Δευτέρα, 23 Ιουλίου 2012

«Δεν θα μπορούσα να φανταστώ έναν κόσμο χωρίς τέχνη»

ΑΡΤΕΜΙΣ ΜΩΡΑΪΤΗ, ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ VIDEO ART ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ
ΚΕΙΜΕΝΟ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ


Μπορεί να μείνει αδιάφορος ο σύγχρονος άνθρωπος μπροστά στα σπορ; Η πρώτη απάντηση που έρχεται στο μυαλό είναι πως όχι. Και μάλιστα με ένα από τα τηλεοπτικά υπερθεάματα, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες, να πλησιάζουν (η τελετή έναρξης θα γίνει στις 27 Ιουλίου).
Φέτος, οι Ολυμπιακοί θα γίνουν στο Λονδίνο. Στο πλαίσιο των Ολυμπιακών διοργανώνεται από το The One Minutes Foundation η έκθεση video art videoooooh με γενικό τίτλο : “'Sport, Like/Dislike (truly Olympic)”. Στόχος της έκθεσης είναι να ερευνηθεί με ποιον τρόπο ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός (και όχι μόνο αφού οι Ολυμπιακοί είναι κυρίως ένα εμπορικό γεγονός, κάτι σαν φιέστα των πολυεθνικών εταιρειών) προσεγγίζεται από ανθρώπους με διαφορετική κουλτούρα.
Συμμετέχουν με έργα τους 193 καλλιτέχνες από 33 χώρες. Όλα τα βίντεο διαρκούν ένα λεπτό (one minute).
Όπως αναφέρει ο επιμελητής της έκθεσης Michael Duffy (UCL  Slade) “η πολυπολισμική φύση και η κερδοσκοπική προσέγγιση στα θέματα της έκθεσης παράγουν μία μεγάλη ποικιλία από συμπεράσματα”. Σύμφωνα με τον ίδιο η ποικιλία συμπερασμάτων  αντανακλά τον καινοτόμο τρόπο με τον οποίο οι κουλτούρες αντιλαμβάνονται τα σπορ και προσπαθούν να τα ενσωματώσουν στην καθημερινή ζωή. Όσο για την τέχνη του video art ο  Duffy σημειώνει πως μπορεί να αποτελέσει έναν βολικό και άμεσο τρόπο για να εκφραστούν οι ιδέες και παράλληλα να “συλληφθεί” η στιγμή.
Από την Ελλάδα συμμετέχει η Άρτεμις Μωραΐτη, φοιτήτρια στο τρίτο έτος του Τμήματος Πλαστικών Τεχνών κι Επιστημών της Τέχνης στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Το έργο της ονομάζεται "video games" κι όπως αναφέρει, μιλώντας στην “Ενημέρωση”, περιγράφει έναν νεαρό ο οποίος παίζει κάποιο παιχνίδι στον υπολογιστή. Το μόνο που αλλάζει είναι η κίνηση των αντίχειρών του και η εικόνα στην οθόνη.
Σκοπός είναι να φανεί η αδιαφορία προς τα σπορ που είναι και ένα από τα θέματα της έκθεσης”, σημειώνει.
Μπορούμε λοιπόν να είμαστε αδιάφοροι απέναντι στα σπορ. Είτε επειδή η σύγχρονη “κοινωνία του θεάματος”, όπως την ονόμασε ο Γκυ Ντεμπόρ, έχει ως μοναδικό στόχο τη χειραγώγηση της ανθρώπινης σκέψης και τον περιορισμό μας σε ρόλο θεατή είτε επειδή, έτσι απλά, το ρόλο του καθηλωμένου θεατή επιφυλάσσει ο σύγχρονος εμπορευματοποιημένος αθλητισμός: για σκεφτείτε πόσο μας κόστισε η επίπλαστη χαρά των ολυμπιακών του 2004, κατά τη διάρκεια των οποίων χειροκροτήσαμε απαθείς φαγοπότι των άλλων...

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Κατάγεται από το Μεσολόγγι. Γυμνάσιο πήγε στο "Μουσικό Παλλήνης”, όμως τελικά την κέρδισε  η ζωγραφική, την οποία έχει επιλέξει και ως κατεύθυνση  στη σχολή.
Όσο για τα μελλοντικά όνειρα; “Αυτός είναι ο πρώτος διαγωνισμός τέχνης που λαμβάνω μέρος, όμως ελπίζω στο μέλλον να ακολουθήσουν πολλοί ακόμα”.

- Πώς σου ήρθε η ιδέα;
Τελείως τυχαία. Το video είχε τραβηχτεί χωρίς κάποιο
ιδιαίτερο πλάνο και ταίριαζε στο θέμα της έκθεσης.

-Πώς μπορεί το video art να εκφράσει την εποχή μας; Μπορεί να δει μπροστά απ' αυτήν;
Η video art από τις απαρχές της προσπαθούσε συχνά να παρουσιάσει εκδοχές του μέλλοντος. Κάποιες βγήκαν αληθινές, άλλες όχι ή... όχι ακόμα! Θα μπορούσε επάξια να θεωρηθεί από τα κυριότερα μέσα έκφρασης. Αυτό φυσικά γιατί παντού πλέον υπάρχει "τεχνολογία". Οπότε γιατί να μην επηρεάσει και την τέχνη;
Άλλωστε ο ρόλος της τέχνης πάντα ήταν να σχολιάζει την εποχή της.

-Γιατί κάνουμε τέχνη;
Καθαρά από ανάγκη! Το πρώτο που θα σκεφτόταν κανείς θα ήταν ίσως πως ομορφαίνει τη ζωή μας. Μήπως όμως δεν εξυπηρετεί και λόγους εκμάθησης, προώθησης πληροφοριών, εξύμνησης κάποιου Θεού, προβολής πλούτου, δόξας ή δύναμης; Δε θα μπορούσα να φανταστώ έναν κόσμο χωρίς τέχνη.


INFO:
Η έκθεση θα παρουσιασθεί στο Slade School of Fine Arts, University of London.
Διάρκεια: 24 Ιουλίου-3 Αυγούστου 2012.  Μετά το Λονδίνο η έκθεση θα ταξιδέψει σε Άμστερνταμ, Βρυξέλλες, Σάο Πάολο, Ξιαμέν (Κίνα).
ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ:
www.theoneminutes.org και www.ucl.ac.uk/slade.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου