Πέμπτη, 11 Νοεμβρίου 2010

ΔΩΔΩΝΗ, ούτε κρατική, ούτε ιδιωτική

Του Γιώργου Παπαχριστοδούλου από την εργατική εφημερίδα ΔΡΑΣΗ


Η ιδιωτικοποίηση της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ είναι το θέμα που απασχολεί καιρό τώρα την επικαιρότητα στην Ήπειρο.
Πρόκειται για μία κρατικο-συνεταιριστική επιχείρηση, σύμβολο για ολόκληρη την περιφέρεια που από τις αρχές καλοκαιριού βρέθηκε στο στόχαστρο του ΔΝΤ μέσα από την σκέψη να παραιτηθεί η Αγροτική Τράπεζα των θυγατρικών της.
Το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της ΔΩΔΩΝΗΣ ανήκει στην ΑΤΕ, ενώ συμμετέχουν και Αγροτικές Ενώσεις οι οποίες ως γνωστόν είναι προπύργια του κομματισμού (εν προκειμένω του ‘πράσινου’), της μεσολάβησης, της ρεμούλας.
Η ΔΩΔΩΝΗ, λοιπόν, κερδοφόρα επιχείρηση δίνει χαμηλές τιμές στους παραγωγούς της Ηπείρου που την τροφοδοτούν με γάλα. Είναι κερδοφόρα λόγω της ποιότητας των προϊόντων της και του ότι παράγονται σε ένα περιβάλλον σχετικά απαλλαγμένο από την ρύπανση.
Το σχέδιο του ΔΝΤ είναι να αφεθούν οι θυγατρικές με άγνωστο μέλλον. Το καρτέλ του γάλακτος (Vivartia, ΔΕΛΤΑ, ξένες πολυεθνικές) εποφθαλμιούν τη ΔΩΔΩΝΗ διότι έχει καλό όνομα στην αγορά και ποιοτικά προϊόντα.
Μπροστά στην προοπτική της ιδιωτικοποίησης οι παραγωγοί ξεσηκώθηκαν- και για καλύτερες τιμές και για να μην ιδιωτικοποιηθεί η γαλακτοβιομηχανία.
Μία πρόταση να παραμείνει στην ΑΤΕ (στο κράτος δηλ.), η δεύτερη να δοθεί με κρατική εγγύηση στους παραγωγούς. Κρατικιστικές προτάσεις αμφότερες που δεν πρόκειται να απαλλάξουν τη ΔΩΔΩΝΗ από τα δεσμά των κομματικών μεσαζόντων.
Παρότι η πρόταση να δοθεί η ΔΩΔΩΝΗ στους παραγωγούς κινείται σε σωστή κατεύθυνση, το μεγάλο ερώτημα είναι το ποιος θα αποφασίζει την παραγωγή, το ποιος θα καρπώνεται τον πλούτο και τον κόπο εκατοντάδων κτηνοτρόφων. Και το πώς θα ωφελείται αμφίδρομα και η κοινωνία.
Στο σκηνικό αυτό εμπλέκεται και η κομματική αγροτική γραφειοκρατία του ΠΑΣΟΚ με κομβικό πρόσωπο τον πρώην υπουργό Γεωργίας, υποψήφιο Περιφερειάρχη Β. Αργύρη που ευνοεί ένα σχήμα ΔΩΔΩΝΗ που δήθεν θα ανήκει στους παραγωγούς. Αλλά, στην ουσία, θα την διαχειρίζονται οι δικοί του άνθρωποι (ντόπιοι τραπεζίτες, ακόμη και της γαλάζιας πλευράς, μαζί με τα πράσινα κομματόσκυλα των αγροτικών συνεταιρισμών).
Δύσβατος ο δρόμος για μία ΔΩΔΩΝΗ συνεργατική με κοινωνική συμμετοχή και αληθινά δημόσιο χαρακτήρα (που θα αποφασίζουν παραγωγοί και κοινωνία), αλλά όχι ακατόρθωτος.
Κι αυτό διότι ζυμώσεις γίνονται πολλές στον αγροτικό κόσμο της Ηπείρου και το αποδεικνύει η μεγάλη συμμετοχή των κτηνοτρόφων σε τρία συλλαλητήρια που έχουν γίνει μέχρι σήμερα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση στα Γιάννενα, ένα από τα οποία εικονίζεται και στη φωτογραφία με τους κτηνοτρόφους να βαδίζουν προς το αεροδρόμιο όπου υποδέχτηκαν "θερμά" την 1η Οκτωβρίου τον υπουργό Αγρ. Ανάπτυξης Κ. Σκανδαλίδη που έσπευσε- λόγω εκλογών- να καθησυχάσει ότι η ΔΩΔΩΝΗ δεν πωλείται...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου