Πέμπτη, 8 Μαρτίου 2012

Ο Θανάσης και ο προπυλακισμός


“Μπορεί να κυκλοφορεί χωρίς να προπυλακίζεται” . Με αυτόν τον συνοδευτικό τίτλο έφτασε την Τρίτη 6 Μαρτίου 2012 στο e-mail των τοπικών εφημερίδων των Ιωαννίνων το ενημερωτικό δελτίο των δραστηριοτήτων του βουλευτή Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ Θανάση Οικονόμου.

Παρακάμπτουμε το ορθογραφικό (προ-πηλακίζεται είναι το ορθό), αν και με τον Μπαμπινιώτη στην κυβέρνηση που έχει μία συντηρητική αντίληψη για τη γλώσσα, ας προσέχουν τι κι πώς γράφουν τα πολιτικά γραφεία των βουλευτών (ο Άδωνις ο αρχαιολάτρης δεν μετράει).
Τι εξυπηρετεί αυτή η επισήμανση – και μάλιστα πηχυαία στο newsletter του βουλευτή; Έτσι, έχει κατοχυρωθεί στην κοινή γνώμη της πόλης; Για ποιον λόγο οι ίδιοι επιλέγουν να μας υπενθυμίζουν συμβάντα τα οποία (υποτίθεται;) επιθυμούν να ξεχάσουν; Ή μήπως η αναφορά αυτή εξυπηρετεί έναν αμιγώς προεκλογικό σκοπό; Να φανεί δηλ.ο βουλευτής μας δυνατός κι ατρόμητος απέναντι στις δυνάμεις που “επιδιώκουν τη βία” και την “εθνική καταστροφή εκτός ευρώ” όπως τονίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις;
Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να φανεί αυτό. Με πολιτικές παρεμβάσεις θα έλεγε κανείς. Γιατί εάν ακολουθήσουν κι άλλοι τον συγκεκριμένο δρόμο στην προεκλογική περίοδο θα διαβάζουμε (στα e-mails και τα twitter για πού χρήμα να μοιράσεις φυλλάδια...): “Ζητά την ψήφο σας ο βουλευτής που δεν τρώει γιαούρτια, δεν τον τρομάζουν οι ντομάτες, δεν τον λερώνουν οι μπογιές, δεν ακούει κανέναν, δεν υποκύπτει σε εκβιασμούς” και δεν συμμαζεύεται.

Υπάρχει κι αντίλογος: από το να διαβάζουμε τα γνωστά “Βαγγέλης ο βουλευτής που νοιάζεται για την αγροτιά”, “Θανάσης η φωνή της πόλης”, “Μιχάλης ο βουλευτής που θυσιάζεται για το έθνος”, “Γιούλα μία νοικοκυρά σαν εσένα”, “Μαρία η βουλευτίνα που σταυρώνεται για χάρη του λαού”, καλύτερα είναι...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου