Σάββατο, 19 Μαΐου 2012

Μιλάνο και Τεργέστη τιμούν τον Άρη Κωνσταντινίδη

Στα Γιάννενα, αντιθέτως, τα κτίρια του κακοπέφτουν
Γ. ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ από την ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΤα Γιάννενα, με επίσημο τρόπο, δεν έχουν ποτέ τιμήσει τον Άρη Κωνσταντινίδη, παρότι ο ίδιος άφησε δύο κτίρια- τοπόσημα για την πόλη: το Αρχαιολογικό Μουσείο και την ΟΑΣΗ, ενώ σχεδίαζε το Γυαλί Καφενέ.
Κι όχι μόνον: η ΟΑΣΗ κακόπεσε στα χέρια δημοτικών αρχών που για το μόνο που ενδιαφέρονταν ήταν να αυξήσουν τα χρήματα  στο ταμείο του Δήμου (για αυτό τον λόγο ο τελευταίος ενοικιαστής φάσκιωσε το κτίριο με το άθλιο πατάρι, ενώ προηγουμένως είχε γκρεμίσει λιθοδομές και την εστία που υπήρχε μέσα στο κτίριο).
Αντίστοιχα, στο Αρχαιολογικό Μουσείο, επί υπουργίας Πέτρου Τατούλη, κατά τη διάρκεια της ανακαίνισής του, το 2005, παραβιάστηκε μία από τις βασικές αρχές του σχεδιασμού του αρχιτέκτονα: έκλεισαν οι ημιυπαίθριοι χώροι, λες και επρόκειτο για το γνωστό σπορ της νομιμοποίησης ενός αυθαιρέτου. Η ευθύνη όσον αφορά το μουσείο ανήκε στο υπουργείο Πολιτισμού, ωστόσο, οι παρεμβάσεις του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων δεν στηρίχτηκαν επαρκώς από τις τοπικές αρχές.
Προφανώς είχαν στο μυαλό τους, τότε, πώς θα μεθοδευτεί το γκρέμισμα ενός άλλου (διατηρητέου) κτιρίου της σχολής Κωνσταντινίδη, το “Ξενία” (ένα λάθος που κάνουν πολλοί για το παλιό “Ξενία” είναι ότι αποτελεί έργο του Κωνσταντινίδη - ωστόσο, το σχεδίασε ο Φίλιππος Βώκος).
Αντίστοιχη ήταν η μοίρα των κτιρίων (ιδίως των “Ξενία”) στην υπόλοιπη Ελλάδα.

ΤΙΜΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
Ο αρχιτέκτονας που θεωρούσε τα κτίρια “δοχεία ζωής”, ενώ σχεδίαζε στα μέτρα του τοπίου, με τον δικό του ιδιότυπο νεοελληνικό μοντερνισμό, τιμάται αυτή την εποχή στην Ιταλία. Το Dipartimento di Progettazione dell’Architettura (DPA) - Politecnico di Milano, με την υποστήριξη της Εστίας Ιταλίας του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, της Κοινότητας Ελλήνων Ορθοδόξων Τεργέστης, των εκδόσεων Electa-Architettura και του αρχιτέκτονα Δημήτρη Κωνσταντινίδη, διοργανώνει αφιέρωμα με τίτλο ”Η προσωπικότητα και το έργο του Άρη Κωνσταντινίδη”.
Το πρώτο μέρος έγινε στο Μιλάνο, από 9 ως 25 Μαΐου και το δεύτερο θα πραγματοποιηθεί στην Τεργέστη (15 με 30 Σεπτεμβρίου 2012). Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας στη Ρώμη και του Δήμου του Μιλάνου.
Το αφιέρωμα περιλαμβάνει:
- Διοργάνωση έκθεσης παραγωγής του DPA - Dipartimento di Progettazione dell’Architettura - Politecnico di Milano, με εκθεσιακό υλικό αρχιτεκτoνικών σχεδίων, κειμένων, εκδόσεων και φωτογραφιών από το Αρχείο Άρη Κωνσταντινίδη τα οποία παραχώρησε ο Δημήτρης Κωνσταντινίδης. Η έκθεση πλαισιώνεται από οπτικοακουστικό υλικό από το Αρχείο της ΕΡΤ. Τα εγκαίνια της έκθεσης στο Μιλάνο γίνονται παράλληλα με το φεστιβάλ Milano incontra la Grecia - 5η έκδοση (www.satellart.org).
- Συνάντηση/συζήτηση με θέμα: «Η Μοντέρνα Αρχιτεκτoνική στην Ελλάδα και το έργο του Άρη Κωνσταντινίδη», με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων του χώρου της αρχιτεκτoνικής από την Ιταλία και την Ελλάδα, και παρουσίαση του βιβλίου «Άρης Κωνσταντινίδης. 1913-1993» στα ιταλικά από τις εκδόσεις Electa, παρουσία των συγγραφέων του βιβλίου Paola Cofano και Δημήτρη Κωνσταντινίδη.
Τη διοργάνωση επιμελείται η Paola Cofano, αρχιτέκτονας και λέκτορας στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου Politecnico di Milano.

ΕΥΤΥΧΩΣ
Η πόλη δεν τίμησε τον Κωνσταντινίδη ούτε το 2008 όταν η πολιτεία είχε ανακηρύξει το έτος Κωνσταντινίδη. Τότε, μάλιστα, μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο, μέρα μεσημέρι, τέτοια εποχή, ο τελευταίας εκμεταλλευτής της “ΟΑΣΗΣ” ξεκοίλιαζε το κτίριο και το άφηνε ερείπιο (μαζί με ένα χρέος γύρω στις 300 χιλ. ευρώ το οποίο άγνωστο εάν ποτέ θα τα πάρει ο Δήμος πίσω).
Το ευτύχημα για τα “δοχεία ζωής” του Κωνσταντινίδη - και δη την “ΟΑΣΗ” - είναι πως τα ζωντανεύει η αυτόνομη δραστηριότητα των πολιτών - είτε με τις τζαμάλες που διοργανώνει επί τέσσερα συναπτά χρόνια η πρωτοβουλία “Πολίτες για την ΟΑΣΗ” είτε με τα μουσικά live της νεολαίας που κατά καιρούς φιλοξενούνται εκεί.
Όσο για τα συνέδρια και τις τιμές, ας περιμένουμε. Αφού πρώτα οι δημοτικές αρχές ξεμπερδέψουν με το...σπουδαίο ερώτημα : “Πόσο θα έχει ο καφές;”...Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου