Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2013

Αμβρακικός: Χάρες Καλαφάτη στους κυνηγούς

Φλαμίνγκος
"Το να επιτρέπεται το κυνήγι σε ορισμένες προστατευόμενες περιοχές που αποδεικνύεται από τις μελέτες και τη μακρόχρονη εμπειρία ότι δεν δημιουργείται πρόβλημα, φαίνεται και είναι λογικό. Αυτό κάνουμε. Δουλεύουμε με την πεποίθηση ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι υποχρέωση της πολιτείας αλλά δεν είναι μονοπώλιο κανενός".
Αναπληρωτής υπουργός περιβάλλοντος (;) ο Σταύρος Καλαφάτης υπέκυψε στις ορέξεις και τις απανωτές εκκλήσεις των κυνηγετικών φορέων, οπότε σήμερα, Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2013 υπέγραψε την άρση της απαγόρευσης κυνηγιού σε ζώνες του Αμβρακικού Κόλπου.

Το κυνήγι στον Αμβρακικό είχε απαγορευτεί από το 2008, όταν και συστάθηκε το Εθνικό Πάρκο (λαμβάνοντας δύο παρατάσεις), μέχρι τον περασμένο Φεβρουάριο όταν ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου υπερψήφισε την εισήγηση εκπροσώπου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σύμφωνα με την οποία η θήρα μπορεί να επιτραπεί σε συγκεκριμένες ζώνες του πάρκου χαρακτηρισμένες ως Περιοχές Προστασίας της Φύσης, στις οποίες μέχρι πρότινος ίσχυε η απαγόρευση θήρας. 
Τότε, περιβαλλοντικές οργανώσεις είχαν ερμηνεύσει την απόφαση του ΔΣ του Φορέα ως αποτέλεσμα «του χρόνιου άλυτου προβλήματος της οργανωμένης λαθροθηρίας στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού για το οποίο ευθύνονται σειρά εμπλεκόμενων αρχών και φορέων. Από τη μία, η Ε’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου αρνείται να συμβάλλει ουσιαστικά στην πάταξη της λαθροθηρίας, με την κατάλληλη ενεργοποίηση των θηροφυλάκων της, εάν δεν επιτραπεί το κυνήγι στον πυρήνα του Εθνικού Πάρκου [4]. Από την άλλη, εμμένει η απουσία οποιαδήποτε πολιτικής βούλησης για τη σωστή φύλαξη του Εθνικού Πάρκου, καθώς τα Δασαρχεία Πρεβέζης και Άρτας δηλώνουν μονίμως «αδυναμία» και το Υπουργείο Περιβάλλοντος δεν παίρνει πρωτοβουλία πάταξης της λαθροθηρίας. Ως αποτέλεσμα, οι λαθροθήρες έχουν εδραιώσει την τελευταία δεκαπενταετία ένα εκτενές δίκτυο παραεμπορίου άγριων παπιών που πωλούνται σε ταβέρνες στην ευρύτερη περιοχή».
Οι ζώνες τότε ήταν τέσσερις , τώρα με την απόφαση Καλαφάτη ο οποίος διακρίνεται για τις...φιλοπεριβαλλοντικές του αποφάσεις (τελευταία από αυτές η έγκριση με Προεδρικό Διάταγμα , από κοινού με επτά συναρμόδιους υπουργούς, του σχεδίου διαχείρισης υδάτων που επιδιώκει να "πνίξει" τον ποταμό Αώο), γίνονται επτά. 
Αναλυτικά η απόφαση του υπουργείου εδώ: http://ypeka.gr/Default.aspx?tabid=785&sni[524]=2599&language=el-GR.
Η θετική για το κυνηγετικό λόμπι απόφαση είχε προαναγγελθεί κι από τη συνέντευξη του αν. υπουργού στην εφημερίδα "Κυνηγετικά Νέα" εδώ: http://www.ihunt.gr/content/%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%BD%CE%B9%CE%B1%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B1%CE%BC%CE%B2%CF%81%CE%B1%CE%BA%CE%B9%CE%BA%CE%BF
Γ.ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου