Σάββατο, 5 Νοεμβρίου 2011

Λόγον διδόναι;

Οι εξελίξεις σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο από την περασμένη Δευτέρα όταν ο Γ. Παπανδρέου ανακοίνωνε την πρόθεση για δημοψήφισμα έχουν παγώσει την καθημερινότητα μας ακόμη περισσότερο. 
Οι παλινωδίες του κυρίαρχου πολιτικού συστήματος για το πώς θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα λεηλασίας του φυσικού και κοινωνικού πλούτου της χώρας μέσα από τη νέα δανειακή σύμβαση έχουν παγώσει τους πολίτες. 

Όπως γράφαμε και στο χτεσινό σημείωμα τα επιχειρηματικά και πολιτικά λόμπι επιδιώκουν να καθορίσουν τις εξελίξεις ερήμην της κοινωνίας. 
Με τον τρόπο που το έκαναν πάντα: χωρίς την αληθινή συμμετοχή των πολιτών, χωρίς «λόγον διδόναι», χωρίς κοινωνικό έλεγχο, με κατ’ επίφαση δημοκρατικές διαδικασίες. 
Κι επιχειρεί να διαγράψει με μία μονοκοντυλιά, με μία μεταβατική κυβέρνηση δήθεν εθνικής σωτηρίας, διάφορες υποθέσεις διαφθοράς: Βατοπέδι, Ζήμενς, υπερτιμολογήσεις δημοσίων έργων, αδιαφανή χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων, φαγοπότι Ολυμπιακών Αγώνων, δημόσια έργα (αχ τι έχουν να αφηγηθούν εργολάβοι και μικροί και μεγάλοι για το σύστημα που εκτείνεται από τον μεγάλο αυτοκινητόδρομο έως το καλντερίμι στο μικρό χωριό). 
Δεν τα γράφουμε αυτά για να πάει κάποιος φυλακή, αλλά για να λογοδοτήσει στους πολίτες. 
Και μίας μορφής λογοδοσία θα ήταν να δημευτεί η περιουσία του για παράδειγμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου