Πέμπτη, 30 Απριλίου 2009

Ναύπακτος: Ζωντάνεψαν το εγκαταλελειμμένο ΞΕΝΙΑ

Ο δημιουργικός, απελευθερωτικός ιός των καταλήψεων-απελευθερώσεων δημόσιων χώρων χτυπά εκεί που δεν τον περιμένεις, παίρνοντας φόρα και από το Δεκέμβρη του 2008: αυτή τη φορά εμφανίστηκε στη Ναύπακτο.

Παρασκευή 24 και Σάββατο 25 Απριλίου πολίτες της πόλης ζωντάνεψαν το εγκαταλειμμένο ξενοδοχείο Ξενία και τον περιβάλλοντα κοινόχρηστο χώρο με αγώνες πινγκ-πονγκ και σκάκι, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, σινεμά και συζητήσεις.
Σκοπός της κίνησης αυτής ήταν από τη μια, να ανοίξει το Ξενία ως δημόσιος χώρος για τους Ναυπάκτιους και από την άλλη, να συζητηθούν και να κατατεθούν προτάσεις έτσι ώστε ο χώρος να διατηρήσει τον κοινόχρηστο χαρακτήρα του, να μην υπάρξει καμία παραπέρα δόμηση στα τελευταία 12 στρέμματα που το περιβάλλουν. Παράλληλα να μην προχωρήσει από πλευράς Δήμου καμία ιδιωτικοποίηση, όπως σχεδιάζεται.
Οι προτάσεις της Κίνησης Πολιτών Ναυπάκτου που ασχολείται χρόνια με την υπόθεση αυτή και συνέβαλε ώστε ο δήμος να καταγγείλει της σύμβασης που είχε υπογραφεί για εκμίσθωση του χώρου, μπορούν με μία φράση να συνοψιστούν στο εξής: Το ΞΕΝΙΑ να γίνει ένας χώρος πολλαπλών δραστηριοτήτων στον οποίο κάθε δημότης να έχει ελεύθερη πρόσβαση.
Στο πλαίσιο αυτό, έχουν ήδη κατατεθεί προτάσεις για πιθανές χρήσης του χώρου. Να μερικές από αυτές:  για το κτήριο προτείνονται η δημιουργία αίθουσας εκδηλώσεων-συνεδρίων, που θα προσφέρει υπηρεσίες ποιότητας (η Παπαχαραλάμπειος δεν φτάνει πλέον), μικρότερες αίθουσες για εκδηλώσεις, που δεν απευθύνονται σε μεγάλο κοινό και ένας εκθεσιακός χώρος. Θα μπορούσε επίσης να λειτουργήσει ένας δημοτικός κινηματογράφος –θέατρο ενώ από τις προτάσεις δεν αποκλείεται η λειτουργία μιας καφετέριας αλλά και να ενοικιαστούν κάποιοι χώροι σε ντόπιους καλλιτέχνες που διατηρούν ήδη σχολές μουσικής, ζωγραφικής, θεάτρου, χορού κλπ ώστε ο χώρος να είναι καθημερινά ζωντανός με τη δημιουργία ενός αρχικού κυττάρου πολιτισμού στο χώρο. Το Ξενία, σύμφωνα με την Κίνηση Πολιτών, θα μπορούσε να χρησιμεύσει και ως στέγη για την ερασιτεχνική δημιουργία.
Όσον αφορά το προαύλιο του Ξενία έχουν προταθεί η λειτουργία ενός χώρου για υπαίθριες καλοκαιρινές εκδηλώσεις και η αναδημιουργία του Νόβα, του Ναυπάκτιου πρώην υπουργού που δώρισε το χώρο για την κατασκευή του Ξενία.

H ανακοίνωση της Κίνησης Πολιτών αναφέρει ακόμη: «Αν μάλιστα σκεφθούμε και το Γρίμποβο από το ΞΕΝΙΑ μέχρι το αλσύλλιο και τον χώρο των παζαριών χωρίς αυτοκίνητα χειμώνα-καλοκαίρι, διαμορφωμένο έτσι ώστε να στεγάζει και άλλες δραστηριότητες εκτός από καφετέριες και εστιατόρια, τότε η Ναύπακτος αλλάζει εντελώς όψη. Θα μιλάμε για την πόλη με την μεγαλύτερη παραλιακή πλατεία σε όλη την Ελλάδα με βαθύσκιωτα πλατάνια και καθαρή (ελπίζουμε) θάλασσα». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου