Σάββατο, 7 Ιουλίου 2012

«Μας περιέκοψαν 80 ευρώ, για να σωθεί η Ελλάδα»

Απλήρωτη εργασία καταγγέλλουν οι καθαρίστριες στα σχολεία του Δήμου Ιωαννιτών


Απλήρωτη εργασία καταγγέλλουν οι καθαρίστριες στα σχολεία στο Δήμο Ιωαννιτών ζητώντας παράλληλα  τη μετατροπή των συμβάσεων τους σε πλήρους απασχόλησης.
Το θέμα αναδεικνύει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων στους Δήμους του νομού Ιωαννίνων.
Το καλοκαίρι του 2011, με βάση το νόμο του “Καλλικράτη”, οι καθαρίστριες μεταφέρθηκαν από το υπουργείο Παιδείας στους Δήμους στους οποίους πέρασε η διαχείριση των σχολείων. Βασικό χαρακτηριστικό των σχέσεων εργασίας τόσο στο υπουργείο Παιδείας όσο και στους Δήμους η...ποικιλία των συμβάσεων (ποικιλία η οποία ευνοεί τις περίφημες ευέλικτες σχέσεις εργασίας και την ατομική, όχι συλλογική διεκδίκηση): “Είμαστε εργαζόμενες με όλες τις μορφές απασχόλησης από πλήρες ωράριο, και εργαζόμενες αορίστου χρόνου με μία, δύο και τρεις ώρες απασχόλησης στα χαρτιά, ενώ στην πραγματικότητα δουλεύουμε πολύ περισσότερες ώρες για την καθαριότητα των σχολείων των παιδιών μας”.
Όσο για την αμοιβή; “Σε πολλές από εμάς είναι στο εξευτελιστικό ποσό των 140 ευρώ το μήνα (μας περιέκοψαν 80 ευρώ, για να σωθεί η Ελλάδα)”. Επιπλέον πρόβλημα το οποίο αφορά και την υγιεινή των σχολείων δημιουργούν οι συνταξιοδοτήσεις καθαριστριών και η παράλληλη απαγόρευση των προσλήψεων “λόγω μνημονιακών συμφωνιών των Κυβερνήσεων με την Τρόικα”. 
Όπως σημειώνουν οι καθαρίστριες, αυτό έχει ως αποτέλεσμα, όσες απέμειναν να αναγκάζομαι να εργαστούν και σε άλλα σχολεία με συνέπεια την εντατικοποίηση των σχέσεων εργασίας.
Προσφέρουμε απλήρωτη εργασία διπλάσιων ωρών γιατί υπάρχει πραγματική αναγκαιότητα και οι ιθύνοντες ποντάρουν στην ευαισθησία και στο φιλότιμο μας, γιατί στην ουσία μας αφορά την υγεία των παιδιών μας”, σημειώνουν.
Ένα επιπλέον πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουν είναι η εξαίρεσή τους από τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα γεγονός το οποίο ερμηνεύουν ως εξής: “Δείχνει την αναλγησία των κυβερνήσεων και με αυτό τον τρόπο θεωρούν- δείχνουν ότι το χρέος της χώρας προήλθε από εμάς”. “Όχι μόνο η καθημερινή φύση της εργασίας μας προσδιορίζει το ανθυγιεινό της, αλλά και η καθημερινή καθαριότητα των 20 ή και 30 τουαλετών”, υπογραμμίζουν.

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ
Βασικό αίτημα των καθαριστριών είναι η μετατροπή των συμβάσεων αορίστου χρόνου που προβλέπουν απασχόληση μίας και δύο ωρών σε πλήρους απασχόλησης αφού οι καθαρίστριες δεν εντάσσονται στις νέες προσλήψεις. Ζητούν ακόμη ένταξή του επαγγέλματος στα βαρέα και ανθυγιεινά και καταβολή του επιδόματος, ενώ καλούν τις δημοτικές αρχές να στηρίξουν τα αιτήματά τους καταβάλλοντας παράλληλα το ανθυγιεινό επίδομα. Η ανακοίνωση των καθαριστριών αποστέλλεται προς τη γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα. 
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου