Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου 2012

«Αβάντα» Δήμου Ιωαννιτών στο χαράτσι

Ο Φ. Φίλιος ανακοίνωσε πως οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στο γραφείο του δημότη, αλλά το γραφείο δεν έχει ενημερωθεί! 
ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ από την ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ (18/2/2012)


«Πάρτε καλύτερα (τηλέφωνο) την επόμενη εβδομάδα. Όταν γυρίσει ο δήμαρχος». Είναι η απάντηση από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής. Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012. Περίπου στις 11.30 το πρωί. Στην άλλη άκρη του τηλεφώνου μία εξυπηρετική κι ευγενική γυναικεία φωνή που απαντά τις κλήσεις όταν καλέσεις το νούμερο «15185».


Για όσους δεν το γνωρίζουν το συγκεκριμένο νούμερο είναι το Γραφείο Εξυπηρέτησης του Δημότη στο Δήμο Ιωαννιτών. Και σε αυτό το γραφείο παρέπεμψε ο δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος για την εξυπηρέτηση και διευκόλυνση των πολιτών οι οποίοι είτε δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν το χαράτσι των ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ είτε δεν επιθυμούν κάτι τέτοιο.
Όπως ανέφερε ο κ. Φίλιος στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου, ο δήμος Ιωαννιτών συνδράμει τους πολίτες που δεν έχουν να πληρώσουν το χαράτσι Βενιζέλου μέσω του συγκεκριμένου γραφείου το οποίο στεγάζεται στο ισόγειο του δημαρχιακού μεγάρου, ενώ έχει έρθει και σε συνεννόηση και με τον Δικηγορικό Σύλλογο.
Αυτή την απάντηση- η οποία όπως θα δείτε παρακάτω αποδεικνύεται αναληθής- έδωσε ο δήμαρχος στον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Τρία Κλικ Αριστερά» Χρήστο Μαντά, ο οποίος για πολλοστή φορά, ζήτησε την ουσιαστική, έμπρακτη συνδρομή της δημοτικής αρχής στο πλευρό των πολιτών οι οποίοι αδυνατούν ή δεν επιθυμούν να πληρώσουν το χαράτσι διαθέτοντας γραφείο στο οποίο να απευθύνονται οι πολίτες. Ουσιαστικά, ο κ. Μαντάς ζήτησε από τη δημοτική αρχή και το δημοτικό συμβούλιο να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Δήμου Αρταίων κι άλλων Δήμων οι οποίοι διέθεσαν προσωπικό και γραφεία (στην Άρτα, έπειτα κι από πιέσεις των «Πολιτών κόντρα στα χαράτσια»), που συγκεντρώνουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά από τους πολίτες, για την αποστολή ομαδικών εξωδίκων προς τη ΔΕΗ. Αντίστοιχες πρωτοβουλίες έχουν ληφθεί κι από το Δήμο Πρέβεζας ο οποίος από κοινού με πολίτες κατέθεσε ομαδικό εξώδικο στη ΔΕΗ.

ΝΕΩΤΕΡΑ ΑΠΟ…ΔΕΥΤΕΡΑ
Χτες το πρωί, η «Ε» τηλεφώνησε δις στο γραφείο για την εξυπηρέτηση του δημότη και η απάντηση που έλαβε ήταν πως κάτι συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά οι υπάλληλοι γνώριζαν τίποτε περαιτέρω ώστε να ενημερώσουν για τη διαδικασία αφού ο κ. Φίλιος απουσιάζει (σσ. επέστρεφε χτες από τα ταξίδι στο Ισραήλ στο πλαίσιο της επίσκεψης αντιπροσωπείας του Δήμου για την τουριστική συνεργασία, αλλά και αδελφοποίηση με την πόλη Τιβεριάδα) και νεώτερα θα έχουμε από…Δευτέρα. Κι αν βέβαια από τη στιγμή που τη Δευτέρα και την Τρίτη στο δημαρχείο θα ασχολούνται με τον εορτασμό των «Ελευθέριων».

Τα αδιαμφισβήτητα δεδομένα είναι πάντως τα εξής:
1)Μία εβδομάδα μετά την απάντηση του δημάρχου στο δημοτικό συμβούλιο δεν έχει ενημερωθεί ουσιαστικά το γραφείο εξυπηρέτησης του δημότη ώστε να δέχεται τις αιτήσεις των πολιτών.
2) Δεν αναλήφθηκε καμία σχετική πρωτοβουλία από πλευράς δημοτικής αρχής για τη δημοσιοποίηση της συνδρομής που παρέχεται (;) στους δημότες. Σε άλλες περιπτώσεις η δημοτική αρχή σπεύδει (και καλά κάνει), σε τόνους πανηγυρικούς μάλιστα, να ανακοινώσει την ύπαρξη άλλων πρωτοβουλιών κοινωνικού χαρακτήρα όπως το Κοινωνικό Παντοπωλείο ή η συνδρομή στους αστέγους.
Αναρωτιέται κανείς εάν το να κοπεί η ηλεκτροδότηση στους δημότες δεν αποτελεί λόγο κινητοποίησης από πλευράς του δήμου, αλλά και του υπόλοιπου δημοτικού συμβουλίου.
Ένας Δήμος ο οποίος θα ήθελε να σταθεί πραγματικά (και όχι για το θεαθήναι) στο πλευρό των πολιτών θα ανακοίνωνε δημόσια με δελτίο τύπου στα μίντια, σποτάκι στο Δημοτικό Ραδιόφωνο πως οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στο 15185 ώστε να μάθουν ότι υπάρχει η δυνατότητα για να αποφύγουν το χαράτσι. Ο Δήμος θα είχε γίνει πρωτοστάτης της εκστρατείας ενάντια στο συγκεκριμένο μέτρο για το οποίο άλλωστε εκκρεμεί και προσφυγή πολιτών στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), ενώ πολλά δικαστήρια (μεταξύ αυτών και το Μονομελές Πρωτοδικείο Ιωαννίνων), έχει δώσει προσωρινές διαταγές αναστολής διακοπής της ηλεκτροδότησης έως ότου εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα. Μόλις χτες το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά εξέδωσε απόφαση με την οποία ζητεί από τη ΔΕΗ να μην προχωρήσει σε καμία διακοπή ρεύματος μέχρι την οριστική εκδίκαση ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει ο δήμος Κορυδαλλού για λογαριασμό 1.165 κατοίκων, που αδυνατούν να πληρώσουν το ειδικό τέλος.

ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ;
Αναρωτιέται κανείς πότε ο δήμος θα προβεί και στη συγκεκριμένη κίνηση όταν ήδη έχει φτάσει σε χιλιάδες καταναλωτές και στο νομό Ιωαννίνων η δεύτερη δόση του χαρατσιού (κι από ό,τι φανταζόμαστε το χαράτσι θα έχει συνέχεια αφού η κυβέρνηση επιδιώκει με κάθε τρόπο να το επιβάλλει στη συνείδηση των πολιτών ως κάτι το αναγκαίο για τη διάσωση της…εθνικής οικονομίας). Η δημοτική αρχή προέβη βεβαίως σε κινήσεις συμπαράστασης (επιστολή του κ. Φίλιου προς τη ΔΕΗ) ώστε να μη διακοπή η ηλεκτροδότηση σε όσους αδυνατούν να πληρώσουν), αλλά ως εκεί. Το πιθανότερο επειδή και λόγω συμμαχίας με το λεγόμενο «βαθύ» ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να τα βάλει με την κυβερνητική γραμμή…Πώς λένε κάποιοι «δεν υπάρχει δεν μπορώ, αλλά υπάρχει δεν θέλω»;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου