Τρίτη, 2 Νοεμβρίου 2010

«Αριστερός κωπηλάτης και κατά περίπτωση θερμαστής»

Έφυγε αιφνίδια από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών ο Αλέκος Λύτρας
Ένας άνθρωπος της πόλης και της πολιτικής, του εντύπου και του γηπέδου, ο Γιαννιώτης Αλέκος Λύτρας έφυγε ξαφνικά από τη ζωή τα ξημερώματα της Τρίτης στο σπίτι του στους Αγίους Αναργύρους στην Αττική.
Είχε γεννηθεί στα Γιάννενα το 1961, εργαζόταν ως γραφίστας και επιμελητής βιβλίων και κόμικς, ήταν ένας ενεργός πολιτικά άνθρωπος ήδη από τα νιάτα του, τότε που πήγαινε σχολείο στη Ζωσιμαία Σχολή, ενώ αγαπούσε το έντυπο: τελευταία του ενασχόληση στην οποία αφιέρωσε τα τελευταία χρόνια σχεδόν όλη την καθημερινότητα του ήταν η «Γαλέρα», το περιοδικό που ξεκίνησε ο σκιτσογράφος Γιάννης Καλαϊτζής και άλλοι πολλοί και διέγραψε τη δική του τροχιά στον νεοελληνικό έντυπο Τύπο των πάσης φύσεως εξαρτήσεων και της ελάχιστης προσοχής στην εικόνα με την οποία ασχολείται μόνο από εμπορική σκοπιά.
Στο περιοδικό κρατούσε την στήλη «Τρίκυκλο» με νέα από δράσεις που αναπτύσσονταν για το δημόσιο χώρο, τας δικαιώματα, τις ελευθερίες, ενώ ήταν ο άνθρωπος που ουσιαστικά διηύθυνε τα εισερχόμενα και εξερχόμενα της ύλης.
Ο ίδιος στην ιστοσελίδα της «Γαλέρας» (www.galera.gr) συστηνόταν πριν πέντε χρόνια ως εξής: «Τι διάολο να γράψω, αφού δεν έχω ακόμη απαντήσει στο βασικό ερώτημα που με απασχολεί εδώ και τουλάχιστον 44 χρόνια. Τι θα γίνω όταν θα μεγαλώσω; Πριν από 8 μήνες έδωσα ακόμη μια προσωρινή, φυσικά, απάντηση. Αριστερός κωπηλάτης και κατά περίπτωση θερμαστής της Γαλέρας. Θα σας εξομολογηθώ και κάτι για να μην πάει χαμένη η ώρα που χάσατε για να πατήσετε το κουμπάκι και να μπείτε εδώ. Αξιολογώντας τις επιθυμίες μου πιστεύω ότι η πιο εφικτή είναι να κατακτήσει ο ΠΑΣ Γιάννενα το Champions League. Μπορείτε να φανταστείτε τις υπόλοιπες...».
Στα Γιάννενα ερχόταν για παρουσιάσεις στο Θυμωμένο Πορτραίτο της «Γαλέρας», αλλά και της «Αλάνας», ενός άλλου περιοδικού, με νέα από τη Λατινική Αμερική, ενώ τελευταία φορά συμμετείχε, τέλη Σεπτεμβρίου, στην παρουσίαση του βιβλίου του Γ. Καραγιάννη στο Πολυθέαμα. Η τελευταία του πολιτική δραστηριότητα ήταν η συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού «ΑΥΡΙΟ για την Ήπειρο» με επικεφαλής τον Γιάννη Παπαδημητρίου. Η πολιτική κηδεία του Αλέκου Λύτρα θα γίνει σήμερα Τετάρτη στις 2 το μεσημέρι στο νεκροταφείο Αγίων Αναργύρων.
Στα χρόνια της Μεταπολίτευσης στρατεύτηκε στο ΠΑΣΟΚ και ως σπουδαστής των ΚΑΤΕΕ ανέπτυξε πλούσια συνδικαλιστική δράση. Έντονη η συμμετοχή του στο φοιτητικό κίνημα ενάντια στον 815, στο πλευρό πάντα των πιο προωθημένων κομματιών του. Μετά την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, ο Αλέκος κινείται κόντρα στο ρεύμα. Το 1981 αποχωρεί από το ΠΑΣΟΚ, μην αναγνωρίζοντας στην πολιτική του κανένα στοιχείο από τα οράματα της Μεταπολίτευσης. Έκτοτε, και για περίπου δύο δεκαετίες, θα κινηθεί πολιτικά ως ανένταχτος της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Από τη δεκαετία του '90 έρχεται κοντά στο χώρο του Στεκιού Μεταναστών και τα επόμενα χρόνια συμμετέχει ενεργά στην αριστερή δημοτική κίνηση Απόδραση Αγίων Αναργύρων. Παράλληλα, ανήκει στην ιδρυτική ομάδα του πολιτικού και πολιτιστικού περιοδικού «Γαλέρα». Το 2008 υπήρξε πρωτεργάτης της δημιουργία της Ομάδας Ρόζα και της ένταξης στο ΣΥΡΙΖΑ ενός πολιτικού δυναμικού με αναφορά στην κινηματική Αριστερά. Γίνεται μέλος της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, όπου θα δώσει μάχες για τη διατήρηση της συνοχής του σχήματος καθώς και για το κοινωνικό άνοιγμά του. Ενεργά παρών μέχρι το τέλος, από το στήσιμο του Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ μέχρι τη δημιουργία της νέας δημοτικής παράταξης Αλληλεγγύη Αγίων Αναργύρων-Καματερού, ο Αλέκος θα παλέψει επίμονα για μια Αριστερά που η ριζοσπαστικότητά της δεν θα σημαίνει περιχαράκωση και αποκοπή από την κοινωνία.
Η ομάδα Ρόζα, στην οποία ανήκουν τα παραπάνω στοιχεία από το βιογραφικό του εκλιπόντος, προσθέτει: «Ο Αλέκος όμως εκτός από συνεπής αγωνιστής, υπήρξε ένας πολύ ωραίος τύπος, γλυκός, κεφάτος και ανοιχτόκαρδος, σοβαρός αλλά όχι σοβαροφανής, αντικονφορμιστής και λαϊκός. Στοργικός πατέρας του Μάρκου και της Έλλης, παθιασμένος σύντροφος της δικιάς μας Μυρτώς Μπολότα. Τον Αλέκο μας δεν θα τον ξαναβρούμε στον Τσέλιγκα, στη θύρα των οργανωμένων του ΠΑΣ Γιάννινα, στις ατελείωτες ζυμώσεις για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ, στα μικρά και μεγάλα κινήματα. Θα παραμείνει όμως παρών στα πιο φωτεινά μέρη της ζωής μας».
«Οι άνθρωποι του ‘ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο’ και γενικά του ΣΥΡΙΖΑ βιώνουμε μια οδυνηρή απώλεια. Οι φίλοι του θα θυμούνται τον Αλέκο όχι μόνο σαν ένα συνεπή και ανιδιοτελή άνθρωπο αλλά και σαν αφοσιωμένο σύντροφο της Μυρτώς και στοργικό πατέρα του Μάρκου και της Έλλης. Θα τον θυμούνται σαν ένα χαμογελαστό και ανοιχτόκαρδο χαρακτήρα με σπάνια αίσθηση του χιούμορ. Θα τον θυμούνται σαν εραστή της παραλίας της Γαύδου και παθιασμένο υποστηρικτή του ΠΑΣ Γιάννενα. Στην παράταξή μας θα τον θυμόμαστε και για τη μεγάλη προσωπική του συμβολή στη συγκρότηση του ‘ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο’. Μοιραζόμαστε με τους δικούς του την οδύνη», τονίζει σε δήλωσή του ο επικεφαλής της παράταξης Γιάννης Παπαδημητρίου.
Τα ειλικρινά συλλυπητήρια της στην οικογένεια του Αλέκου Λύτρα εξέφρασε με ανακοίνωσή της και η Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο. «Ο συμπατριώτης αγωνιστής της αριστεράς με τη σημαντική παρουσία στον κόσμο του βιβλίου και των εκδόσεων, υποψήφιος στις εκλογές της επόμενης Κυριακής, θα λείψει από όλους μας», τονίζει. Τα συλλυπητήρια τους εξέφρασαν ακόμη η γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και ο Γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ Δημ. Βίτσας.

Γ.ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου