Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2012

Το γκολφ δίπλα στην Παμβώτιδα μας έλειπε!

Δημιουργία γηπέδου γκολφ στα Γιάννενα, μίας δραστηριότητας η οποία απαιτεί πολύ νερό, ενώ παράλληλα στηρίζει το μοντέλο του μαζικού τουρισμού προτείνει το ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό το οποίο έθεσε υπό διαβούλευση από την Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012 το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής!
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ από την ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 10 Μαρτίου 2012


Ειδικότερα, στο άρθρο 6 του υπό διαβούλευση κειμένου το οποίο αφορά τις “Ειδικές-Εναλλακτικές μορφές τουρισμού” το κείμενο προτείνει τα εξής: (Ε.1) Γκολφ Στρατηγικές κατευθύνσεις χωρικής οργάνωσης και ανάπτυξης: Δημιουργία εγκαταστάσεων γκολφ στις ευρύτερες περιοχές των μεγάλων αστικών κέντρων που αποτελούν τουριστικούς προορισμούς (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλος, Ιωάννινα, Κρήτη, Κέρκυρα, Ρόδος, Ζάκυνθος, Κως και στις Περιφερειακές Ενότητες Ηλείας, Μεσσηνίας, Χαλκιδικής, Αχαΐας, Αργολίδας, Λευκάδας, Αιτωλοακαρνανίας, Κεφαλονιάς), καθώς και ως μορφή ειδικής τουριστικής υποδομής που συνδυάζεται με ξενοδοχειακά καταλύματα και οργανωμένους υποδοχείς τουρισμού και τμήμα ολοκληρωμένων τουριστικών επενδύσεων με την προϋπόθεση εξασφάλισης των απαιτούμενων υδατικών πόρων της εγκατάστασης ύστερα από την ικανοποίηση υδρευτικών, αρδευτικών και οικολογικών αναγκών της περιοχής που επηρεάζεται ή τη χρήση ανακυκλωμένου νερού από αξιοποίηση των λυμάτων μετά από τριτοβάθμια επεξεργασία ή από αφαλάτωση. Στην κατεύθυνση αυτή είναι επιθυμητή η χρήση ειδών της τοπικής αυτοφυούς χλωρίδας με μικρές απαιτήσεις σε υδατικούς πόρους σε συνδυασμό με κατάλληλες τεχνικές άρδευσης και ο περιορισμός της δημιουργίας τεχνητών λιμνών”.

ΈΧΟΥΜΕ ΝΕΡΟ;
Η δημιουργία γηπέδων γκολφ, εγκαταστάσεων οι οποίες ευνοούν αναφανδόν το μοντέλο του μαζικού τουρισμού, ενώ δεσμεύουν μεγάλες εκτάσεις γης που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για παραγωγικές δραστηριότητες που να ωφελούν το κοινωνικό σύνολο, αποτελούσε ένα από τα όνειρα της τουριστικής βιομηχανίας στη χώρα, ήδη από τον καιρό που υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ήταν ο Γ. Σουφλιάς.
Αξίζει να σημειωθεί το εξής: για να ποτιστεί το γκαζόν του γηπέδου γκολφ απαιτούνται μεγάλες ποσότητες νερού. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το WWF Hellas (2006): ένα γήπεδο γκολφ έχει μεγάλες απαιτήσεις άρδευσης, έστω και εποχικές, γεγονός που συνεπάγεται μεγάλη κατανάλωση νερού. Κατά μέσο όρο, ένα γήπεδο γκολφ (18 οπών) καταναλώνει ετησίως περίπου 1.000.000μ3 νερό, το ισοδύναμο του νερού που απαιτείται για 370 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων ή της κατανάλωσης νερού μίας πόλης πληθυσμού 11.000 κατοίκων.
Για να κάνουν το κέφι τους οι περίφημοι γκόλφερς οι οποίοι έχουν υψηλό βαλάντιο, αλλά κι αναζητούν διαρκώς νέες συγκινήσεις.
Κρατήστε αυτό το τελευταίο: εκτός από τη στέρηση του νερού για το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων (το οποίο διψά το καλοκαίρι, λόγω και της ραγδαίας ιδιωτικοποίσης των υδάτινων αποθεμάτων ενώ την ίδια ώρα ακούμε πως εγκρίνονται για φαραωνικά σχέδια για μεταφορά νερού για τον εμπλουτισμό της Παμβώτιδας), το συγκεκριμένο μοντέλο τουρίστα βαριέται εύκολα.
Και θα πρέπει η τουριστική βιομηχανία να του προσφέρει αλλού συγκινήσεις.
Οπότε, το τουριστικό μοντέλο το οποίο προτείνεται είναι σαφέστατα εξαρτημένο  από τις κερδοσκοπικές διαθέσεις των μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων του τουρισμού.
Και στο τέλος θα μείνουμε χωρίς νερό, αλλά με ένα γήπεδο γκολφ. Έρημοι.
Αυτές είναι μερικές από τις επιπτώσεις τέτοιου είδους έργου οι οποίες αξίζει να αναλυθούν με τη δέουσα κοινωνική και περιβαλλοντική ευθύνη από τους τοπικούς φορείς.

ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ;
Προκύπτουν κι άλλα ερωτήματα: πού θα χωροθετούνταν μία τέτοια εγκατάσταση; Στο αεροδρόμιο του Κατσικά; Στο Βελισσάριο; Στην περιοχή του Κατσικά όπου προτείνεται η κατασκευή του υγροτοπικού και περιβαλλοντικού πάρκου για την ανάδειξη του πλούτου της Παμβώτιδας (ίσως για να γειτνιάζει με τα υπό ανέγερση ξενοδοχεία εντός της ζώνης των 300 μ.) στην οποία διαβιούν σπάνια είδη);
Πολλά τα ερωτήματα. Κι όλα αυτά περικλείουν ένα ευρύτερο: τι μοντέλο τουρισμού θέλουμε; Μαζικού με επιπτώσεις στο περιβάλλον και κέρδη στους λίγους; Ή τουριστικό μοντέλο με σεβασμό στη φύση και την κουλτούρα της πόλης;
Η διαβούλευση στο opengov.gr θα διαρκέσει ως τις 20 Μαρτίου.


ΘΕΤΙΚΟΣ Ο ΦΙΛΙΠΠΑΣ ΦΙΛΙΟΣ

Τα προηγούμενα χρόνια θετικός στο ενδεχόμενο να δημιουργηθεί γήπεδο γκολφ στα Γιάννενα ήταν ο δήμαρχος Νίκος Γκόντας. Μάλιστα κάποτε είχε αναφέρει πως θα γίνει και σχετική πρόσκληση σε γκόλφερς από το εξωτερικό. Όπως πολλά άλλα «καθρεφτάκια για ιθαγενείς» της προηγούμενης δημαρχίας τα σχέδια έμειναν στα χαρτιά.
Τι λέει ο νυν δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος; Αν κρίνουμε από την τοποθέτησή του στην ημερίδα με θέμα: «Προϊόντα ονομασίας προέλευσης, τουρισμός, υποδομές και νέες επενδύσεις. Πώς θα εξελιχθούν σε ισχυρούς πυλώνες στήριξης της οικονομίας της Ηπείρου. Πλεονεκτήματα, αδυναμίες και αναγκαίες προσαρμογές» που διοργάνωσε η οικονομική εφημερίδα EΞΠPEΣ την Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011 στο ξενοδοχείο «Du Lac», είναι κι αυτός θετικός - και μάλιστα αντιπαρατάσσει το γκολφ ως αντίδοτο στην τσιμεντοποίηση της παραλίμνιας ζώνης!
«Όσοι ονειρεύονται κτίρια κοντά στη λίμνη να τα ξεχάσουν. Υπάρχουν δυνατότητες να γίνουν περιβαλλοντικά πάρκα ακόμη και γήπεδο του γκολφ, αλλά κτίρια καινούργια αποκλείονται», ανέφερε. Τόσο νερό έχουμε δηλαδή;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του ΙΟΥ της Ελευθεροτυπίας
«Το έγκλημα με τις 18 τρύπες» εδώ: http://www.iospress.gr/ios2005/ios20050403a.htm

ΔΕΙΤΕ: Το ντοκιμαντέρ της Νέλλης Ψαρρού Golfland? http://www.golfland.gr/themovie.php

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου