Τρίτη, 28 Μαΐου 2013

Θέλουν να υποβαθμίσουν το διαπολιτισμικό σχολείο στο Κάστρο Ιωαννίνων!

Του Γιώργου Παπαχριστοδούλου [gpap21@yahoo.gr]

Η αυλή του σχολείου βρίσκεται στο Σουφαρί Σεράι, όπου στεγάζεται το Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ηπείρου
Με ουσιαστικό κλείσιμο κινδυνεύει το 9ο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο στο Κάστρο Ιωαννίνων εξαιτίας των …μαθηματικών μοντέλων του υπουργείου Παιδείας. Από την πλευρά της η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Ηπείρου, κ. Χουλιάρα διαβεβαιώνει ότι το σχολείο δεν θα υποβαθμιστεί.

Προ ημερών οι γονείς πληροφορήθηκαν ότι το σχολείο την επόμενη σχολική χρονιά προτείνεται να υποβιβαστεί από 6θέσιο σε 5θέσιο με βάση τους μαθηματικούς σχεδιασμούς του υπουργείου Παιδείας (σε τόσους μαθητές αντιστοιχούν τόσοι δάσκαλοι- όλο και λιγότεροι) οι οποίοι έχουν ως προτεραιότητα τη μείωση του προσωπικού στην εκπαίδευση κατ’ εφαρμογή των μνημονιακών επιταγών. Την τρέχουσα σχολική χρονιά στο σχολείο παρακολουθούν μαθήματα 72 παιδιά και βάση των σχεδιασμών του υπουργείου εάν εγγραφεί ο ίδιος αριθμός μαθητών για το 2013-2014 , τότε το σχολείο θα υποβιβαστεί σε πενταθέσιο.
Το 9ο Δημοτικό, ωστόσο, έχει δύο χαρακτηριστικά που το διαφοροποιούν από τα υπόλοιπα: 
Είναι διαπολιτισμικό με το 20% των μαθητών να είναι μεταναστόπουλα, ενώ το 13% των παιδιών αντιμετωπίζουν ειδικές μαθησιακές δυσκολίες (με πιστοποιητικό από το ΚΕΔΔΥ). Πρόκειται δηλαδή για ένα σχολείο το οποίο επιδιώκει την ισότιμη ένταξη των μεταναστών στην τοπική κοινωνία (και μάλιστα στο Κάστρο των Ιωαννίνων, την περιοχή - τοπόσημο του διαπολιτισμικού παρελθόντος της πόλης) και παράλληλα φιλοξενεί μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες.
Δεν χρειάζεται πολλή σκέψη , λοιπόν, για να αντιληφθεί κανείς ότι εάν λείψει έστω κι ένας δάσκαλος, θα συμπτυχτούν οι τάξεις με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα στη διδασκαλία.
Θορυβημένοι οι γονείς απευθύνθηκαν αρχικά στην Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων με τον αναπληρωτή προϊστάμενο, κ. Κολιό να αποφεύγει να πάρει θέση και να τους παραπέμπει στην περιφερειακή διευθύντρια εκπαίδευσης Δώρα Χουλιάρα.
Όπως ανέφερε, μιλώντας χτες Δευτέρα στην εκπομπή «Μικρού Μήκους» στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων, ο κ. Θέμης Παππάς, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, η κ. Χουλιάρα παρείχε την έγγραφη διαβεβαίωση προς σύλλογο ότι το σχολείο δεν θα υποβιβαστεί (η περιφερειακή διευθύντρια θα καταθέσει την τελική της πρόταση προς το υπουργείο, τέλη Ιουνίου). Για την υπόθεση είναι ενήμερη και η αντιδήμαρχος Ιωαννίνων, πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας, Βούλα Τσίλη.
Τη στήριξή της στο αίτημα του συλλόγου γονέων εξέφρασε και η Ένωση Γονέων του νομού Ιωαννίνων εκπρόσωπος της οποίας παραβρέθηκε στη γενική συνέλευση του συλλόγου γονέων το απόγευμα της Δευτέρας, 27 Μαΐου. 
Στη συνέλευση εκφράστηκε η κατηγορηματική αντίθεση στο ενδεχόμενο υποβάθμισης του σχολείου, ενώ αντιδράσεις αναμένονται και σε άλλα σχολεία του νομού Ιωαννίνων τα οποία θα κληθούν να λειτουργήσουν με λιγότερους εκπαιδευτικούς από τη στιγμή που το υπουργείο Παιδείας αντιμετωπίζει το εκπαιδευτικό σύστημα με καθαρά λογιστικά κριτήρια, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες του ελλαδικού χώρου (νησιωτικότητα, ορεινότητα) ούτε την ανάγκη για σχολεία στα οποία δεν θα στοιβάζονται μαθητές λες και βρίσκονται σε κοιτώνα του στρατού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου