Δευτέρα, 26 Μαρτίου 2012

25η Μαρτίου: Παρέλασαν, διαδήλωσαν...όλοι στα Γιάννενα


Σε...χαλαρότερο ρυθμό, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και σε κλίμα “φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό το Γιάννη” πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 25 Μαρτίου 2012 στα Γιάννενα οι εκδηλώσεις  για να εορταστεί η επέτειος της 25ης Μαρτίου.

Όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα στην οποία δεκάδες πολίτες διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στο μνημόνιο και τη γενικότερη υποβάθμιση της ζωής, έτσι και στα Γιάννενα, την Κυριακή το πρωί, συγκεντρώθηκαν πολίτες για εκφράσουν την διαμαρτυρία τους κατά τη διάρκεια της μαθητικής και στρατιωτικής παρέλασης. Η παρέλαση ξεκίνησε πέντε λεπτά μετά τις 12 και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τη μία με τους διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί, από νωρίς στην Ακαδημία, να πορεύονται προς την άδεια εξέδρα των επισήμων.
Μεγάλη ήταν η κινητοποίηση της τοπικής αστυνομίας, με διμοιρίες των ΜΑΤ, αλλά και δυνάμεις της ΟΠΚΕ να βρίσκονται από νωρίς στο χώρο, αλλά όχι τόσο εμφανής, όπως στην 21η Φεβρουαρίου όταν είχε αποκλειστεί ο δρόμος στο ύψος της Ακαδημίας. Σε κάθε περίπτωση, επρόκειτο για μία κινητοποίηση η οποία έδινε τον συμβολισμό (κι απτά) ενός καθεστώτος το οποίο γίνεται ολοένα και πιο ολοκληρωτικό και ζητά από τους πολίτες να σιωπήσουν μπροστά στους δυνάστες του.
Τελικά, μόλις παρήλασε και ο στρατός, οι διαδηλωτές άρχισαν να κατεβαίνουν τη λεωφόρο Δωδώνης. Εκεί, η αστυνομία στο ύψος της Σαλαμάγκα, έκοψε την πρόσβαση για περίπου ένα τέταρτο, οι διαδηλωτές ζητούσαν να αποχωρήσει, κι αφού έφυγαν οι επίσημοι από την εξέδρα, η αστυνομική διεύθυνση άφησε το πλήθος να κινηθεί προς την κεντρική πλατεία.

ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΣΗΜΟΥΣ
Όσο για την εξέδρα των επισήμων δεν εμφανίστηκε κανείς εκπρόσωπος της κυβέρνησης ούτε κανείς βουλευτής- προφανώς για να μην υπάρξει ένταση. Κεφάλια μαθητών και μαθητριών έκλιναν επί αριστερά, αλλά αυτή τη φορά δεν έπεσαν μούντζες. Ο περιφερειάρχης Ηπείρου και ο δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος ήταν οι μόνοι – και τοπικού βεληνεκούς- επίσημοι με τον πρώτο λόγω πρωτοκόλλου να είναι και ο επίσημος εκπρόσωπος της πολιτείας. Εξαφανισμένοι οι βουλευτές του νομού Ιωαννίνων.
Ο Θανάσης Οικονόμου βρέθηκε στην Κόνιτσα δηλώνοντας «όσοι εκπροσωπούμε τον λαό οφείλουμε να τον κοιτάμε στα μάτια. Οι πολίτες απαιτούν λύσεις και είναι δική μας δουλειά να τις βρούμε δίνοντας ελπίδα σε μία κοινωνία που δοκιμάζεται. Παρόντες στα δύσκολα μπορούμε να τα καταφέρουμε», ενώ ο Μιχάλης Παντούλας την Κυριακή 25 Μαρτίου, όπως κάθε χρόνο, παρακολούθησε τη δοξολογία και την παρέλαση των μαθητών στο Μέτσοβο και στη συνέχεια επισκέφτηκε το Ανήλιο και το Βοτονόσι. Το βράδυ της ίδιας ημέρας ο κ. Παντούλας μετέβη στο Αργυρόκαστρο, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Γενικού Προξένου κ. Νικ. Κοτροκόη, και συμμετείχε στην εκδήλωση που οργάνωσε για την 25η  Μαρτίου το εκεί Γενικό Προξενείο της Ελλάδας.

ΒΟΥΒΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ
Σε γενικές γραμμές, ήταν ένας βουβός εορτασμός με λιγότερο κόσμο από κάθε άλλη φορά να παρακολουθεί την παρέλαση. Κάτι σαν κυριακάτικη βόλτα στο κέντρο της πόλης αφού βοήθησε και ο γενικά αίθριος καιρός.
Ταυτόχρονα πολύς κόσμος βρέθηκε φανερά στην απέναντι πλευρά- εκείνη που αντιδρά στο μνημόνιο και την γενικευμένη επισφάλεια, αλλά και τις επιπτώσεις από την κρίση του πολιτικού συστήματος. Είναι χαρακτηριστικό πως στο μπλοκ των διαδηλωτών βρίσκονταν φοιτητές, εργαζόμενοι, άνεργοι, μαθητές, εκπαιδευτικοί, κόσμος της αριστεράς και όχι μόνο. Ήταν δηλαδή μεγάλη η γκάμα.
Να σημειωθεί τέλος πως έκαναν σποραδικά την εμφάνισή τους άτομα που φορούσαν μπλούζες με συνθήματα τα οποία ευθέως παρέπεμπαν στον χώρο της ακροδεξιάς, αλλά δεν σημειώθηκε κάποιο επεισόδιο με τους διαδηλωτές που αντιτίθεται στον φασισμό, τον ρατσισμό και τον εθνικισμό.

ΜΙΚΡΟΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΜΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
Η μοναδική στιγμή στην οποία απειλήθηκε ένταση ήταν στο τέλος της διαδήλωσης όταν οι διαδηλωτές συναντήθηκαν με τον περιφερειάρχη Ηπείρου, στο ύψος του “Διεθνούς”. Ακούστηκαν μερικά ‘γαλλικά’, διαδηλωτές επιχείρησαν να πετάξουν καφέδες και μπουκάλια με νερό προς περιφερειάρχη, αλλά με την επέμβαση των ψυχραιμότερων το επεισόδιο έληξε εκεί. Το συμβάν αναμεταδόθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ραδιοφώνου της ΝΕΤ.

ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ
Μετά το πέρας της μαθητικής παρέλασης στην Πρέβεζα ομάδα πολιτών προσπάθησαν να παρελάσουν. Αστυνομικές δυνάμεις τους απώθησαν με συνέπεια για δύο περίπου λεπτά να επικρατήσει ένταση. Από την στιγμή που οι επίσημοι έφυγαν από την εξέδρα η ομάδα πολιτών παρέλασε με συνθήματα κατά του μνημονίου. Η συγκέντρωση είχε και διεθνιστικό χρώμα αφού βρέθηκαν εκεί και Ευρωπαίοι αγανακτισμένοι που έχουν έρθει στην Ελλάδα να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους Έλληνες πολίτες.

ΣΤΗΝ ΆΡΤΑ
Χωρίς έκτροπα αλλά και δίχως να λείπουν οι αντιδράσεις διαμαρτυρίας από πλευράς των μαθητών, καθώς και μερίδας πολιτών,
οι οποίες όμως ήταν περιορισμένες, και με την παρουσία αρκετά μεγάλης αστυνομικής δύναμης περιμετρικά στο χώρο του Αγίου Δημητρίου όπου ήταν η εξέδρα των επισήμων, πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Άρτα η καθιερωμένη παρέλαση με την οποία κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου. Οι μαθητές που παρήλασαν δεν έστρεψαν τα κεφάλια τους προς την εξέδρα των επισήμων ενώ διαμαρτυρόμενοι πολίτες φώναξαν μεμονωμένα συνθήματα κατά των πολιτικών και του μνημονίου και σήκωσαν πανό στο τέλος της εκδήλωσης.

ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Η μοναδική παρέλαση σε όλη τη χώρα η οποία ακυρώθηκε ήταν η παρέλαση του Ηρακλείου, η οποία σημαδεύτηκε από επεισόδια, και αντι-παρέλαση πολιτών. Προηγήθηκε μεγάλη συγκέντρωση με πανό και συνθήματα κατά του μνημονίου στην Πλατεία Ελευθερίας, υπό ασφυκτικό κλοιό αστυνομικών. Δημιουργήθηκε ένταση και μικροεπεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνοιμικών, οι οποίοι έκαναν χρήση χημικών. Η συγκέντρωση δεν διαλύθηκε, και μετά από διαβουλεύσεις 20 λεπτών, επετράπη η πραγματοποίηση αντι-παρέλασης. Ακολούθησε έκκληση του αρχιεπισκόπου Κρήτης για ηρεμία, προκειμένου να γίνει ο εορτασμός της εθνικής επετείου, και ο ίδιος όπως αποδοκιμάστηκε από τους συγκεντρωθέντες. Τελικά η παρέλαση ακυρώθηκε, με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Ευριπίδη Κουκιαδάκη. Κανένας βουλευτής δεν έδωσε το παρών σήμερα στις εκδηλώσεις, ενώ έντονες αποδοκιμάσίες δέχθηκαν οι αιρετοί εκπρόσωποι της Τ.Α. Μεγάλες διαδηλώσεις πολιτών που συνοδεύτηκαν από αστυνομική βία, αλλά και την τακτική των προληπτικών προσαγωγών σε πολλές περιπτώσεις είχαμε σε Χανιά, Ρέθυμνο, Λάρισα, Ξάνθη, Λιβαδειά, Βέροια, Χαλκίδα, Τρίκαλα, κ.α.

Γ. ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου