Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου 2011

Μακρινός επισκέπτης στο δέλτα του Καλαμά

Ένας στικταετός ξεχειμωνιάζει αυτόν τον καιρό στον ποταμό


Ένα σπάνιο πουλί ξεχειμωνιάζει αυτόν τον καιρό στο Δέλτα του ποταμού Καλαμά. Πρόκειται για έναν αρσενικό Στικταετό (επιστημονική ονομασία Aquila clanga) που ήρθε από το Εθνικό Πάρκο Biebzra της Πολωνίας. Ο εντοπισμός του έγινε από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, η οποία από το περασμένο καλοκαίρι παρακολουθούσε τις κινήσεις του και για να βρεθεί το μέρος καταγωγής του βοήθησε ο δορυφορικός πομπός που έχει πάνω του το πουλί. Ο στικταετός είναι ένα από τα δώδεκα πουλιά που έχουν εφοδιαστεί με δορυφορικό πομπό μέσα από το σύστημα παρακολούθησης των διαδρομών τους το οποίο υλοποιείται από αυτό το εθνικό πάρκο της Πολωνίας με σκοπό να μελετηθούν τα χαρακτηριστικά και οι ιδιαιτερότητες τους. Όπως αναφέρει το μέλος της Ορνιθολογικής Εταιρείας από την πόλη των Ιωαννίνων, κ. Ρήγας Τσιακίρης «ο στικταετός μπορεί να μείνει στο Δέλτα του Καλαμά ακόμη και δύο μήνες. Ο Καλαμάς είναι από τα μέρη που μπορούν να μείνουν τέτοια πουλιά αφού βρίσκεται μέσα στο δρόμο του. Αυτά τα πουλιά μπορούν να ταξιδεύσουν σε μία έκταση από την Πολωνία μέχρι την Κίνα» ενώ προσθέτει ότι «και παλιότερα βλέπαμε τέτοια πουλιά να έρχονται είτε στον Καλαμά είτε στον Αμβρακικό αλλά τώρα καταλάβαμε το είδος τους από το δορυφορικό πομπό».
Το πότε θα φύγει ο στικταετός είναι άγνωστο όπως και το πού θα πάει μετά τον Καλαμά, αν και συνήθως αυτά τα πουλιά έχουν ως χαρακτηριστικό τους γνώρισμα την πατριδοφιλία, δηλαδή επιστρέφουν πίσω στον τόπο της κύριας διαμονής τους.

ΕΙΔΟΣ ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ
Το όνομα του ο στικταετός το πήρε από τα χαρακτηριστικά του: είναι μετρίου μεγέθους αετός με σκούρο καφέ έως μαύρο χρώμα αλλά τα νεαρά του άτομα κοσμούνται με άσπρα στίγματα σε όλο το φτέρωμα. Σημαντική είναι η προσφορά του στην λειτουργία των οικοσυστημάτων γύρω από τους υγρότοπους καθώς τρέφεται κυρίως με ποντίκια, φίδια, βατράχια, άρρωστα ή καχεκτικά πουλιά. Και αυτό συνηγορεί στην ανάγκη για την προστασία του, αφού συγκαταλέγεται στον παγκόσμιο κατάλογο των υπό εξαφάνιση πουλιών-υπολογίζεται ότι λιγότερα από χίλια είδη διαβιούν αυτή την στιγμή στην Ευρώπη.
Και με αφορμή την φιλοξενία του αυτόν τον καιρό στον Καλαμά η Ορνιθολογική Εταιρεία, ζητά την κινητοποίηση των υπηρεσιών φύλαξης σε συνεργασία με το νεοσύστατο φορέα διαχείρισης για να εξασφαλιστεί η άνετη διαβίωση του στικταετού στον υγρότοπο.

Γ. ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου