Τετάρτη, 15 Αυγούστου 2012

Προς απόσυρση το φράγμα στον Άραχθο

Οι μελετητές διαβεβαιώνουν πως αποσύρθηκε η πρόταση - Ένα ακόμη «όχι» από τους τοπικούς φορείς σε συγκέντρωση στη γέφυρα Τζαρή

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥΗ πρόταση για την κατασκευή μεγάλου υδροηλεκτρικού φράγματος στον Άγιο Νικόλαο του Αράχθου, συμφερόντων της εταιρείας Μηχανική ΑΕ, αποσύρεται από το υπό διαβούλευση σχέδιο διαχείρισης υδάτινων πόρων της Ηπείρου σε επίπεδο λεκάνης απορροής.
Αυτή τη διαβεβαίωση έδωσαν οι μελετητές του σχεδίου προς τους τοπικούς φορείς και συγκεκριμένα προς τον περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλ. Καχριμάνη και τον πρόεδρο της ΠΕΔ, δήμαρχο Αρταίων, Γ. Παπαλέξη.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε στην «Ενημέρωση» ο περιφερειάρχης, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του, στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, εκ μέρους της μελετητικής ομάδας ο κ. Καραβοκύρης, τονίστηκε πως τελικά η κατασκευή και τρίτου φράγματος στον ποταμό δεν θα περιληφθεί στο σχεδιασμό λόγω των έντονων αντιδράσεων που έχουν αναπτυχτεί.
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αρταίων σημείωσε πως οι μελετητές στις δύο παρουσιάσεις του σχεδίου που έγιναν σε Πρέβεζα και Κέρκυρα, έπειτα από την πρώτη στα Γιάννενα (11 Ιουλίου), δεν αναφέρθηκαν καθόλου στο φράγμα του Αγίου Νικολάου.
Η ανακοίνωση της παραπάνω πρόθεσης της μελετητικής ομάδας έγινε το βράδυ του Σαββάτου, 11 Αυγούστου, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης διαμαρτυρίας ενάντια στο φράγμα που διοργανώθηκε στη γέφυρα Τζαρή, στην Άρτα, από τους δήμους Αρταίων, Κεντρικών Τζουμέρκων, Βορείων Τζουμέρκων, αδελφότητες και κινήματα πολιτών.
Ως εκ τούτου, η βραδιά απέκτησε ένα μίνι πανηγυρικό κλίμα. Μίνι επειδή η διαβεβαίωση της μελετητικής ομάδας θα πρέπει να συνοδευτεί από την οριστική απόσυρση του φράγματος από το σχέδιο (η διαβούλευση λήγει στις 15 Σεπτεμβρίου) ώστε να μην αποδειχτεί ένα ακόμη επικοινωνιακό τρικ για να καταλαγιάσουν οι αντιδράσεις των πολιτών.

ΣΕ ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ
Αξίζει άλλωστε να σημειωθεί πως σε ισχύ παραμένει ακόμη το άρθρο 52 του πολυνομοσχεδίου Παπακωνσταντίνου το οποίο ψηφίστηκε τον περασμένο Μάρτιο και εξομοιώνει τα μεγάλα υδροηλεκτρικά φράγματα (άνω των 15 MW) με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η μελέτη αναθεώρησης του περιφερειακού χωροταξικού σχεδίου της Ηπείρου (από τη σύμπραξη «ΘΕΩΡΗΜΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΕ , ΡΟΪΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΑΕ, Θ. ΛΩΛΟΣ»).
Η πρόβλεψη του ισχύοντος χωροταξικού για ήπιες δραστηριότητες αναψυχής στον Άραχθο (και όχι φράγματα) αποτέλεσε βασικό νομικό επιχείρημα των τοπικών φορέων ώστε να ακυρωθεί το 2007 από το ΣτΕ η άδεια παραγωγής της εταιρείας Μηχανική (απόφαση 3858/2007).
Τούτων δοθέντων, σε συνδυασμό με το ότι η ενημέρωση από τους μελετητές έγινε λίγες ημέρες πριν τη συγκέντρωση στη γέφυρα Τζαρή, οι τοπικοί φορείς καλούνται να βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση, με δεδομένη - σε επίπεδο κρατικών πολιτικών αποφάσεων- τη διάθεση του πολιτικού συστήματος, στο όνομα της αποπληρωμής του επαχθούς χρέους, να προχωρά σε fast track χαριστικές ρυθμίσεις, ερήμην της κοινωνικής βούλησης, ώστε να εκποιηθούν κρίσιμα δημόσια κοινωνικά αγαθά όπως το νερό, η τροφή, η ενέργεια, οι παραλίες.

ΠΟΛΛΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ

Το παρών στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη γέφυρα Τζαρή έδωσαν περίπου 400 άτομα, αριθμός σχετικά ικανοποιητικός αν αναλογιστεί κανείς τόσο τις πολλές καλοκαιρινές εκδηλώσεις σε όλη την Ήπειρο, το απογευματινό μπουρίνι, καθώς και την αδυναμία των τοπικών αρχών να κινητοποιήσουν τους πολίτες προς μία κατεύθυνση ενεργούς συμμετοχής σε αγώνες για την ανάδειξη του φυσικού πλούτου. Αναπόφευκτη και μελαγχολική ήταν στο πλαίσιο αυτό η σύγκριση με τη μεγάλη συγκέντρωση του καλοκαιριού του 2006 στο ίδιο σημείο.
«Βρισκόμαστε εδώ για να πούμε ένα μεγάλο όχι σε αυτούς που βάζουν τα κέρδη από τους ανθρώπους» , σημείωσε καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση του Σαββάτου ο Βασίλης Ρίζος, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κεντρικών Τζουμέρκων, ενώ ο Αντώνης Κοντός αφού παρουσίασε ένα σύντομο χρονικό της υπόθεσης υπογράμμισε πως εάν κατασκευαστεί το φράγμα θα σταματήσει η ροή του ποταμού από το γεφύρι της Πλάκας και κατά μήκος οκτώ (!) χιλιομέτρων.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ
Το θέμα έχει ήδη απαντηθεί από την τοπική κοινωνία, σημείωσε ο βουλευτής Άρτας του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Γκόκας και τάχτηκε υπέρ μίας άλλης, βιώσιμης «ανάπτυξης» που θα αξιοποιεί το φυσικό περιβάλλον. Η πιο εύγλωττη έκφραση της διαμαρτυρίας είναι ο ήχος του ποταμού μσζί με το κλαρίνο του Σαλέα, τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Παιδείας Παντελής Κολόκας μεταφέροντας στη συνέχεια την ενημέρωση που είχε ο κ. Καχριμάνης (σ.σ. έφτασε στη συγκέντρωση λίγη ώρα αργότερα), ενώ ο δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων Χρήστος Χασιάκος στάθηκε στο γεγονός ότι «όλοι μαζί πετυχαίνουμε». Ο Άραχθος έχει συνεισφέρει πολλά στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας με τα φράγματα της ΔΕΗ (Πουρνάρι I, II), υπογράμμισε ο δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης επισημαίνοντας την ανάγκη για κοινές δραστηριότητες των τριών δήμων κοντά στη γέφυρα Τζαρή, στο τριεθνές, όπως το χαρακτήρισε, σημείο συνάντησής τους.
«Ας είμαστε προσεκτικοί με τις διαβεβαιώσεις των μελετητών», ανέφερε ο δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές σημειώνοντας πως υπάρχει το ενδεχόμενο σε μία εποχή οικονομικής κρίσης το φράγμα να επανέλθει με το πρόσχημα πως έτσι θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, αλλά «το μπλοκάρουν οι τοπικοί φορείς, οι δήμοι, η περιφέρεια».
Είναι αυτονόητο πως ο Άραχθος δεν μπορεί να σηκώσει άλλο φράγμα, σημείωσε ο πρόεδρος της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας Τζουμέρκων (ΙΛΕΤ) Κώστας Μαργώνης, ενώ ο Χρήστος Λαναράς, πρόεδρος της Αδελφότητας Τζουμερκιωτών σημείωσε πως η αδελφότητα θα παλέψει συγκροτημένα με τους δήμους ώστε να αποτραπεί το φράγμα.
Υπενθυμίζοντας πως ο σύλλογος πρωτοστατεί 15 χρόνια στην αντίσταση ενάντια στο φράγμα ο Κώστας Δημητρίου (πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Αράχθου) χαρακτήρισε ύποπτη και αντιδημοκρατική την κίνηση του πρώην υπουργού Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου να περάσει τη φωτογραφική διάταξη υπέρ της Μηχανικής. Σημείωσε δε την ανάγκη για να αποκατασταθεί η δημοκρατική λειτουργία στη διαχείριση των υδάτινων πόρων τασσόμενος υπέρ της αποφασιστικής λειτουργίας του περιφερειακού και των δημοτικών συμβουλίων.
Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν ακόμη ο βουλευτής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Μπάρκας, ο επικεφαλής του «ΑΥΡΙΟ για την Ήπειρο» Γιάννης Παπαδημητρίου, ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Β. Τζουμέρκων Γιάννης Σταύρου, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Χρ. Λύκο, ο γραμματέας του Συλλόγου Προστασίας Αράχθου, Γ. Ντούρος αντίστοιχα, εκπρόσωπος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας. Μήνυμα συμπαράστασης απέστειλε η βουλευτίνα Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη υπενθυμίζοντας ότι πρόσφατα η αξιωματική αντιπολίτευση κατέθεσε ερώτηση στο κοινοβούλιο προς τον υπουργό Περιβάλλοντος για την απόσυρση του φράγματος. Η εκδήλωση στηρίχτηκε ακόμη από το Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου των Τζουμέρκων.

ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, στην οποία μεταξύ άλλων πολύτιμη αποδείχτηκε η συμβολή της κοντινής κοινότητας των Κρυονεριτών, αναφέρθηκε ότι στόχος είναι του χρόνου η εκδήλωση στη γέφυρα Τζαρή να εξελιχτεί σε ένα μόνιμο μουσικό και πολιτιστικό φεστιβάλ.
Η βραδιά «Τραγουδάμε για τον Άραχθο» έκλεισε με συναυλία του σπουδαίου κλαρινίστα Βασίλη Σαλέα και του Τζουμερκιώτη Κ. Παππά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου