Κυριακή, 25 Μαρτίου 2012

Εθνικοί μύθοι και ενηλικίωση


«Η έναρξη της επανάστασης του 1821 συνδέθηκε συμβολικά με μία από τις μεγαλύτερες στιγμές της Χριστιανοσύνης, τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, γεγονός που εκπέμπει το μεγαλύτερο μήνυμα αισιοδοξίας για τον άνθρωπο», αναφέρει
στο μήνυμα της για την αυριανή επέτειο της παλιγγενεσίας - ως είθισται να λέγεται - η περιφερειακή διευθύντρια διεύθυνσης στην Ήπειρο Φιλιώ Νόκα-Ζαράχη.
Σημαντική δήλωση επειδή με έμμεσο τρόπο ομολογείται πως η ελληνική επανάσταση του 1821 δεν ξεκίνησε στις 25 Μαρτίου με τον Παλαιών Πατρών Γερμανό να υψώνει τη σημαία στην Αγία Λαύρα, όπως θέλει ο εθνικός μύθος.
Υπάρχουν κι άλλοι μύθοι γύρω από το ’21: δεν ήταν όλοι Έλληνες ή καλύτερα Ρωμιοί (και τι σήμαινε τότε Έλληνας;).
Λησμονούμε την παρουσία των Αρβανιτών κι άλλων φύλων στον τότε ελλαδικό χώρο, πολλά από τα οποία εξοντώθηκαν.
Δύσκολο να μιλήσουμε για αυτούς τους μύθους δημόσια επειδή καραδοκεί η εθνική ανάγνωση της ιστορίας και η αφήγηση που θέλει την ιστορία ένα άθροισμα μαχών, μεγάλων ανδρών, στρατηγών, ιερέων και δέχεται παντοτινή την ύπαρξη του έθνους και του κράτους.
Αλλά, η αυτογνωσία συνδέεται με το γκρέμισμα των μύθων. Και την αναδημιουργία τους. Μπορούμε όμως να ζήσουμε χωρίς μύθους άραγε;


Στη  φωτογραφία σύγχρονη επιβίωση των εθνικών μύθων. Εκδήλωση για την 25 Μαρτίου 1821 από τα κατηχητικά του Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου Κατούνας Αιτωλοακαρνανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου