Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2013

«Δεν είναι υπουργείο της παιδείας- είναι των απολύσεων και τρομοκρατίας»

Γιάννενα: Σε τροχιά κινητοποιήσεων ενάντια στις απολύσεις οι εκπαιδευτικοί
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Παπαχριστοδούλου

Περίπου 100 εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων, καθηγητές, το προεδρείο της τοπικής ΕΛΜΕ και αλληλέγγυοι πολίτες παραβρέθηκαν σήμερα το μεσημέρι στα γραφεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων στην παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στις μαζικές απολύσεις στην τεχνική εκπαίδευση.
Κατά τη διάρκεια της ανοιχτής γενικής συνέλευσης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο προαύλιο του κτιρίου “Γ. Σταύρου”, τονίστηκε η ανάγκη της πάλης ώστε να ακυρωθούν οι απολύσεις και παράλληλα του συντονισμού με τους υπόλοιπους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα που τίθενται σε καθεστώς διαθεσιμότητας με βάση το πολυνομοσχέδιο που ψηφίζεται την ερχόμενη Τρίτη καθώς και της συμπόρευσης με την υπόλοιπη κοινωνία και τους ανέργους ώστε να πέσει η κυβέρνηση.
«Ή θα τους απολύσουμε ή θα μας απολύσουν», τονίστηκε χαρακτηριστικά από τον Θανάση Τζούμα. «Δεν ήρθαμε εδώ για να κλάψουμε τη μοίρα μας ούτε να κάνουμε ψυχανάλυση. Ήρθαμε για να αγωνιστούμε για να μην περάσουν οι απολύσεις. Δεν επιτίθεται μόνο στην εκπαίδευση – επιτίθενται σε καθετί δημόσιο», σημείωσε από την πλευρά του το μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ, Λευτέρης Παπαθανάσης, ενώ ο πρώην πρόεδρος της ΕΛΜΕ Παναγιώτης Λαζοκίτσιος τόνισε πως οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι απολύσεις «θα έχουν και συνέχεια» και στους μόνιμους εκπαιδευτικούς. Οι απολύσεις αφορούν όλη την κοινωνία, σύμφωνα με τον Γιάννη Μακρίδη, μέλος του ΔΣ, καθώς "αποδυναμώνονται δομές των δήμων, των νοσοκομείων". «Εάν δεν αναπτύξουμε ένα κίνημα αλληλεγγύης το οποίο να συμπαρασύρει όλους τους εργαζόμενους προς μία αγωνιστική συμπαράσταση ώστε να ανατραπεί αυτή η πολιτική, έχω την εντύπωση ότι τα νέα μέτρα δεν θα αφορούν μόνον τους εκπαιδευτικούς, θα αφορούν όλη την κοινωνία».
«Δεν είμαστε άνθρωποι χωρίς προσόντα. Το αντίθετο», σημείωσε η διδάσκουσα οδοντιατρικής στο 6ο ΕΠΑΛ Ιωαννίνων, Ιωάννα Τζούμα και οδοντίατρος στο επάγγελμα, επισημαίνοντας ότι τη φετινή χρονιά οι μαθητές στα τμήματα του σχολείου ήταν περισσότεροι με αποτέλεσμα οι εκπαιδευτές αναγκάζονταν να κάνουν υπερωρίες. Κατά συνέπεια, στόχος είναι με την προτεινόμενη απο-διάρθρωση της τεχνικής εκπαίδευσης να ευνοηθούν τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια. Παρέμβαση έγινε και από μαθητές και μαθήτριες του ΕΠΑΛ οι οποίοι σημείωσαν ότι βρίσκονται στον αέρα ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς με τους γονείς τους να μην έχουν να πληρώσουν τα δίδακτρα εάν αναγκαστούν να οδηγηθούν στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια. Πάνω από 15 χρόνια μετανάστρια στα Γιάννενα η Αλβανίδα Έλντα Κοκονέσι, μαθήτρια κομμωτικής στο ΙΕΚ Ιωαννίνων, εξέφρασε τη διαμαρτυρία των μαθητών για το ουσιαστικό κλείσιμο του σχολείου προτείνοντας να ενταθεί η διαμαρτυρία και μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Οι επόμενες κινήσεις


  • Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα Πέμπτη, 11 Ιουλίου στις 7.30 το απόγευμα στην ΕΡΑ Ηπείρου, καλείται κοινή σύσκεψη της τοπικής ΕΛΜΕ με τα σωματεία των ΟΤΑ, των εργαζομένων στο πανεπιστήμιο, την τοπική ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο, ενώ συγκροτήθηκε και Επιτροπή Απεργιακού Αγώνα με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών αλλά και μαθητών που επίσης βρίσκονται στον αέρα και οδεύουν για τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια. Η απεργιακή επιτροπή συνεδριάζει στις 6 το απόγευμα στον πεζόδρομο της βιβλιοθήκης. 
  • Αύριο, Παρασκευή στις 7 το απόγευμα στον πεζόδρομο της ΕΡΑ (οδός Ν. Παπαδοπούλου) καλείται συγκέντρωση των εκπαιδευτικών και των εργαζομένων της ΕΡΑ Ηπείρου οι οποίοι διοργανώνουν πορεία αυτοκινήτων (με κορναρίσματα) ενάντια στο μαύρο που έπεσε στην ΕΡΤ. Την ίδια ώρα, με αφετηρία το δημαρχείο καλείται μηχανοκίνητη πορεία των εργαζομένων στους Δήμους οι οποίοι το πρωί προχωρούν σε δίωρη στάση εργασίας και το Σαββατοκύριακο αποφάσισαν αποχή από τα καθήκοντά τους (με αιχμή την καθαριότητα). 
  • Τέλος, εντείνεται η προετοιμασία για μαζική συμμετοχή στην 24ωρη πανελλαδική απεργία των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ την ερχόμενη Τρίτη, 16 Ιουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου