Κυριακή, 10 Ιουλίου 2011

Της πλατείας δεν της λείπουν αγάλματα - ζωή της λείπει


Να στηθεί ένα ακόμη μνημείο στην κεντρική πλατεία της πόλης των Ιωαννίνων αφιερωμένο στους Ηπειρώτες ευεργέτες ζητά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Παντούλας σε επιστολή του προς τον δήμαρχο Ιωαννίνων Φίλιππα Φίλιο για τον εορτασμό των «Ελευθέριων» του 2013. 

Δεν είναι όμως λίγα τα αγάλματα και οι ανδριάντες στην θορυβώδη και τεμαχισμένη από την ιδιωτική αυτοκίνηση πλατεία ή ταράτσα χωρίς σκιά, εξαιτίας του γκαράζ που εγκαταστάθηκε στα έγκατά της στερώντάς της και ελεύθερο χώρο χώρο. 
Η επιλογή των αγαλμάτων παραπέμπει σε μία διαμάχη ανάμεσα στο συντηρητικό (έως και εθνικιστικό, αν σκεφτούμε ποιοι και με τι σκοπούς περί ηρωικού παρελθόντος και «διαχρονίας του έθνους» μας κληροδότησαν την περίφημη Ολυμπιάδα, απέναντι από το δικαστικό μέγαρο) προσωπείο που θέλει η πόλη να φορά και το λεγόμενο «προοδευτικό». Από τη μία ο Κωλέττης και ο Πύρρος κι από την άλλη ο Βενιζέλος. 
Δεν της λείπουν της πλατείας τα αγάλματα που θα υμνούν συγκεκριμένες αναγνώσεις του παρελθόντος. Περισσότερη σκιά, πράσινο, πεζοδρόμηση του δρόμου λείπουν από την πλατεία. Ζωή σαν αυτή που δίνουν από τις 25 Μαΐου οι καθημερινές συγκεντρώσεις των «Αγανακτισμένων Πολιτών». Ας ασχοληθεί με αυτά ο βουλευτής.
*
Αντιφατικές οι πληροφορίες για το Ρυθμιστικό των Ιωαννίνων (δόθηκε από ό,τι μάθαμε και ένα κείμενο στους τοπικούς φορείς, αλλά από εκεί και πέρα τίποτε περισσότερο). Κι όπως μαθαίνουμε σε ορισμένα σημεία έχουν παραμείνει όροι του παρελθόντος όπως Νομαρχία. Μήπως γίνονται όλα στο πόδι τελικά; Για να φιλοτεχνήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, με την σύσκεψη που έγινε στην Αθήνα την Τετάρτη 6 Ιουλίου, την εικόνα ότι ασχολείται (λίγο) με τα Γιάννενα;
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου