Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2011

Ιούλιος ανυπόμονος, πολιτεία και συμμετοχή


Ετούτος ο Ιούλιος είναι βουτηγμένος στην ανυπομονησία. Σαν να έχει σταματήσει ο χρόνος. Καταιγιστικές οι ειδήσεις γύρω μας πυροβολούν κάθε μέρα. Περικοπές. Παντού. Και λιγότερη δημοκρατία. Το αναιμικό πολιτικό σύστημα της χώρας, αυτό που φέρει την κύρια ευθύνη μαζί τους επιχειρηματίες – «τζαμπατζήδες» για την κατάσταση προσπαθεί από κάπου να κρατηθεί. Προσπαθεί, προπαγανδιστικά, να φουσκώσει (η τηλεόραση σε αυτό είναι πάντοτε το κατάλληλο εργαλείο) τις φραστικές- τις περισσότερες φορές- επιθέσεις σε βάρος πολιτικών. 

Οι πολίτες- όσο εξοργισμένοι και να είναι- δεν απειλούν το πολιτικό σύστημα. Οι πολιτικές αποφάσεις που λαμβάνονται στο κοινοβούλιο απειλούν την πολιτική. Γιατί παραπέμπουν σε άσκησή της από εξωθεσμικά κέντρα εξουσίας. Ούτε οι φραστικές επιθέσεις έχουν να δώσουν πολλά – καμιά φορά ευνοούν κιόλας τους υπεύθυνους να εμφανίζονται ως θύματα. Τη συγκρότηση του λαού σε πολιτεία, σε δήμο, σε σώμα που αποφασίζει είναι που φοβάται το πολιτικό σύστημα. Επειδή δεν μπορεί να την ελέγξει, επειδή σε μία ανοιχτή συνέλευση ο πολίτης μυείται στη συμμετοχή στα κοινά.
*
Στο μεταξύ, ο Ιούλιος κυλά. Σε μια τροχιά που δεν τον καταλαβαίνεις σαν μήνα. Ζαλισμένοι από την καταιγίδα των μέτρων και την ζέστη που μας επισκέπτεται τα μεσημέρια. Με τον Αύγουστο να μοιάζει κι αυτός ένας μήνας μεταβατικός. Μεταβατικός για το φθινόπωρο που θα έρθει και θα είναι βουτηγμένο στο άγνωστο.

*Τουλάχιστον να γευτούμε τα φρούτα της εποχής γιατί από άνοστα πολιτικά «φρούτα» χορτάσαμε...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου