Πέμπτη, 4 Οκτωβρίου 2012

Εκλέχτηκαν για να υπηρετούν τους πολλούς


Οι δημοτικοί σύμβουλοι Ιωαννίνων,  τα έργα και η δημοκρατία

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ από την «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ»Στη δημοτική αρχή Ιωαννίνων επιχειρούν με κάθε τρόπο να υποβαθμίσουν την κόντρα μεταξύ των δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας. Αυτή η προσπάθεια μπορεί να διατηρεί την εικόνα μίας αρραγούς ομάδας (το μέλι της εξουσίας πάντοτε ενώνει), ωστόσο, σε βάθος χρόνου δεν είναι απαραίτητο πως θα οδηγήσει σε καλό την παράταξη “Ενότητα Πολιτών -Νέα Γιάννενα”. Κι αυτό διότι υπάρχουν δύο ειδών διαφωνίες, προσωπικές και πολιτικές, οι οποίες συχνά αναμιγνύονται. Ο πολίτης, ψηφοφόρος ή όχι, δεν ενδιαφέρεται για το εάν π.χ. ο Θ. Μανταλόβας δεν συμπαθεί τον Δ. Νάστο ή ο Β. Μασαλάς τον Τ. Θεμελή.
Μέσα στο καθεστώς αντιπροσωπευτικής τοπικής δημοκρατίας, ο πολίτης ενδιαφέρεται (και τους εξέλεξε) να παράξουν έργο, όπως δεσμεύτηκαν στο προεκλογικό τους πρόγραμμα (το οποίο οι δημοτικοί σύμβουλοι επικαλούνται συχνά λέγοντας “ο γιαννιώτικος λαός μας εξέλεξε για...”, ώστε να δείξουν την υπεροχή τους από τους προηγούμενους).
Δεν νοιάζεται ούτε για τις τυχόν εργολαβικές κόντρες.
Αν υπάρχουν τέτοιες (που πάντοτε υπάρχουν, αλλά συχνά ντύνονται τον μανδύα της πολιτικής για να παραπλανήσουν τον πολίτη), καλό θα είναι εκείνοι που τις γνωρίζουν – και εκλέχτηκαν για να υπηρετούν τα συμφέροντα του δήμου, των πολλών, όχι των λίγων-, να μιλήσουν. Με στοιχεία.
Ειδάλλως, ας παραιτηθούν. Δεν έγινε και τίποτα. Ουδείς αναντικατάστατος.

Σε όλο αυτό το σκηνικό, ο Φ. Φίλιος παραμένει το πρόσωπο- κλειδί. Αντιλαμβάνεται σαφώς πως υπάρχουν φυγόκεντρες τάσεις στη δημοτική ομάδα (κάτι σαν μικρά τοπικά φέουδα, βαρίδια από την εποχή δημιούργησε ο “Καλλικράτης”).
Το ερώτημα (με δεδομένο πως, προς στιγμήν, δεν υπάρχει άλλος να ηγηθεί στις εκλογές του 2013, ή τουλάχιστον αυτός ή αυτή να είναι ο εκλεκτός) για αυτόν είναι: κλείνει τα μάτια ή μπαίνει μπροστά και ηγείται της πολιτικής της δημοτικής αρχής;
Κάνει το δεύτερο (ήταν πάντα καλός στην επικοινωνία), αν κρίνουμε από το σαββατιάτικο πλάνο του Ioannina TV, όπου εξηγούσε, πώς ξεκλειδώνουν τα κοινόχρηστα ποδήλατα του Cyclo.
Από εκεί και πέρα, όσο και να νοιάζεται για την υστεροφημία του, θα χορέψει κι άλλο στο ρυθμό που επέβαλε η ετερόκλητη συμμαχία (τότε ΠΑΣΟΚ, Δημοκρατικής Αριστεράς, τοπικών και βουλευτικών φέουδων, τμημάτων της δεξιάς που δεν εκφράζονται από τον λαϊκισμό των θητειών Γκόντα, νέων επιχειρηματιών που είδαν την ευκαιρία για κοινωνική άνοδο) με μαέστρο εκείνον.

Πολλά, ωστόσο, θα καθορίσει η ευρύτερη ρευστότητα και οι αντανακλάσεις της σε τοπικό επίπεδο: η νέα φτώχεια, η πολιτιστική ξηρασία, η επίθεση στα δικαιώματα, η διαδικασία εκποίησης του δημόσιου πλούτου. Γιατί καλό είναι να μουρμουρίζουν οι δημοτικοί σύμβουλοι για την έκπτωση στο τάδε έργο ή το άλλο, αλλά θα πρέπει να μας πουν τι θα γίνει με τη λίμνη και την οικοπεδοποίησή της, το Βελισσάριο, τους απλήρωτους συμβασιούχους της Κοινωφελούς, τους δημόσιους χώρους, τους μετανάστες, τα παιδιά που μένουν εκτός παιδικών, τον νεοφασισμό...Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου