Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2012

Ηχηρό μήνυμα με γάλα…ΔΩΔΩΝΗ


Πολίτες διαδήλωσαν στην παρέλαση στα Γιάννενα

Ηχηρό μήνυμα ενάντια στο πολιτικό σύστημα που ξεπουλά τον φυσικό και κοινωνικό πλούτο έδωσαν σήμερα το μεσημέρι πολίτες των Ιωαννίνων διαδηλώνοντας την αντίθεσή τους κατά τη διάρκεια και στο τέλος της παρέλασης για το εορτασμό των Ελευθέριων της πόλης.
Με ένα κέντρο κυριολεκτικά αποκλεισμένο από περίπου 10 διμοιρίες των ΜΑΤ, «κόκκινη ζώνη» που χωρούσε μόνον τους επισήμους– τόσο στο ύψος της Ακαδημίας όσο και στην Όαση ήταν παρατεταγμένες αστυνομικές δυνάμεις, ενώ από το δικαστικό ως την Όαση οι επίσημοι είχαν κυκλωθεί από κιγκλιδώματα - οι πολίτες διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στα μνημόνια και την εξαθλίωση.
Τη διαφορά έκαναν οι παραγωγοί και οι εργαζόμενοι στη «ΔΩΔΩΝΗ» οι οποίοι αρχικά επιχείρησαν, σε μία συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας ενάντια στην πώληση της γαλακτοβιομηχανίας, να διανείμουν κουτιά με γάλα στους μαθητές και τις μαθήτριες που παρέλαζαν.
Η αστυνομία με προσχήματα απαγόρευσε τη διανομή, μπλοκάροντας και το αγροτικό αυτοκίνητο που μετέφερε το γάλα, ενώ απωθήθηκαν βίαια από τα ΜΑΤ διαδηλωτές που επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό στο ύψος της Ακαδημίας.
Λίγο αργότερα κι αφού η παρέλαση συνεχιζόταν εντελώς αναίτια η αστυνομία προχώρησε σε πέντε προσαγωγές στη συμβολή των οδών Γ. Καλούδη και Χατζηπελλερέν.
Ένταση με διαδηλωτές όπως μαρτυρούν μερικοί αναποδογυρισμένοι κάδοι προκλήθηκε στην Κουγκίου και κάτω από το Δικαστικό Μέγαρο, στη συμβολή των οδών Πουλίτσα και Καλούδη.
Αφού παρέλασαν και οι απόφοιτοι των αστυνομικών σχολών και έφυγαν από την εξέδρα οι επίσημοι, γύρω στις 12.30, επιτράπηκε στους διαδηλωτές να πραγματοποιήσουν πορεία στη Δωδώνης. Μπροστάρης ήταν αγροτικό φορτηγάκι από το οποίο οι κτηνοτρόφοι μοίραζαν γάλα ΔΩΔΩΝΗ στον κόσμο. Συμμετείχαν ακόμη τα πρωτοβάθμια σωματεία, η ΕΛΜΕ Ιωαννίνων, μαθητές, φοιτητές, συνταξιούχοι, άνεργοι, εργαζόμενοι. Η συγκέντρωση έφτασε στην κεντρική πλατεία με την αστυνομία να παρατάσσεται μπροστά από το κτίριο της περιφέρειας. Στη συνέχεια οι διαδηλωτές έφτασαν έξω από αστυνομικό μέγαρο όπου ζήτησαν να αφεθούν ελεύθεροι οι συλληφθέντες όπως κι έγινε λίγο αργότερα, περίπου στη 1.30 το μεσημέρι.

ΧΕΙΡΟΝΟΜΙΑ ΚΑΤΑ ΕΠΙΣΗΜΩΝ
Κατά τη διάρκεια της παρέλασης εξάλλου μαθητές από Λύκειο της πόλης άνοιξαν τα πέντε δάχτυλα του χεριού τους προς την εξέδρα των επισήμων με αποτέλεσμα να φύγει από την εξέδρα ο δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος.

Γ. ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου