Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2012

Πανόραμα διαμαρτυρίας στα Γιάννενα


Πάνω από 6.000 άτομα στις δύο πορείες της Τετάρτης

Ηχηρό μήνυμα καταδίκης της εξαθλίωσης της κοινωνίας και της αφαίμαξης του εισοδήματος και της ζωής από το νέο πακέτο μέτρων (κοντά στα 12 δισ. ευρώ για...αρχή ώστε οι τράπεζες να λάβουν τη γενναία ενίσχυση των 24 δισ. ευρώ από το νέο δάνειο των 31 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα θα προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας) έστειλαν τα Γιάννενα το πρωί της Τετάρτης, 26 Σεπτεμβρίου κατά τη διάρκεια της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.
Πάνω από 6.000 διαδηλωτές πορεύτηκαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.
Κλειστά παρέμειναν αρκετά εμπορικά καταστήματα (εκτός από τους συνήθεις υπόπτους- καταστήματα πολυεθνικών, σούπερ μάρκετ και τα καφέ που δουλεύουν συνήθως μόλις οι συγκεντρώσεις ολοκληρώνονται), Στη μεγάλη συμμετοχή συνέβαλαν κατά πολύ η ηλιόλουστη, ζεστή ημέρα καθώς και το ότι επρόκειτο για την πρώτη απεργία, μετά το καλοκαίρι.


Πανόραμα διαμαρτυρίας
Χαρακτηριστικό της συμμετοχής το εξής: όταν η κεφαλή της πορείας του Εργατικού Κέντρου βρισκόταν περίπου μπροστά από το Δημαρχείο (ήταν ανοιχτό αφού η δημοτική αρχή, δεν έδωσε ούτε ένα δράμι συμπαράστασης στην τοπική κοινωνία), η ουρά βρισκόταν στη συμβολή των οδών Αβέρωφ και Γιοσέφ Ελιγιά. Κοιτώντας κανείς τα πανώ των διαδηλωτών τα οποία ανέβαιναν την οδό Αβέρωφ στην πορεία που καλούσαν Εργατικό Κέντρο, νομαρχιακό τμήμα Ιωαννίνων ΑΔΕΔΥ, πρωτοβάθμια σωματεία, ξεδιπλωνόταν μπροστά στα μάτιά του ένα πανόραμα των στρωμάτων τα οποία πλήττονται (άλλος περισσότερο, άλλο λιγότερο) από την καταιγίδα των μετρων.
Το πανόραμα περιελάμβανε: εργαζόμενους στα δύο νοσοκομεία της πόλης (πανεπιστημιακό, “Χατζηκώστα”), εργαζόμενους στις δομές ψυχικής υγείας που έχουν στερέψει από χρήμα (ΕΠΡΟΨΥΗ, Ελένη Γύρα”), βιοτέχνες (Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων με αιτήματα: Πάρτε πίσω τα αντιλαϊκά μέτρα-Αποφασίστε τώρα για ανάπτυξη), ασημουργούς, εργαζόμενους στον τομέα του μετάλλου (“Να πληρωθούν τώρα οι συνάδελφοι σε Spider- Βιομηχανίες μετάλλου- Κάτω η κυβέρνηση κεφαλαίου-ΕΕ- ΔΝΤ”, έγραφε το πανώ), εκπαιδευτικούς (καθηγητές και δασκάλους), τον κόσμο του πανεπιστημίου (μέλη ΔΕΠ, σύλλογος διοικητικού προσωπικού, φοιτητές/τριες), εργαζόμενους στο λιανεμπόριο (“Όχι στις απολύσεις-Όχι στην τρομοκρατία-Κάτω τα ξερά σας από μισθούς, ωράρια”, ανέγραφε το πανώ των εργαζομένων στο Praktiker), τους υπαλλήλους στους δήμους του νομού (“Μόνιμη σταθερή εργασία- STOP στον αντισφαλιστικό Καιάδα”), τον Δικηγορικό Σύλλογο Ιωαννίνων (“Όχι στην κατάργηση δικαιωμάτων και θεσμών”, το σύνθημα), τους μηχανικούς (με δικό της πανώ η παράταξη Αριστερή Κίνηση Μηχανικών Ηπείρου-ΑΚΜΗ ενάντια στην κατεδάφιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων).
Στην ουρά της πορείας, οι εργαζόμενοι στο υπεραστικό ΚΤΕΛ νομού Ιωαννίνων (κι εκεί έχει σκληρά εργαζόμενους, δεν έχει μόνον ιδιοκτήτες).
Κι ακόμη σχηματισμοί που τους βλέπουμε, παραδοσιακά θα λέγαμε, στις συγκεντρώσεις: οι Αγωνιστικές Κινήσεις (Λαός και νεολαία μία γροθιά), η ΟΚΔΕ (Εργατική Πάλη) (Γενική Απεργία Διαρκείας Τώρα!) Ταξική Πορεία (Έξω ΝΑΤΟ-ΕΕ-ΔΝΤ), η Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση (ΕΣΕ) που συγκέντρωσε το αντιεξουσιαστικό ρεύμα της πόλης, με σύνθημα “Η κρίση απαιτεί να θυσιάσουμε τα αφεντικά”.
Κάτοικοι και μετανάστες
Ξεχωριστή νότα στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου έδωσε η Πρωτοβουλία Κατοίκων της συνοικίας των Αμπελοκήπων (Κανένας μόνος του στην κρίση, το σύνθημα της) και οι μετανάστες από ασιατικές χώρες οι οποίοι συνόδευαν το μπλοκ της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) Ιωαννίνων με αντιναζιστικά συνθήματα.
Σε αυτή την πανσπερμία του κόσμου και των συμφερόντων, των μισθών, των αμοιβών και της κοινωνικής θέσης, σε έναν κόσμο που συνυπήρχαν εργαζόμενοι, άνεργοι, μικροιδιοκτήτες, μικρά αφεντικά, υπάρχουν σίγουρα αντιθέσεις (και έχθρες). Ωστόσο, οι αλλαγές που επιφέρει στη δομή του κοινωνικού ιστού το εργαλείο το οποίο ονομάζεται μνημόνιο, ενοποιούν, τουλάχιστον στον δρόμο, σε ένα κοινό πεδίο διεκδίκησης, χιλιάδες ανθρώπους. Είχε δηλαδή “κάμποσο από κοινωνία (περισσότερο του δημοσίου, λιγότερο ίσως του ιδιωτικού τομέα)” η χτεσινή συγκέντρωση.
Μάζεψε κόσμο το ΠΑΜΕ
Περισσότερο μπετοναρισμένη και κομματική, θα χαρακτηρίζαμε, την εικόνα στο Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) το οποίο συγκεντρώθηκε από τις 10 το πρωί στο δημαρχείο Ιωαννίνων και μαζί του πορεύτηκαν πάνω 1.000 άτομα. Στην πορεία συμμετείχαν τα μετωπικά σχήματα του ΚΚΕ (ΜΑΣ στο πανεπιστήμιο, ΠΑΣΕΒΕ στους επαγγελματοβιοτέχνες, Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων) καθώς και εργαζόμενοι σε διάφορους κλάδους (εμπόριο, οικοδόμοι, δήμοι). Μετά την εκλογική συντριβή της στρατηγικής της κομματικής ηγεσίας τον περασμένο Ιούνιο, για το ΚΚΕ, η χτεσινή συγκέντρωση χαρακτηρίζεται ικανοποιητική διότι πέτυχε έναν από τους βασικούς του στόχους: συσπείρωση της βάσης και των επιρροών του, ώστε να καταφέρει να συγκρατήσει- όσο μπορεί- τις φυγόκεντρες τάσεις που επικρατούν στο εσωτερικό του.
Σε αντίθεση με άλλες φορές (και άλλες πόλεις) η παρουσία της αστυνομίας χθες ήταν διακριτική. Η μόνη φορά κατά την οποία διαδηλωτές και ΜΑΤ αντάλλαξαν...βλέμματα και συνθήματα ήταν προς το τέλος της πορείας του Εργατικού Κέντρου όταν η αστυνομία επιτηρούσε τη διαδήλωση από ψηλά, στο δικαστικό μέγαρο.
Στην κεφαλή της πορείας του ΕΚΙ ένα τρακτέρ, με δύο σημαίες που ανέμιζαν: “Δεν πωλείται η ΔΩΔΩΝΗ”. Κατέληξε, με την όπισθεν, στα σκαλιά της περιφέρειας Ηπείρου. Εκεί, διαδηλωτές- κατά κύριο λόγο οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ- έκαψαν ένα αχυρένιο ομοίωμα των τριών της συγκυβέρνησης (Σαμαράς, Βενιζέλος, Κουβέλης), σε ένδειξη διαμαρτυρίας, σε μία κίνηση θύμιζε αρκετά από την αισθητική των “κόκκινων” αγροτικών κινητοποιήσεων της δεκαετίας του '80. Πίσω από το τρακτέρ, πάνω από την κλειστή είσοδο του περιφερειακού μεγάρου, το πανώ των εργαζομένων στην Περιφέρεια Ηπείρου οι οποίοι κι αυτοί διαμαρτύρονταν για περικοπές στους μισθούς. Κατά τη διάρκεια της πορείας διαδηλωτές έγραψαν συνθήματα στα κατεβασμένα ρολά και τα ATMs υποκαταστημάτων τραπεζών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου