Παρασκευή, 6 Ιανουαρίου 2012

Καραόκε ίσον αυτοδιαχείριση


Μια βραδιά με τους Programmed to Rock στο θυμωμένο

Το καραόκε είναι δύσκολο. Το αναζητούν πολλά γκρουπ και τραγουδιστές, αλλά δεν το πετυχαίνουν πάντα. Καμιά φορά μπορεί να γίνει ξενέρωτο, ειδικά εάν περάσεις κάποιο όριο.
Τρίτη βράδυ, τελευταία Τρίτη του 2011, 27/12 στο Θυμωμένο Πορτραίτο, η…μουσάτη τετράδα των Programmed to Rock στο τελευταίο live της χρονιάς που έφυγε, έδειξαν πως έχουν δυνατότητες να ανεβάζουν τον κόσμο στο παταράκι του μαγαζιού. Θέλει κότσια να ανέβεις στη σκηνή, όπως θέλει θάρρος να μιλήσεις δημόσια (ξέρω πολλούς ανθρώπους που έχουν τόσα να πουν, αλλά ντρέπονται ή φοβούνται να εκθέσουν τον εαυτό τους για να μην χαλάσει η εικόνα τους). Το θάρρος το φέρνει και η νύχτα την οποία συνοδεύει- συνήθως- το ποτό ή μία αίσθηση μελαγχολικής ματαιότητας για τη ζωή που κάποια στιγμή θα φύγει και δεν θα προλάβουμε να την ζήσουμε.
Εκείνη την Τρίτη ανέβηκαν στη σκηνή τέσσερα ντουέτα από αδέλφια. Και τα κατάφεραν εξίσου καλά επειδή υπήρχε και η οικειότητα και μικρή ζαλάδα στο κεφάλι.
Στο τέλος τα παιδιά από το γκρουπάκι μου είπαν ότι άλλες φορές (όταν έχει φοιτητές γιατί εκείνη την Τρίτη οι πιο πολλοί ήταν Γιαννιώτες) και δεν υπάρχει αυτή η οικειότητα της Τρίτης, είναι ακόμη καλύτερα αφού ο ένας δεν γνωρίζει τον άλλον κι έτσι θέλει περισσότερο θάρρος να ανέβεις στη σκηνή και να τραγουδήσεις Σιδηρόπουλο, ροκάκια του ’70, Υπόγεια Ρεύματα.
Αφού ξεπεράσεις τον αρχικό φόβο, τα σφηνάκια που έρχονται δυο δυο στο δίσκο, λειτουργούν ενισχυτικά στο καραόκε.
Το οποίο καραόκε δεν είναι τίποτε άλλο από μία άσκηση μουσικής αυτοδιαχείρισης, μία επιβίωση της, παλιότερα ανώνυμης, συλλογικής δημιουργίας: δεν έχει σημασία πόσο «καλά» ή «κακά» τραγουδάς.
Σημασία έχει να ανεβαίνεις στη σκηνή, να συμμετέχεις στο δρώμενο, να εκθέτεις τον εαυτό σου, να παραδίδεσαι στη μουσική και τα αυτοσχεδιαστικά της κόλπα.
Η βραδιά έκλεισε με Ξυλούρη και «Ήτανε μια φορά» (..μια μικροπαντρεμένη κόρη ξανθή τον κύρη της προσμένει βράδυ πρωί..).
Δεν είναι ακατανόητη επιλογή αφού η τετράδα των Programmed to Rock είναι κατά το ήμισυ το γκρουπ των «Στιχόβολη», ενός γκρουπ που έκανε τα πρώτα του μουσικά βήματα, εδώ στα Γιάννενα, την άνοιξη του 2010 παίζοντας κυρίως κομμάτια με παραδοσιακό ήχο.
Ε, και ο Ξυλούρης ροκ είναι!

*Οι Programmed to rock εμφανίζονται κάθε Τρίτη στο Πορτραίτο στις 10 το βράδυ. Είσοδος ελεύθερη.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ από την “ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ της ΗΠΕΙΡΟΥ”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου