Σάββατο, 4 Αυγούστου 2012

Longroads: «Η μουσική είναι δρόμος χωρίς τέλος»

Συνέντευξη στον Γιώργο Παπαχριστοδούλου 


Αγνή Ζαχαρή στη φωνή, Ηλίας Αράπογλου στα ντραμς, Θανάσης Σεντελές στο μπάσο και Παναγιώτης Σεντελές στα πλήκτρα είναι οι Longroads. Ξεκίνησαν στα Γιάννενα ως μαθητική μπάντα και τώρα, που και που, όταν συναντιούνται (γιατί είναι φοιτητές και τους...τρώνε οι αποστάσεις) κάνουν live.
Live και παρέα που κουβαλούν τα ακούσματα και τις εμπειρίες από τις μέρες, τις νύχτες και τις πόλεις που ζουν. Σε τζαζ, μπλουζ και ροκ ρυθμούς!
Πέρυσι το καλοκαίρι έπαιξαν σε μία ωραία βραδιά στο Μονοδέντρι με τους V.I.C., την φετινή άνοιξη τους ακούσαμε στο Θυμωμένο Πορτραίτο κι απόψε θα ανοίξουν την συναυλία του Αγάθωνα Ιακωβίδη στο φεστιβάλ “Χαμός στο Ίσιωμα” που διεξάγεται στο μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής, στη διαδρομή ανάμεσα σε Μελισσουργούς και Πράμαντα.

-Πότε και με ποια αφορμή φτιάχτηκαν οι Longroads;
Θάνος: Ξεκινήσαμε να παίζουμε μαζί με τον Πάνο και τον Ηλία το 2004, ενώ ήμασταν συμμαθητές στο γυμνάσιο. Τη χρονιά εκείνη βρέθηκε και το όνομα της μπάντας. Για την ακρίβεια βρέθηκε κατά τη διάρκεια μιας ώρας Αγγλικών ενώ χάζευα τον πίνακα μιας λεωφόρου στον τοίχο της τάξης! Θυμάμαι πως βαριόμουν πολύ.
Πάνος: Η αλήθεια είναι ότι είχαμε σκεφτεί πολλές φορές να το αλλάξουμε, αλλά εν τέλει το αγαπήσαμε. Η μουσική είναι δρόμος χωρίς τέλος, συνεχώς μαθαίνεις και πειραματίζεσαι. Στην πορεία μας, λοιπόν, το 2008 γνωριστήκαμε με την Αγνή κι αρχίσαμε σιγά σιγά να ανακαλύπτουμε μαζί νέους ήχους που έδωσαν στους Longroads μια διαφορετική μουσική κατεύθυνση.

-Αν δεν κάνω λάθος, βρίσκεστε ως συγκρότημα λίγες φορές το χρόνο. Τι δυσκολίες έχει κάτι τέτοιο;
Ηλίας: Όντως. Τα τελευταία τρία χρόνια, μιας και σπουδάζουμε σε διαφορετικές πόλεις, βρισκόμαστε στα Γιάννενα περιστασιακά. Λόγω απόστασης, όπως φαντάζεσαι αντιμετωπίζουμε πολλές πρακτικές δυσκολίες. Δεν μας φτάνει ο χρόνος ποτέ! Αν ήμασταν κοντά, σίγουρα θα είχαμε την ευκαιρία να εξελιχτούμε με πιο γρήγορους ρυθμούς.
Αγνή: Παρόλα αυτά δεν πτοούμαστε! Μέχρι στιγμής εκμεταλλευόμαστε όσο το δυνατόν πιο δημιουργικά το χρόνο που περνάμε μαζί, που δυστυχώς πολλές φορές δεν ξεπερνάει τη βδομάδα...

-Τι θα ακούσουμε στον "Χαμό στο Ίσιωμα";
Πάνος: Το ρεπερτόριο είναι ευρύ. Θα παίξουμε διασκευές γνωστών και μη τραγουδιών, παλιών και σύγχρονων. Έχουμε επιρροές από καλλιτέχνες τόσο “κλασσικούς”, όπως οι Beatles και οι Doors, όσο κι “εναλλακτικούς”, όπως οι Portishead ή οι Dresden Dolls, αν και αυτοί οι χαρακτηρισμοί πάντοτε κάπως με προβληματίζουν.
Ηλίας: Θα παίξουμε και κάποιες δικές μας instrumental συνθέσεις. Δυσκολεύομαι να χαρακτηρίσω τον ήχο. Να έρθεις να μας ακούσεις!

-Θα προϋπαντήσετε τον Αγάθωνα. Ταιριάζουν μπλουζ και τζαζ με το ρεμπέτικο;
Αγνή: Πιστεύουμε πως ανεξάρτητα από τα είδη μουσικής με τα οποία είναι εξοικειωμένος ο καθένας, οι καλές αυθεντικές μουσικές πάντα θα μπορούν να ταιριάζουν και να διασταυρώνονται. Εξάλλου, το ρεμπέτικο πολλοί το χαρακτηρίζουν σαν ελληνικό μπλουζ!

-Τι όνειρα κάνετε; Στη μουσική και στη ζωή;
Ηλίας: Αν και ζούμε σε παράξενους καιρούς, νομίζω πως συμφωνούμε όλοι στο ότι θέλουμε τη μουσική με όσο το δυνατόν πιο άμεσο τρόπο στη ζωή μας!

-Ένας αγαπημένος στίχος από έναν αγαπημένο ήχο;
Πάνος: Από το englishman in new york 'be yourself no matter what'.
Θάνος: Και 'music is my airplane' θα συμφωνήσουμε με τους Red Hot Chili Peppers...

-Ακούμε παντού για την κρίση τόσο που πάθαμε overdose και έχουμε κοκκαλώσει. Η τέχνη μπορεί να θεραπεύσει ή είναι κάτι μόνο για τον εαυτό μας;
Αγνή: Η ενασχόληση με τη μουσική λειτουργεί αρχικά “ψυχοθεραπευτικά” για τον καθένα από εμάς. Πέραν αυτού όμως, μέσω της μουσικής βρίσκεις τη δύναμη να αλληλεπιδράσεις. Η δυνατότητα αυτή για μένα είναι πάρα πολύ σημαντική. Το ότι μπορείς δηλαδή με ένα τραγούδι να συγκινήσεις, να κοινωνήσεις τις ιδέες σου, να ξεσηκώσεις.

ΝΑΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ, ΟΧΙ ΣΤΟ ΦΡΑΓΜΑ!

-Στα Τζουμέρκα γίνονται φέτος πολλά μουσικά φεστιβάλ; Πολιτισμός ή φράγμα στον Άραχθο λοιπόν;
Θάνος: Θα απαντήσω συνθηματικά : Λέμε ναι στον πολιτισμό και όχι στο φράγμα. Το ζήτημα αυτό με αγγίζει ιδιαίτερα μιας και κατάγομαι από την περιοχή. Οι λόγοι για το όχι είναι πολλοί...

-Κάτι τελευταίο;
Πάνος: Ευχαριστούμε πολύ τα παιδιά από τη διοργάνωση και τους ευχόμαστε “και του χρόνου”! Ελπίζουμε το φεστιβάλ να έχει επιτυχία.
Ηλίας : Και να μη βρέχει! Σας περιμένουμε!


ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ “ΧΑΜΟΥ”
Ο “Χαμός στο Ίσιωμα” επρόκειτο να ξεκινήσει χτες το απόγευμα με τους V.I.C. Σήμερα στις 7.30 το απόγευμα στη σκηνή ανεβαίνουν οι Longroads. με ήχους Jazz & Blues. Ακολουθεί, στις 10 βράδυ, ο σπουδαίος ερμηνευτής Αγάθωνας Ιακωβίδης με την παρέα του σε ένα μοναδικό ρεμπέτικο γλέντι. Μαζί τους θα είναι μία καλή ερμηνεύτρια της πόλης των Ιωαννίνων, η Σταματία Δόση (τραγούδι), ο Δημήτρης Μυστακίδης (κιθάρα, τραγούδι), ο Άρης Ντίνας (λαούτο, τραγούδι), ο Kυριάκος Γκουβέντας (βιολί), ο Σταύρος Κουσκουρίδας (κλαρίνο) και ο Αμίν Αλαγκαμπού (κρουστά). 
Ο Αγάθωνας Ιακωβίδης γεννήθηκε στον Ευαγγελισμό του Νομού Λαγκαδά από γονείς Μικρασιάτες πρόσφυγες, το 1955. Τα πρώτα του μουσικά ακούσματα προέρχονται από τον κοινωνικό του περίγυρο και είναι έντονα διαποτισμένα από τις μελωδίες της Μικράς Ασίας.
Με τη μουσική αρχίζει να ασχολείται συστηματικά από το 1971. Αυτοδίδακτος, με μόνο οδηγό τα μουσικά του ακούσματα, μαθαίνει σχεδόν όλα τα έγχορδα που χρησιμοποιούνται στα ρεμπέτικα τραγούδια: κιθάρα, μπαγλαμά, ούτι, μπουζούκι, τζουρά, μαντόλα και μαντολίνο.
Το επαγγελματικό του ξεκίνημα γίνεται στις μπουάτ της Θεσσαλονίκης το 1973.  Το 1977 ιδρύει το Ρεμπέτικο Συγκρότημα Θεσσαλονίκης με το οποίο ηχογραφεί δύο δίσκους, εμφανίζεται σε διάφορα μαγαζιά και πραγματοποιεί πολλές συναυλίες σε όλη την Ελλάδα. Το 1981 κατεβαίνει στην Αθήνα, όπου και συνεργάζεται με μουσικούς όπως ο Κώστας Παπαδόπουλος, ο Γιώργος Κόρος, ο Βασίλης Σούκας, ο Λάζαρος Κουλαξίζης, ο Νίκος Φιλιππίδης, ο Νίκος Χατζόπουλος, κ.ά. Από το 1987 ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Το φεστιβάλ ολοκληρώνεται αύριο με δραστηριότητες στη φύση.

Είσοδος: 6 ευρώ ημερήσιο, τρίτη μέρα δωρεάν. Με τη στήριξη του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων. Πληροφορίες στο: www.xamosstoisioma.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου