Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2013

Εικόνα απαξίωσης στο ΚΕΠ του Δήμου Ιωαννιτών

Αυτή την εβδομάδα βρέθηκα δύο φορές στο ΚΕΠ του Δήμου Ιωαννιτών. Μία φορά, για παρέα και τη δεύτερη για να λάβω ένα φαξ (το οποίο δεν βρήκα, αλλά αυτό είναι μία άλλη ιστορία και δική μου ευθύνη). Η εικόνα που αντικρίζει κανείς περιγράφεται με μία λέξη: απαξίωση.

Δεν είναι υπερβολή και δεν αφορά τους φιλότιμους εργαζόμενους. Είναι τέσσερις συνολικά για να εξυπηρετήσουν τους κατοίκους μιας πόλης που ξεπερνά τους 120 χιλ. (υπάρχει κι ακόμη ένα ΚΕΠ, στην Ανατολή, ωστόσο, η πλειοψηφία των πολιτών εξυπηρετείται από αυτό του κέντρου αφού εκεί βρίσκονται συγκεντρωμένες και οι υπόλοιπες υπηρεσίες: ΟΑΕΔ, ΕΟΠΥΥ, Περιφέρεια, Δημαρχείο κλπ.). Δεν είναι τόσο η ουρά που σε εντυπωσιάζει μπαίνοντας στην άχαρη είσοδο του παλιού υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στην Μιχ. Αγγέλου, όσο η αίσθηση πως θα χαθείς σε ένα καφκικό γραφειοκρατικό περιβάλλον. Αυτή η αίσθηση σου δημιουργείται από τον διάδρομο ο οποίος κοσμείται, δεξιά κι αριστερά, από τις απαραίτητες ανακοινώσεις για τα δικαιολογητικά ή τις προκηρύξεις δημοσίων οργανισμών κι από την συνειδητοποίηση, όταν φτάσεις στη στροφή του διαδρόμου, ότι δεν λειτουργεί το ηλεκτρονικό σύστημα με τα χαρτάκια της προτεραιότητας. Αποτέλεσμα; Να χάνεσαι στην ουρά με τον κίνδυνο, στο τέλος, αφού φτάσεις στον υπάλληλο, να συνειδητοποιήσεις ότι άδικα στεκόσουν και το γνήσιο της υπογραφής βρίσκεται αριστερά, στο πρώτο γραφείο και όχι στο τελευταίο. Χωρίς να ευθύνονται ασφαλώς οι υπάλληλοι αφού κάνουν φιλότιμες προσπάθειες να εξυπηρετήσουν τον κόσμο, ενώ τα τηλέφωνα χτυπάνε δαιμονισμένα και πρέπει να τα σηκώσεις, αν προλάβεις. Μα, καλά: είναι δυνατόν να μην λειτουργεί το σύστημα για την προτεραιότητα; Ποιος εκσυγχρονισμός του δημοσίου κι άλλα τέτοια ηχηρά;
Φαντάζομαι ότι, την επόμενη εβδομάδα, το πρόβλημα θα διορθωθεί. Αναρωτιέμαι βέβαια αν στη δημοτική αρχή το έχουν πληροφορηθεί ή ασχολούνται ακόμη με τα ταξίδια στην αδελφοποιημένη Αγία Νάπα προετοιμάζοντας, όπως και η αντιπολίτευση, τα ιλουστρασιόν ψεύδη των εκλογών. 
Στο μεταξύ, ας περάσουν μία βόλτα από το ΚΕΠ, για δουν την κατάσταση που επικρατεί και τον τρόπο με τον οποίο απαξιώνεται η δημόσια διοίκηση (μειωμένο προσωπικό, άσχημη χωροταξία των υπηρεσιών) για να μας πουν ύστερα ότι «χρειάζεται ένας ιδιώτης να το κάνει. Εμείς δεν μπορούμε να διορθώσουμε ούτε το ηλεκτρονικό σύστημα».


Γιώργος Παπαχριστοδούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου