Σάββατο, 9 Οκτωβρίου 2010

«Καμία κορδέλα, αν δεν φτιαχτούν ασφαλείς διαβάσεις»

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ 
ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΝΑΝ ΜΕΣΣΑΡΕ


Με προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία χρηματοδοτεί το έργο της κατασκευής της λεωφόρου της Κενάν Μεσσαρέ ετοιμάζονται οι κάτοικοι της Κιάφας οι οποίοι από τα μέσα Σεπτεμβρίου έχουν επισημάνει την επικινδυνότητα του δρόμου ο οποίος στερείται ασφαλών διαβάσεων για πεζούς. 
Οι 375 κάτοικοι της Κιάφας οι οποίοι υπέγραψαν την αρχική διαμαρτυρία έχουν ήδη δώσει εντολή προς τους δικηγόρους τους να καταθέσουν ασφαλιστικά μέτρα καθώς «παρότι πέρασαν πάνω από 20 ημέρες από την αρχική επιστολή, δεν έλαβαν-όπως τονίζουν- καμία απάντηση από κανένα αποδέκτη».
-«Ο Δήμος μας και οι υπηρεσίες του δεν μπήκαν καν στην στον κόπο να βγάλουν φωτοτυπία και να μας δώσουν τη μελέτη που υποτίθεται ότι εφαρμόζεται στην οδό Κενάν Μεσσαρέ», τονίζουν οι κάτοικοι και θέτουν το εξής ερώτημα: «Τι να υποθέσουμε; Δεν δικαιούμαστε σαν κάτοικοι αυτής της πόλης να απασχοληθεί κάποιος υπάλληλος μερικά λεπτά για να φωτοτυπήσει;». 
Συμπληρώνουν δηκτικά: «Η μοναδική δεύτερη εκδοχή είναι πολύ επικίνδυνη: Μήπως δεν υπάρχει καθόλου μελέτη και όλα γίνονται με την απλή μέθοδο του ‘βλέποντας και κάνοντας’;». 
Στην αρχική τους επιστολή οι κάτοικοι ζητούσαν «την, εφαρμοσθείσα τροποιητική της αρχικής , μελέτη οδοποιίας και κυρίως, όπως προβλέπει ο νόμος, την κυκλοφοριακή μελέτη, προκειμένου να λειτουργήσει η Κενάν Μεσσαρέ». 
Οι κάτοικοι σημειώνουν ότι σύντομα ο δρόμος θα μπει στην κυκλοφορία (σσ. πληροφορίες θέλουν την δημοτική αρχή να ετοιμάζει τα εγκαίνια του συγκεκριμένου δρόμου), αλλά ζητούν την αναστολή της λειτουργίας του «μέχρι να μελετηθεί από ειδικούς η ασφάλεια της χρήσης της οδού και να γίνουν οι δέουσες παρεμβάσεις, μέχρι να εκλείψουν οι λόγοι για τους οποίους τοποθετήθηκαν οι ατσαλόμπαρες και να εξαφανιστεί το επικίνδυνο αίσχος για την πόλη ». Υπογραμμίζουν μάλιστα  πως «όλοι όσοι αναφέρονται ή αναφέρθηκαν στο έργο το χαρακτήρισαν, άμεσα ή διά τις σιωπής τους, μη ασφαλές κι επικίνδυνο». 
Θυμίζουμε πως στην αρχική τους επιστολή οι κάτοικοι επεσήμαναν πως «οι επιτελείς του έργου γέμισαν τον δρόμο ατσαλόμπαρες και χώρισαν βίαια την περιοχή σε Άνω και Κάτω Κιάφα», ενώ υπογράμμιζαν ότι από την οδό Βελισσαρίου έως τη γέφυρα, που απέχει 500 μέτρα, δεν υπάρχει ούτε μία διάβαση πεζών με αποτέλεσμα «όποιος θέλει να περάσει απέναντι (ανεξαρτήτως ηλικίας), να πηδάει τις μπάρες προκειμένου να αποφύγει ποδαρόδρομο πολλών δεκαλέπτων για να διανύσει μία κάθετη απόσταση 50 μέτρων!».
«Σε αντίθετη περίπτωση- συνεχίζουν οι κάτοικοι- οι υπεύθυνοι των υπηρεσιών και του Δήμου, που θα επισπεύσουν τη λειτουργία του ημιτελούς, με τα σημερινά δεδομένα, έργου, αλλά και όσοι υπεύθυνοι άλλων Υπηρεσιών μπορούν να παρέμβουν και δεν το πράττουν, αναλαμβάνουν τεράστιες ευθύνες. Εμείς δεν παίζουμε παιχνίδια πολιτικών ισορροπιών. Δεν επιλέξαμε εμείς την προεκλογική περίοδο, άλλοι την επέλεξαν για να εγκαινιάσουν. Εμείς απλά αμυνόμαστε και διεκδικούμε το δικαίωμα στην ζωή και την ασφάλεια των παιδιών μας, αλλά και των παιδιών των συμπατριωτών μας συμπεριλαμβανομένων και αυτών που εμπλέκονται στο έργο από οποιαδήποτε θέση και ίσως δεν έχουν καταλάβει το μέγεθος του κινδύνου. Γιατί τα Γιάννενα παραμένουν ακόμη ‘μια γειτονιά’. Όλοι στους ίδιους κινούμαστε». 
Οι κάτοικοι παρακαλούν «έστω και την τελευταία στιγμή, να πρυτανεύσει η λογική» και σημειώνουν ότι «τα Γιάννενα έζησαν αιώνες χωρίς την Κενάν Μεσσαρέ. Δεν χάλασε ο κόσμος αν περιμένουν λίγο ακόμα μέχρι η Κενάν Μεσσαρέ να καταστεί ασφαλής και να γίνει το στολίδι της πόλης και του λεκανοπεδίου».
Καταλήγουν δηλώνοντας ότι για λόγους που αφορούν στη φύση του εγγράφου, αλλά και «την ανάγκη ευελιξίας του αγώνα που κάνουμε», τα ασφαλιστικά μέτρα θα κατατεθούν από τον ελάχιστο αριθμό των κατοίκων. Εξουσιοδοτούν δε τους δικηγόρους τους να απευθυνθούν σε όποιες δημόσιες υπηρεσίες και υπουργεία κρίνουν.
Γ. ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου