Τετάρτη, 4 Απριλίου 2012

«Θα συγκρουστούμε με συμφέροντα ώστε να καθαρίσει ο Καλαμάς»

Συνέντευξη με τον Μάκη Σταύρου, μέλος της ‘Εναλλακτικής Δράσης’

Η έγκαιρη προετοιμασία των προϋποθέσεων ώστε η εγκατάσταση των νέων στην ύπαιθρο να γίνει με όρους βιωσιμότητας του οικοσυστήματος και των κοινωνιών αποτελεί έναν από τους στόχους των δράσεων River Action Kalamas.
Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται τον Αύγουστο και ξεκινούν το Σαββατοκύριακο, 7 με 8 Απριλίου, με τη διοργάνωση διημερίδας στον Παρακάλαμο με θέμα “Άγροτική παραγωγή, Τοπική επιχειρηματικότητα και βιώσιμη ανάπτυξη” με επιστημονικές εισηγήσεις για τις καλλιέργειες, την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή και τον τουρισμό στην παρακαλάμια περιοχή.
Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται με πρωτοβουλία της Εναλλακτικής Δράσης και τελούν υπό την αιγίδα ομοσπονδιών και αδελφοτήτων της παρακαλάμιας περιοχής.
Στην εφημερίδα “Ενημέρωση” μιλά ο Μάκης Σταύρου, που συμμετέχει στη “Δράση”.

-Πώς ξεκίνησε η “Εναλλακτική Δράση”;
Η “Εναλλακτική Δράση” έχει στο επίκεντρο της φιλοσοφίας και των πρωτοβουλιών της τη δημιουργία προϋποθέσεων για ήπια και βιώσιμη ανάπτυξη σε κάθε περιοχή της χώρας. Και κατά την άποψή μας η βασικότερη προϋπόθεση είναι η όσο γίνεται καλύτερη ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών και η ενεργός συμμετοχή τους τόσο στο σχεδιασμό, όσο και στη λήψη και υλοποίηση των αποφάσεων για κάθε θέμα που αφορά την περιοχή τους. Για τη διαδικασία αυτή υπάρχει πλούσια εμπειρία σε αρκετές χώρες (Ιταλία, Αυστρία, Ελβετία ), όπου λειτουργεί ένας θεσμός που ονομάζεται Τ.Ε.Β.Α (Τοπικές Επιτροπές Βιώσιμης Ανάπτυξης) μέσα από τον οποίο ενεργοποιούνται οι πολίτες.

-Τι προσδοκάτε από τη διημερίδα και ευρύτερα τις δράσεις για τον Καλαμά;
Πήραμε, λοιπόν, την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση μιας σειράς εκδηλώσεων με την ονομασία River Action Kalamαs με στόχο την ενεργοποίηση των πολιτών τόσο σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα των ποταμών Γορμού και Καλαμά, όσο και για την τόνωση της τοπικής παραγωγής και επιχειρηματικότητας και την προβολή του πολιτισμού και της παράδοσης, στοιχεία που είναι άρρηκτα δεμένα με την προστασία του περιβάλλοντος και κυρίως με την ήπια και βιώσιμη ανάπτυξη. Για την υλοποίηση της πρωτοβουλίας αυτής απευθυνθήκαμε στους Δήμους Πωγωνίου και Ζίτσας, στις Ομοσπονδίες Καλαμά και Πωγωνίου και στην Κίνηση Πολιτών «Καθαρός Καλαμάς», οι οποίοι συμφώνησαν με το περιεχόμενο της πρωτοβουλίας και όλοι μαζί καναμε τον προγραμματισμό των εκδηλώσεων. Και όπως γνωρίζετε ξεκινάμε με την επιστημονική διημερίδα που θα γίνει στον Παρακάλαμο το Σαββατοκύριακο 7 και 8 Απριλίου με θέμα “Άγροτική παραγωγή, Τοπική επιχειρηματικότητα και βιώσιμη ανάπτυξη”.

-Προτείνετε την ήπια ανάπτυξη στον Καλαμά. Τι περιεχόμενο έχει;
 Το περιεχόμενο της πολιτικής της ήπιας ανάπτυξης, για τη δική μας φιλοσοφία, είναι πολύ συγκεκριμένο. Μάλιστα σας αναφέρω ότι οι πρακτικές εφαρμογές αυτής της πολιτικής υλοποιούνται ήδη με επιτυχία σε πολλές ορεινές περιοχές της Ευρώπης, όπως είναι η περιοχή του Abruzzo στα Απέννινα Όρη, η οποία μάλιστα μοιάζει πολύ με την περιοχή Πωγωνίου και Ζίτσας.
Την επιτυχημένη αυτή εμπειρία θα παρουσιάσω στη διημερίδα. Με βάση λοιπόν αυτές τις εμπειρίες μπορούμε να πούμε ότι τα κριτήρια για την ήπια ανάπτυξη είναι οι αριθμητικοί δείκτες της φέρουσας ικανότητας σε κάθε τομέα, όπως οι χρήσεις γης, η διαχείριση των φυσικών πόρων, οι μετακινήσεις, τα απορρίμματα, η ενέργεια κ.α. Για παράδειγμα πόσο νερό από τα υδάτινα αποθέματα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάθε χρόνο, ώστε να εξασφαλίσουμε επάρκεια για τα επόμενα χρόνια; Ή πόσους τόνους απορρίμματα μπορεί να διαχειρίζεται ο κάθε Δήμος:
Βέβαια θεωρούμε αυτονόητο ότι το πρώτιστο καθήκον για τη βιωσιμότητα της περιοχής Πωγωνίου και Ζίτσας, αλλά και για τις παρακαλάμιες περιοχές της Θεσπρωτίας είναι ο αγώνας για την πλήρη και άμεση εφαρμογή της νομοθεσίας για να καθαρίσει ο Καλαμάς, με όσα συμφέροντα και αν χρειασθεί να συγκρουσθούμε.

-Υπάρχει η δυνατότητα να συγκρατηθεί η νεολαία στην ύπαιθρο;
Και βέβαια υπάρχει η δυνατότητα να έλθει η νεολαία στην ύπαιθρο. Μάλιστα θα έλεγα ότι αυτό είναι ένα από τα θετικά που φέρνει η οικονομική κρίση που περνά η χώρα μας. Όπως ακούμε στις ειδήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει χιλιάδες νέοι την προετοιμασία για μόνιμη εγκατάσταση στην ύπαιθρο. 
Το θέμα είναι να ετοιμάσουμε έγκαιρα τις προϋποθέσεις ώστε αυτή η εγκατάσταση να γίνει με όρους βιωσιμότητας όπως ανέφερα πιο πάνω. Ιδιαίτερα σε περιοχές με ευαίσθητα οικοσυστήματα, όπως είναι οι παρακαλάμιοι δήμοι της Ηπείρου. Άλλωστε, αυτό είναι το κεντρικό ζητούμενο των εκδηλώσεων River Action Kalamas.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου