικό σύστημα επισημαίνοντας κάθε φορά την αναγκαιότητα για «ισχυρές κυβερνήσεις» (εννοούσαν ισχυρά, μονοπρόσωπα, μπλοκ για τη λεηλασία του δημόσιου πλούτου) για να μην περιπέσουμε σε ακυβερνησία (λες και η κοινωνία δεν μπορεί να κυβερνηθεί μόνη της).
Τώρα επισημαίνουν τον κίνδυνο η κοινωνία των ψηφοφόρων να χωριστεί στα δύο: από τη μία ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη ΝΔ. Μπορεί να συμβεί. Με άλλους όρους. Τους όρους που επιβάλλει η μετα-μνημονιακή εποχή. Δεν θα είναι και περίεργο από τη στιγμή που η Κοινωνία, ως σώμα ελεύθερων πολιτών, δεν συμμετέχει στη λήψη των αποφάσεων και  έχει παραδώσει στην άσκηση της εξουσίας στους αντιπροσώπους.
Ακούς τον Γρ. Ψαριανό (ΔΗΜΑΡ-σήμερα το μεσημέρι στον Βήμα fm), επικαλούμενο μάλιστα την ιστορία της ανανεωτικής αριστεράς, να υποστηρίζει την κίνηση των «58» και καταλαβαίνεις ότι το επιχείρημα ότι υπάρχει αναγκαιότητα να δημιουργηθεί ένας τρίτος πόλος, πέραν του αναδυόμενου δικομματισμού, δεν επιδιώκει τίποτε άλλο από την εξαργύρωσή του σε θέσεις εξουσίας. Να παίξει τον ρόλο της πολιτικής μαζορέτας στη μεταμνημονιακή εποχή της κοινωνικής ερήμου.
Όχι φυσικά για το καλό της εξαθλιωμένης κοινωνίας (άλλωστε, η κοινωνία των ηλιθίων υπηκόων δεν χρειάζεται να έχει λόγο- την εκφράζουν οι επαγγελματίες της πολιτικής, όπως μας έλεγε και η κα Διαμαντοπούλου).
Στην ουσία, οι Ψαριανοί ενδιαφέρονται για την πολιτική επιβίωση όλων των τυχάρπαστων εξ αριστερών επαγγελματιών της πολιτικής που είναι διατεθειμένοι να συμμαχήσουν με τον διάβολο ώστε να καταλάβουν μία υπουργική θέση ή να διατηρήσουν τα προνόμια τους (οικονομικά, τηλεοπτικά, λογοτεχνικά, κ.ά.).
Όλος αυτός ο συρφετός που συναποτελούν βενιζελοπασόκοι, γιωργοπαπανδρεϊκοί, κουβελοψαριανοί, παλιοί σημιτοφύλακες, κουναλακηδομπίστηδες, νεροκουβαλητές του εκάστοτε αρχηγού, αριστεροί της βαθιάς τσέπης και της ελαστικής ηθικής, δεν είναι τίποτε άλλο από ανέραστοι εραστές της εξουσίας.
Θέλουν να βρίσκονται στο επίκεντρο.
Να καθορίζουν τα όρια και τις προτιμήσεις μας: τι θα διαβάζουμε το καλοκαίρι, πώς να είναι η γκόμενα μας, τι να φοράμε και να πίνουμε στην βραδινή έξοδο, τι να αγοράζουμε για να είμαστε in, τι να φωνάζουμε όταν χύνουμε.
Κυβέρνησαν με τους χριστιανοορθόδοξους φονταμενταλιστές του Σαμαρά, επικαλούνται το αριστερό τους παρελθόν για να το ανταλλάξουν όταν χρειαστεί με μία θέση εξουσίας ή με μία ισόβια παρουσία σε ένα τηλεοπτικό πάνελ, κλείνουν τα μάτια μπροστά στις αυθαιρεσίες του κ. Βενιζέλου, του νομικού των ισχυρών του πλούτου, τους φταίει για όλα η μεταπολίτευση (ενώ, εάν είχαμε χούντα ή έστω, έναν ήπιο καραμανλισμό), αποθέωναν τον χρηματιστηριακό καπιταλισμό και μετά έβριζαν τον λαουτζίκο που φορά τσαρούχια, αλλά γύρευε μεγαλεία και καλά να πάθει.
Τι άλλο να γράψω; Φανταστείτε μόνον ότι πίσω από την πεποιημένη μετριοπάθεια τους, κρύβεται το πρόσωπο του νεοφιλελεύθερου τέρατος που θέλει να καταβροχθίσει τα πάντα (κάντε τους τον βίο αβίωτο, όπως λέει ο αρχηγός της αστυνομίας για τους μετανάστες).
Θα συνεχίσουν να ταλαιπωρούν την αισθητική μας και να γεμίζουν θυμό την καθημερινότητά μας.
Όσο έχουν πρόσβαση στα κανάλια της διαπλοκής, την οποία οι ίδιοι, δημιούργησαν, συντηρούν και έχουν ανάγκη για να μας αποκαλύπτουν τις νευρώσεις και τις ονειρώξεις τους.

 Δεν θα πάρουμε. Προτιμάμε τις δικές μας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου