Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2011

Λόγια για τον Νοέμβρη


Από τη Γιαννιώτισσα Μαργαρίτα Γιαραλή (www.enet.g

«Οι εξουσίες αναστατώθηκαν το '73, αναστατώνονται κάθε χρόνο, γιατί τους ξεβολεύει όλους αυτό το σήμα, που ξέρουν όλοι τι σημαίνει. Μία είναι η βεβαιότητα. Η κοινωνία υπάρχει, ακόμα και πνιγμένη και τυφλή και κουφή και θαμμένη, η δυναμική της θα εκτιναχθεί, θα βρίσκονται πάντα αυτοί οι μη εχέφρονες, αυτοί οι έτοιμοι να βγουν από το κανάλι της στυγερής υποταγής και να ορμήσουν γεννώντας τη ζωή».
Γεμάτα ελπίδα και ζωντάνια τα λόγια της Γιαννιώτισσας Μαργαρίτας Γιαραλή την οποία φυλάκισαν και βασάνισαν οι ανθρωποφύλακες της τότε Χούντας στη χτεσινή «Ελευθυεροτυπία» (16/11/2011 στο ίδιο φύλλο μίλησαν για την περίφημη «Γενιά του Πολυτεχνείου» άλλοι δύο άνθρωποι της πόλης, ο Μωυσής Ελισάφ και ο Απόστολος Παπαϊωάννου). Και παρακάτω: «Η εθνοσωτήρια χούντα των συνταγματαρχών μάς έσωζε από τον κομμουνιστικό κίνδυνο. Η εθνοσωτήρια κυβέρνηση των τραπεζών μάς σώζει από τον άφρονα λαό, που διεκδικεί ζωή και αξιοπρέπεια. Και τότε και τώρα ‘ψωμί-παιδεία-ελευθερία’. Και τότε και τώρα όλοι ξέρουμε. Μένει να επιλέξουμε, και θα επιλέξουμε με επίγνωση της μεγάλης ευθύνης».
Ασφαλώς τα παραπάνω δεν λένε και πολλά για τους ανθρώπους της εξουσίας, των καγιέν, των δεκάδων φρουρών, του τυφλού κυνισμού, των ασύδοτων κερδοσκόπων της δήθεν ελεύθερης αγοράς. Είναι νεανικές ουτοπίες. Η εποχή μας επιβάλλει λένε προσγείωση στον ρεαλισμό και πίστη στην δήθεν ουδετερότητα της αγοράς. Όσοι έζησαν εκείνον τον Νοέμβρη και εκείνα τα θαρραλέα χρόνια σίγουρα με  τις πράξεις τους γυρίζουν την πλάτη στους «ρεαλιστές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου