Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2011

«Να έρθω απόψε στο σπίτι σου να κάνω μπάνιο;» (Μπορεί να είναι και φλερτ)

Η Ανατολή κι άλλες περιοχές του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων μένουν χωρίς νερό κάθε καλοκαίρι εδώ και χρόνια. Η μία αιτία είναι η κακοδιαχείριση του νερού και η υπερκατανάλωση. Σε αυτό συμφωνούν η νυν και η προηγούμενη δημοτική αρχή. Αυτή η επισήμανση αφορά τη συμπεριφορά των πολιτών (ή μήπως πελατών των υπηρεσιών νερού;).
Η δεύτερη- και βασικότερη- αιτία όπως έχει κατ’ επανάληψη τονιστεί είναι η μεγάλη διαρροή στα δίκτυα ύδρευσης (τα δημόσια δίκτυα δεν συντηρούνται στην Ελλάδα). Αν δεν κάνουμε λάθος για μεγάλες απώλειες νερού στα δίκτυα έκανε λόγο και η αντιπολίτευση επί δημαρχίας Εμμανουηλίδη. Η δεύτερη  επισήμανση αφορά τις δημοτικές αρχές.

Κι όπως καταλαβαίνουμε η ευθύνη για την απαξίωση των δημοσίων υποδομών ύδρευσης είναι διαχρονική. Στην επίλυση του προβλήματος της απώλειας νερού πρέπει να κατευθυνθεί λοιπόν η ενέργεια των τοπικών αρχόντων και όχι στις εκκλήσεις, copy-paste από τους παλιότερους.

*Η συνειδητή εγκατάλειψη των δημοσίων υποδομών είναι μία προσφιλής τακτική των τοπικών αρχών και της πολιτείας στην Ελλάδα. Αφήνουμε για παράδειγμα ρημάδι ένα δημόσιο κτίριο, δεν ανανεώνουμε τον στόλο των μεταφορικών μέσων, δεν εκσυγχρονίζουμε τα συστήματα καθαριότητας, δεν ανακυκλώνουμε, δεν επενδύουμε τα χρήματα σε δημόσιες πολιτικές, δεν καθαρίζουμε ένα πάρκο. Κι έπειτα η «λύση» της ιδιωτικοποίησης των πάντων προβάλλεται ως...φυσικό επακόλουθο. Με το αζημίωτο συνήθως για τους μεσολαβητές.

*Η έλλειψη νερού στην Ανατολή μπορεί να ενισχύσει πάντως την κοινωνικότητα και την ερωτική διάθεση (ίπταται στον θερινό αέρα αυτή την εποχή). Το «να έρθω να στο σπίτι σου στην πάνω γειτονιά να κάνω ένα μπάνιο γιατί μας έχουν κόψει το νερό» μπορεί να αποτελέσει το ιδανικό επιχείρημα (ή την ιδανική αφορμή για όσους έχουν...περαιτέρω σκέψεις) για να  γνωριστεί ο κόσμος. Η ατομική έλλειψη ενός συλλογικού αγαθού, όπως είναι το νερό, μπορεί να μας φέρει και πιο κοντά.
Εκτός αν ο Δήμος αποφασίσει να εγκαταστήσει ντουζιέρες στην κεντρική πλατεία. Μια ιδέα είναι κι αυτό.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου