Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου 2013

Το…γυαλί και το δημόσιο συμφέρον

Η κόντρα Φίλιου-Μπέγκα, τα μίντια και η δημοκρατία
Του Γιώργου Παπαχριστοδούλου


Η επόμενη ημέρα της ανακοίνωσης της υποψηφιότητας του κ. Μπέγκα να ηγηθεί της «Ενότητας Πολιτών-Νέα Γιάννενα» στις δημοτικές του 2014 προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις στα τοπικά μίντια. Το TV1 το οποίο είχε την αποκλειστικότητα, την Πέμπτη το βράδυ, να φιλοξενήσει τη σχετική συνέντευξη όπου ο αντιδήμαρχος ανακοίνωσε την πρόθεσή του να διεκδικήσει το χρίσμα, πρόβαλε δεόντως την είδηση, δείχνοντας και μία ελαφρά συμπάθεια. 
Αντίστοιχη συμπάθεια προς τον άλλο υποψήφιο τον Φ. Φίλιο έδειξε, το βράδυ της Παρασκευής, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του, το Ioannina TV, το έτερο «μεγάλο» τοπικό κανάλι. Λογικές αντιδράσεις από τη στιγμή που μία αποκλειστικότητα την υπερασπίζεσαι. Το TV1 τη συνέντευξη, το Ioannina TV τη δημοσκόπηση που μετέδωσε Τρίτη-Τετάρτη, σύμφωνα με την οποία ο κ. Φίλιος κερδίζει τις εκλογές με τον κ. Μπέγκα σε πολύ χαμηλά ποσοστά.
Κάποιες λεπτομέρειες παρόλα αυτά διαφοροποιούν την εικόνα μίας άδολης σύγκρουσης για το καλό της πόλης.
  • Στο Ioannina TV ακούσαμε ότι ο κ. Μπέγκας βιάστηκε με το επιχείρημα ότι θα έπρεπε να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του τη Δευτέρα στην ολομέλεια της παράταξης, αντί να προτιμήσει την τηλεόραση. Ακούγεται σωστό μόνο που πριν δύο μήνες ο κ. Φίλιος, μιλώντας στον Β. Ντόκα στο Ioannina TV, ανακοίνωσε κι εκείνος τηλεοπτικώς την απόφασή του να είναι υποψήφιος δήμαρχος το 2014. Ένα ένα λοιπόν οι μονομάχοι, με την τηλεόραση να διαδραματίζει το δικό της ρόλο.
  • Μιλώντας στον Π. Μπούρχα ο κ. Μπέγκας επιχείρησε να φανεί πράος και συναινετικός. Για το καλό της παράταξης της οποίας επιδιώκει να ηγηθεί (εάν τα καταφέρει και δεν δημιουργήσει άλλη).
Ανέφερε ότι δεν διαφοροποιήθηκε δημόσια σε θέματα που είχε διαφορετική άποψη από τον κ. Φίλιο με αποκορύφωμα την υπόθεση των αυθαιρεσιών στην κατασκευή της πίστας θαλασσίου σκι, πίσω από το ανάχωμα της Αμφιθέας.
Προσέξτε : εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος για να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον ενώ διαφωνεί με τις κινήσεις του δημάρχου σε ένα μείζον περιβαλλοντικό θέμα, όπως αυτό της προστασίας της λίμνης Παμβώτιδας, επιλέγει τη σιωπή.
Μία ακόμη αυθαιρεσία σε βάρος της λίμνης συντελέστηκε, οι αγώνες διεξήχθησαν, πολίτες σύρονται στα δικαστήρια (η Κατ. Χαρίση, πρόεδρος του ομίλου θαλασσίου σκι και σύζυγος του δημάρχου Φ. Φίλιου, κατέθεσε αγωγή μαζί με άλλα τρία μέλη της οργανωτικής επιτροπής εναντίον του κ. Μπούκα με την οποία του ζητούν αποζημίωση 100 χιλ. ευρώ για συκοφαντική δυσφήμηση), η τοπική δημοκρατία θριάμβευσε.
Ασφαλώς, ο κ. Μπέγκας δεν είναι ο μόνος δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας ο οποίος έχει αντιρρήσεις για τον τρόπο που πολιτεύεται ο Φ. Φίλιος: άλλοι το εξέφρασαν δημοσίως, άλλοι σε ιδιωτικές συζητήσεις.
Εκείνο που ενοχλεί τους σκεπτόμενους πολίτες κι εκείνο που φανερώνει μία παλαιοκομματική νοοτροπία (του τύπου ‘να προστατέψουμε το σπίτι μας’) είναι αυτό το κρυφτούλι των εκλεγμένων πίσω από κατ’ ιδίαν συνομιλίες.
Η απέχθεια τους να δηλώσουν δημοσίως τη διαφωνία τους και εάν χρειαστεί, να διαφοροποιηθούν με την ψήφο τους.
Μια πιθανή εξήγηση αυτής της τακτικής η οποία διαπερνά οριζόντια όλο το τοπικό πολιτικό σύστημα (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων οι οποίες, ωστόσο, δεν έχουν ακόμη κριθεί στην άσκηση εξουσίας) είναι η δομή των παρατάξεων: αρχηγοκεντρικές, δημαρχοκεντρικές, μαθημένες στα λεγόμενα κομπρεμί, τις διαρροές στα μίντια και τις άνωθεν συμφωνίες μεταξύ κομματαρχών και πολιτευτών.
Σε αυτό το παιχνίδι τα μίντια (εφημερίδες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, ίντερνετ) παίζουν τον δικό τους ιδιαίτερο ρόλο.
Υπάρχουν δημοσιογράφοι που ζουν για το παρασκήνιο. Υπάρχουν μίντια τα οποία εξυπηρετούν συγκεκριμένα μπλοκ συμφερόντων – αρκεί μία προσεκτική ματιά στο ποιοι καλούνται στην τηλεόραση και κυρίως πότε. Κυκλοφορεί σαν ανέκδοτο, αλλά δεν είναι: πολιτικοί παράγοντες της περιοχής όταν ‘στριμώχνονται’ σε κάποιο θέμα, την αμέσως επόμενη καλούνται σε συγκεκριμένα κανάλια για να εξαπολύσουν έναν από τους συνήθεις μονολόγους.
Η διαρκής τριβή με το πολιτικό προσωπικό εύκολα μετατρέπει τον Τύπο από πόλο άσκησης κριτικής σε πόλο εξουσίας. Συχνά τον κάνει εκφραστή συγκεκριμένων υποψηφίων. Κι όταν έρχονται εκλογές το καταλαβαίνει κανείς εύκολα.
  • Ιδιαίτερα σήμερα που η κοινωνία πιέζεται να μην σηκωθεί ποτέ από τον γκρεμό για να διασωθούν οι οικονομικές και πολιτικές ελίτ είναι αναγκαίο να δούμε τα πραγματικά ερωτήματα.
Να πιέσουν οι δημοσιογράφοι τους υποψηφίους να δώσουν περιεχόμενο στα λόγια τους: τι σημαίνει ανανέωση, τι σημαίνει κοινωνική πολιτική, τι θα κάνουν με την προστασία της φύσης, πώς θα αποκτήσουμε τοπική δημοκρατία. Κυρίως να δώσουν φωνή σε εκείνους που δεν έχουν. Τους αδύναμους και αποκλεισμένους.
Να κάνουν εκείνο που δεν θέλουν δημοτικές παρατάξεις οι οποίες κινούνται αμιγώς με προσωπικά κίνητρα και μικροϋπολογισμούς σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος.
Για την προσωπική τους επιβίωση και το γυαλί.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου