Παρασκευή, 29 Οκτωβρίου 2010

Μόνο δικαίωμα η...ανεργία

Προσήχθησαν άνευ λόγου οκτώ φοιτητές του τμήματος Μηχανικών Επιστήμης Υλικών


Οκτώ φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος Μηχανικών Επιστήμης Υλικών του πανεπιστημίου Ιωαννίνων οι οποίοι επιχείρησαν να αναρτήσουν πανώ διαμαρτυρίας για τα επαγγελματικά τους δικαιώματα κατά την διάρκεια της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου στα Γιάννενα προσήχθησαν προληπτικά από την Αστυνομία. Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες παρέμειναν για αρκετή ώρα στο Αστυνομικό Τμήμα και τελικά χρειάστηκε η παρέμβαση τόσο του Πρύτανη του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλου Αλμπάνη όσο και του προέδρου του Τμήματος Μηχανικών Επιστήμης Υλικών ώστε να αφεθούν ελεύθεροι και αφού προηγουμένως είχε ολοκληρωθεί η παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου. Το περιστατικό θεωρείται ανεξήγητο για την πόλη των Ιωαννίνων καθώς διαμαρτυρίες τόσο κατά του θεσμού των παρελάσεων όσο και για ευρύτερα ζητήματα (πχ. παιδεία, πόλεμος στο Ιράκ) έχουν γίνει και στο παρελθόν κατά την διάρκεια των τριών παρελάσεων που γίνονται στην πόλη, χωρίς ωστόσο να έχει υπάρξει επέμβαση από πλευράς της αστυνομίας η οποία, σχεδόν πάντοτε, παρακολουθούσε διακριτικά τους διαμαρτυρόμενους είτε περιόριζε, χωρίς προσαγωγές, την πραγματοποίηση διαδηλώσεων προς τον χώρο των επισήμων. Με μία πιο διεισδυτική ματιά δείχνει πάντως ότι επεκτείνεται σε όλη την Ελλάδα η κυβερνητική διάθεση να κατασταλεί προληπτικά κάθε απόπειρα κοινωνικής και πολιτικής διαμαρτυρίας των πολιτών.
Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του Τμήματος Μηχανικών Επιστήμης Υλικών προχώρησαν στη διαμαρτυρία υλοποιώντας σχετική απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου του καθότι καθυστερεί ακόμη η απόκτηση επαγγελματικών και εργασιακών δικαιωμάτων τους και η ένταξη της σχολής στο Τεχνικό Επιμελητήριο. Σκοπός της παρέμβασης ήταν να τοποθετηθούν οι θεσμικοί παράγοντες τόπου για την απόκτηση επαγγελματικών δικαιωμάτων. Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση φοιτητών και φοιτητριών του τμήματος, «αντί αυτού, συναντήσαμε μια πρωτοφανή αστυνομική βία και αυθαιρεσία» με «μόνη αιτιολογία για την παραπάνω ενέργεια ήταν ότι χαλούσαμε τη ‘φιέστα’ που είχε στηθεί»
«Σε μια περίοδο διάλυσης της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας, όπου τα εργασιακά δικαιώματα καταργούνται το ένα μετά το άλλο, η κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι της όχι μόνο κλείνουν τα αυτιά τους σε οποιαδήποτε προσπάθεια για αξιοπρέπεια στην εργασία, αλλά επιλέγουν να την καταστείλουν με το χειρότερο τρόπο», συμπληρώνουν.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Το περιστατικό προκάλεσε την αντίδραση παρατάξεων που συμμετέχουν στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Η παράταξη «ΑΥΡΙΟ για την Ήπειρο» με επικεφαλής τον Γ. Παπαδημητρίου κάνει λόγο για «όξυνση της αστυνομικής καταστολής απέναντι στην κοινωνική διαμαρτυρία αφενός, αλλά την συγκάλυψη σοβαρών εγκληματικών συμπεριφορών αφετέρου». Συσχετίζει τις προσαγωγές της Πέμπτης με άλλα δύο περιστατικά που δημοσιοποιήθηκαν την Πέμπτη.
Το ένα περιστατικό δημοσιοποιήθηκε από την εφημερίδα «Ελευθερίας» που αναφέρει ότι «την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου σε δασική έκταση του Δήμου Μολοσσών άγνωστοι πυροβόλησαν με κυνηγετικά όπλα Αλβανούς «λαθρομετανάστες» και τους τραυμάτισαν σοβαρά. Οι τραυματισμένοι νοσηλεύθηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, χωρίς όμως όλο αυτό το διάστημα η Αστυνομική Διεύθυνση Ιωαννίνων να ανακοινώσει τίποτε σχετικό στα Μέσα Ενημέρωσης, όπως είχε υποχρέωση».
Από το ίδιο ρεπορτάζ στις 22 Οκτωβρίου «σε άλλη περιοχή του Δήμου Μολοσσών η Θηροφυλακή συνέλαβε ομάδα 5 λαθροκυνηγών και προχώρησε σε υποβολή μηνύσεων σε βάρος τους για παράνομη κατοχή κυνηγετικών όπλων.
«Δεν γνωρίζουμε, εάν τα δύο τελευταία περιστατικά συνδέονται μεταξύ τους, αυτό όμως που μας εξοργίζει είναι η πληροφορία, που αναφέρεται στο ρεπορτάζ, ότι ασκήθηκαν πιέσεις από πολιτικό γραφείο των Ιωαννίνων προκειμένου να συγκαλυφθεί το θέμα!», τονίζει το «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» και θεωρεί ότι «τα ερωτηματικά, που αναδεικνύονται, είναι πολύ σοβαρά».
«Καταγγέλλουμε με οργή και αποτροπιασμό τη δολοφονική επίθεση εναντίον συνανθρώπων μας και ζητούμε να διερευνηθούν οι συνθήκες τέλεσής της. Απαιτούμε από την Αστυνομική Διεύθυνση Ιωαννίνων να δώσει άμεσα εξηγήσεις για τη στάση της. Απαιτούμε να γίνει γνωστό, ποιο πολιτικό γραφείο άσκησε πιέσεις στη Θηροφυλακή για τη συγκάλυψη των δραστών του τρίτου περιστατικού. Και τέλος καταγγέλλουμε την αναίτια καταστολή της ειρηνικής διαμαρτυρίας των φοιτητών», προσθέτει.
«Τους συνέλαβαν γιατί είπαν ΟΧΙ στην απαξίωση των σπουδών τους, γιατί είπαν ΟΧΙ στον μέλλον τους. Αυτή είναι η δημοκρατία του ΔΝΤ και της ΕΕ, αυτός είναι ο σοσιαλισμός του ΠΑΣΟΚ. Καταστολή κάθε διαμαρτυρίας...Αυτό το κράτος του φόβου, του τρόμου, της αστυνομοκρατίας. Το κράτος και το σύστημα της βίαιης καταστολής που απαλλοτριώνει κάθε δικαίωμα, επαγγελματικό, κοινωνικό, εργατικό πρέπει να ανατραπεί και θα ανατραπεί. Οι στιγμές για τον Ελληνικό λαό είναι κρίσιμες. Είναι καθήκον κάθε Δημοκράτη πολίτη, κάθε κοινωνικής και πολιτικής συλλογικότητας να πει ΟΧΙ στην αστυνομοκρατία, στην κρατική καταστολή, στην απαξίωση της δημοκρατίας. Στην ποινικοποίηση του δικαιώματος στην αντίσταση, στην αποδόμηση των εργατικών, κοινωνικών δικαιωμάτων», τονίζουν από την πλευρά τους ΔΡΑΣΥ και Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο.


Γ. ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου